menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Naaldboom wordt langzaam volledig bruin en naalden vallen uit

Ga naar meest recente reactie

Didi86

Didi86

Beste forumleden,

De naalden van onze naaldboom worden steeds bruiner en vallen uit. Van de onderste takken tot de bovenste takken. Het bruin worden begon bij de onderste takken en het ging langzamerhand naar boven. Zie de bijgevoegde foto.

Tegelijkertijd komen er nog wel nieuwe groene naalden bij, zij het zeer beperkt.

Valt onze naaldboom nog te redden? Zo ja, wat moeten wij doen om dat voor elkaar te krijgen. Ik hoor graag jullie adviezen.

Gr.

Didi

Struiken & Bomen

donderdag 26 mei 2022 - 13:41
Didi86

Didi86

Tweede foto

Struiken & Bomen

donderdag 26 mei 2022 - 13:42
Didi86

Didi86

Derde foto

Struiken & Bomen

donderdag 26 mei 2022 - 13:42
Tuinprins

Tuinprins

Als de letterzetter is uit te sluiten dan moet je uitgaan van een schimmelziekte.

De letterzetter is een kevertje dat onder de schors zit en daar van de stam vreet. Zitten er veel letterzetters in de boom dan legt die het loodje. Aanwezigheid van de letterzetter is vaak te zien aan aan bruingeel zaagsel (boormeel) op de stam en in een ver gevorderd stadium het loslaten van de schors.

Er zijn diverse schimmelziektes die tot naaldval bij naaldbomen leiden. Een van de bekendere is Rhizosphaera kalkhoffii. Bij schimmelziektes moet je in dit verband niet denken aan iets wat gepaard met schimmelpluis o.i.d.. Het zijn voor de mens onzichtbare levensvormen die worden overgebracht door de wind, insecten, dieren etc. Vooral verzwakte bomen worden aangetast. Bij Picea (volgens mij gaat het bij bovenstaande boom om een Picea soort) kan dit een gevolg zijn van de droogte van de afgelopen jaren waardoor de boom verzwakt is.

Tegen schimmelziektes is in de regel weinig te doen. Een boom die flink is aangetast moet als verloren worden beschouwd.


Gegroet, de tuinprins

donderdag 26 mei 2022 - 14:55
WiPe

WiPe

Het probleem is eerder een combinatie van drie droge jaren die gevolgd zijn door een natte zomer. Die boom heeft op die droogte gereageerd door de dalende waterstand achterna te groeien.
Doordat vorig jaar erg nat was, en de grondwaterstand terug op peil gekomen is, zijn die nieuwe wortels opnieuw afgestorven. Daardoor zijn er massaal veel coniferen in de problemen gekomen door de droogte van dit voorjaar. Vooral Picea abies, de gewone fijnspar komt hierdoor op dit moment heel erg in de problemen. Het wordt dus afwachten wat dat betekent voor deze boom. De kans bestaat dat die het nog redt als het voldoende gaat regenen de volgende maanden.
vrijdag 27 mei 2022 - 17:06
Didi86

Tekst aangepast

Didi86

Dank! Het viel ons al op dat meerdere van dit soort bomen in de buurt er hetzelfde uitzien! (We wonen in duingebeid).
zondag 29 mei 2022 - 13:29

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon