menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Nu bodembedekker aanplanten

Ga naar meest recente reactie

BusyLizzy

Tekst aangepast

BusyLizzy

Hoi,
Hier een berichtje van iemand zonder groene vingers.

Wij hebben gebouwd en denken stilaan aan de aanleg van een tuin.
De voortuin is nog één en al onkruid (wel al eens gefreesd, maar wegens geen tijd nu terug verwilderd).

Nu komen mijn ouders volgende week logeren en zij willen in de tuin werken. Kunnen zij onze voortuin (noordgericht) onkruidvrij maken en er maagdenpalm aanplanten + houtschors leggen? Of is begin augustus niet zo verstandig? En nemen we Vinca minor of major? En hoe dik moet die boomschors liggen? En hoeveel boomschors hebben we nodig per m²?
En wat met Isabella's? Kan je die in dit seizoen aanplanten?

Sorry voor de domme vragen, maar zoals gezegd: no green fingers here (yet)!

Bedankt voor een antwoordje.
woensdag 30 juli 2008 - 14:42
Matabish

Tekst aangepast

Matabish

Hallo BusyLizzy,

van harte [afbeelding verwijderd niet-https] op dit leerrijke en uiterst verslavende tuinforum!
Hier zal je leren dat er géén 'domme' vragen zijn en dat je altijd wel wat kan bijleren...en...als je van de natuur houdt heb je automatisch 'groene vingers' omdat dàt de uitdrukking is van je liefde voor al wat groeit en bloeit!!
Voor de rest staan wij hier allemaal klaar om je bij te staan met goede raad, dus vraag maar op!

Eigenlijk kan je altijd planten en verplanten als je maar genoeg WATER gebruikt!!
Maar de specialisten hier zullen je uitgebreider kunnen helpen hoor!!

"-- De kleine maagdenpalm (Vinca Minor) onderscheidt zich van de grote (Vinca major) door smaller blad, kleinere bloemen en een kruipender karakter. De grote maagdenpalm heeft meer de neiging omhoog te groeien. --"

Groetjes,
Matabish.
woensdag 30 juli 2008 - 15:32
kerstkind

Kerstkind

Hoi BusyLizzy,

van harte welkom op dit gezellige en leerzame tuinforum.[afbeelding verwijderd niet-https]

Er zijn altijd wel kenners die je met raad en daad zullen bijstaan.
Dus laat maar komen die vragen....

Persoonlijk zou ik kiezen voor de kleine maagdenpalm, de Vinca Minor dus.

Succes met je tuin!!!
groetjes José
woensdag 30 juli 2008 - 19:41
LOBU

Tekst aangepast

LOBU

Doe maar Vinca minor, de V. major gaat er al snel rommelig uitzien.
Waar moet die boomschors voor dienen? Als het is om tussen de Vinca te gooien zou ik dit toch willen afraden, je moet toch minstens 5 cm (en liefst meer) gebruiken en daar kan die maagdenpalm niet meer deftig doorgroeien + de vertering ervan vergt voedsel, dat dan pas naar je planten kan wanneer de boomschors weggerot is.
Een veel beter alternatief tussen vaste planten zijn cacaodoppen, die moet je maar zo dik gooien totdat je de aarde niet meer ziet, worden eerst vochtig en glad maar gaan dan een dicht 'koek' vormen waarin bijna geen nieuw onkruid meer zal kiemen (oude onkruid eerst wel deftig verwijderen dus) en ze geven nog wat voedsel af bij vertering.
Denk er wel aan dat Vinca van nature een bos(rand)plant is en in de volle zon meer verzorging nodig heeft om de grond goed te bedekken, betekent noordgericht dat de volledige zone waarin de Vinca moet komen in de (half)schaduw ligt?
woensdag 30 juli 2008 - 23:07
BusyLizzy

BusyLizzy

Amai, van grondig advies gesproken. Merci!!

Zijn die cacaodoppen erg duur? Want boomschors kan ik gratis halen op het containerpark (zei het madammeke dat net gebouwd heeft ).

De maagdenpalm komt inderdaad op een stuk te staan in de halfschaduw tot schaduw. Hoever moeten die plantjes van elkaar gezet worden? Ik heb namelijk begin juni al een aantal plantjes gezet (ik vrees vinca major helaas) op zo'n 60 cm afstand en die zijn compléét door onkruid overwoekerd nu...

Wat stel je voor dat ik dan doe om het er wat "proper" te laten uitzien? (hopelijk niet wekelijks wieden, want met 3 kids en een fulltime job is dit redelijk moeilijk te realiseren).

Tenslotte: kan ik in dit seizoen Isabella's aanplanten?
donderdag 31 juli 2008 - 11:01
LOBU

Tekst aangepast

LOBU

duur is een relatief begrip, je hebt er minder van nodig, met één zak doe je ca 3 m²
gratis is altijd goedkoper, maar als je plantjes dan niet goed dichtgroeien blijft er onkruid de kop opsteken en heb je weer meer werk
Normaal (om snel dicht te groeien) zet je een 8-tal plantjes per m² van Vinca minor, een 5-tal van Vinca major.
Wanneer je bij kennissen of vrienden overtollige scheuten kan krijgen, die zien er in het begin rommeliger uit maar groeien eigenlijk beter dan kleine plantjes uit pot. Bij het aanplanten van die losse 'rommel' probeer je dan de stukjes met wortel wat in de grond te werken en gooi je achteraf een dun laagje grond met compost gemengd (die vind je misschien ook wel op het containerpark?!) overheen, goed gieten de eerste maanden (en onkruidvrij houden!)

Wat de bestaande Vinca major betreft, grondig (dwz met wortel en al) onkruid verwijderen en als die al wat hoger opgegroeid is kan hier eventueel wel boomschors tussen.

Onkruid wieden is steeds een kwestie van consequent handelen, in het voorjaar (februari of begin maart) grondig proper maken en van dan af telkens je langskomt weghalen wat er bovenkomt. Dat is dan telkens 5 min. werk, wanneer je het laat ontsporen en het onkruid deftig kan inwortelen betekent dit een zaterdag of zondag op de knietjes in de voortuin en waarschijnlijk enkele weken later nog eens omdat een aantal onkruidsoorten vlotjes terug zullen schieten vanuit hun wortelgestel of vanuit het eerder gevormde zaad.
De grond bedekken met bv cacaodoppen tussen vaste planten en boomschors tussen struiken kan het werk na de initiële schoonmaakbeurt in februari/maart beperken. Ook dichtgegroeide bodembedekkers (zoals Vinca minor er een is) beperken na enkele jaren het onderhoud, maar je moet ze wel eerst de kans geven om dicht te groeien!

Ps Wat zijn Isabella's? Latijnse naam?
donderdag 31 juli 2008 - 15:17
krissie

Krissie

@ Lobu,

isabella's zijn hortensia's
( hydrangea )

groetjes
Krissie
donderdag 31 juli 2008 - 17:23
annis

Annis

Ik denk dat je Hortensia Annabelle bedoeld.
donderdag 31 juli 2008 - 17:35
krissie

Krissie

ja natuurlijk is het annabelle ,
schrijf ik gewoon zonder nadenken
isabella over .

zal de warmte zijn zeker , juist eventjes
in de tuin geweest , het was er nog 40 graden
( in de zon )

groetjes
Krissie
donderdag 31 juli 2008 - 17:49
LOBU

LOBU

In alle geval, wanneer de plant in pot verkocht wordt kan hij nu geplant worden, wel voldoende water blijven geven tot de winter!
vrijdag 1 augustus 2008 - 19:00

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon