menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Gazon aanleggen

Ga naar meest recente reactie

JensM

JensM

Beste,

Kan er iemand mij goed advies geven?

Ik heb een nieuwbouwwoning en wil nu graag mijn gazon aanleggen.
Momenteel ligt er oud gazon/onkruid in de tuin.
Ik moet over de ganse oppervlakte min. 20cm grond aanvullen. Op sommige plaatsen zelf tot 50cm.

Met wat hoog ik best mijn grond op om later grasmatten te plaatsen?
En wat doe ik met het oude gras? Gewoon doodspuiten en ophogen?
Of andere ideeen?

Alvast bedankt

Tuinaanleg & Onderhoud

vrijdag 21 januari 2022 - 21:12
JensM

JensM

Iemand?
zaterdag 22 januari 2022 - 16:39
PeterC

PeterC

Het logische lijkt me dat je grond zoekt vanuit je omgeving, dus dezelfde soort bodem die je hebt. Je moet dat gras niet kapot spuiten. Kort maaien en de grond aanvullen. Dat gras ligt dan onder een laag grond van 20 tot 50cm en zal vergaan en zal zo voeding vormen voor je nieuwe gazon.

Als je niet hetzelfde type bodem vindt dan is dat wellicht ook geen ramp. Waar we vroeger woonden had de vorige eigenaar de voortuin opgehoogd met grond die van de suikerraffinaderij van Tienen kwam, uit de spoelinstallatie van de suikerbieten. Dat heeft hij ons toch zo verteld. In ieder geval dat was een veel zwaarder soort grond dan de lichte zandbodem die we van nature in de rest van de tuin hadden. Ik ben er geen specialist in maar ik zou dat leem noemen. Lichtbruin van kleur, vettig indien nat en keihard in de zomer. Wij hebben in de voortuin percelen gemaakt met cotoneaster, met klimop, met siergrassen en nog een paar en die planten deden het daar prima.
zaterdag 22 januari 2022 - 17:55
WiPe

WiPe

Als je gaat iophogen op een bestaande grasmat, verstikt die zoden waardoor er een hard ondoordringbare laag gevormd wordt. Ik zou je toch aanraden om die zode eerst ruw te breken. Dat kan veel problemen naderhand voorkomen.
zaterdag 22 januari 2022 - 18:04
PeterC

PeterC

Wat bedoel je met ruw breken? Er met een spade in steken of omspitten?
zaterdag 22 januari 2022 - 18:06
WiPe

WiPe

Zoiets, Ja. Of er snel met een frees door rijden. Die kluiten moeten niet fjn vermalen zijn, als ze maar open gebroken zijn zodat die kunnen verteren.
zaterdag 22 januari 2022 - 22:54
Tuinprins

Tuinprins

Je moet inderdaad eerst het bestaande gazon doorbreken met een frees, spade of riek anders heb je kans dat er een dichte laag ontstaat waardoor het (overtollige) water langzamer weg trekt. Als er veel wortelonkruiden inzitten dan is het een optie om het gras dood te spuiten of de bovenlaag (inclusief wortelonkruiden) te verwijderen. Ook als je het gazon doodspuit moet je het gazon later doorbreken i.v.m. met het ontstaan van een dichte laag.

Ophogen/aanvullen doe je met een goede kwaliteit zwarte grond / teelaarde. Ik zou hier wat compost doorheen mengen maar niet te veel aangezien compost op termijn wat gaat inklinken. Voeg je veel compost toe dan gaat de grond ook meer inklinken en dat wil je bij een gazon niet hebben.

Bij het kopen van zwarte grond moet je opletten. De handel in zwarte grond is zoiets als de handel in tweedehands auto's. Voort je het weet zit je opgezadeld met grond waar puin in zit, vergeven is van de wortelonkruiden of een mengeling is van zwarte en gele grond. Daarom: NOOIT ONGEZIEN ZWARTE GROND KOPEN! Altijd eerst ter plaatse gaan kijken wat je koopt. Zwarte grond is daarom ook niet iets wat je via het internet koopt ("mooie praatjes vullen geen gaatjes").

Veel zwarte grond wordt gezeefd om er ongerechtigheden uit te halen. Nadeel hiervan is dat door het zeven de grond zijn structuur verliest. De grond voelt fijn aan en bevat geen of nauwelijks kluitjes. Als je de grond laat 'rusten' komt de structuur weer langzaam terug. 'Rusten' = een tijdlang op een hoop laten liggen. Heb je vers gezeefde grond en je gaat die aanbrengen in je tuin dan slaat die grond bij veel neerslag dicht. Vooral als je een gazon gaat zaaien wil je dat niet hebben omdat het graszaad dan lastiger ontkiemt en te nat kan komen te staan. Dus bij voorkeur zwarte grond kopen die niet gezeefd is of althans niet recent gezeefd is.

Gegroet, de tuinprins

zondag 23 januari 2022 - 10:25
deHaan

DeHaan

Het is een nieuwbouwhuis, dan zal de grond wel helemaal vastgereden zijn door de bouw.
Dan zou ik er met een klein kraantje de grond een meter om laten spitten en gelijk op hoogte laten brengen.
Eventueel puin en rommel kan dan gelijk verwijderd worden.
compost erover en met een frees ligt inwerken.
zondag 23 januari 2022 - 12:39

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon