menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Portugese Laurier ziek (of zelfs dood)?

Ga naar meest recente reactie

Zoë88Culemborg

Zoë88Culemborg

Wij hebben vorig jaar begin mei een Portugese laurier haag geplant. De grond hier is klei en dit hebben we omgespit en vermengd met aarde. Vanaf het begin zijn er 3 struiken die het erg slecht doen vergeleken bij de rest. De struiken zijn erg kaal, de blaadjes veel lichter van kleur en ze hebben dit voorjaar amper nieuwe uitschieters ontwikkelt. Ze lijken niet geheel dood daar er wel wat nieuwe 'trosjes' aan zijn gekomen (of tóch wel dood?!).
Een aantal dingen waar wij zelf aan moesten denken:
- onder de struiken loopt de afwatering van de regenpijp waardoor de wortels misschien te weinig ruimte/te veel vocht krijgen (hoewel de andere struiken daar dan vreemd genoeg geen last van hebben)?
- het gras van de buren heeft afgelopen seizoen erg veel water gekregen, misschien dat de grond te nat is geworden in het begin?
- men zegt dat hier ratten in de tuinen zijn, zouden zij de boosdoener kunnen zijn?
- misschien is de boosdoener een (schimmel)ziekte?

Wie weet raad? Kunnen we de struiken nog herstellen of is het beter 3 nieuwe struiken te planten?

Mvg. Zoë

Struiken & Bomen

vrijdag 7 mei 2021 - 14:16
Zoë88Culemborg

Tekst aangepast

Zoë88Culemborg

Nog een foto van dichtbij:
vrijdag 7 mei 2021 - 14:23
Zoë88Culemborg

Zoë88Culemborg

De foto waarop de 'trosjes' zichtbaar zijn. Maar dus geen echte nieuwe uitschieters.

Struiken & Bomen

vrijdag 7 mei 2021 - 14:25
Tuinprins

Tuinprins

'Trosjes' zijn zeer waarschijnlijk bloemknoppen. Prunus lusitanica bloeit wit, google voor afbeeldingen.

onder de struiken loopt de afwatering van de regenpijp waardoor de wortels misschien te weinig ruimte/te veel vocht krijgen (hoewel de andere struiken daar dan vreemd genoeg geen last van hebben)?


Snap ik niet helemaal. De regenpijp/regenwaterafvoer loopt onder de planten door. Ik neem aan dat die pvc pijp in de grond is ingegraven en geen openingen heeft. Hoe kunnen hierdoor de planten te nat komen staan? Hoe diep zit die regenpijp?

Ratten eten zelden van tuinplanten (afgezien van bepaalde vruchten). Knaagschade is altijd duidelijk waarneembaar.

Schimmelziekte? Zou kunnen. Pseudomonas en Xanthomonas zijn bij diverse Prunus soorten in opmars. Zijn er op de stam van de 3 planten gomachtige uitvloeiingen waar te nemen? Is er iets raars aan het resterende blad te zien?

Meest waarschijnlijke lijkt mij zo op het eerste oog dat de planten te lijden hebben gehad van het overvloedige water geven door de buurman. Het kan zijn dat de 3 planten net wat meer water hebben gehad of dat de grond daar net iets meer klei bevatte dus natter is geweest dan die waar de andere planten staan. Of misschien waren de 3 kwakkelende planten net wat zwakker of was de kluit iets te klein in verhouding tot de grootte van de plant.

Wat ik zeker weet is dat Prunus lusitanica niet van te natte grond houdt. Op zulke grond worden de wortels aangetast en als de plant geen goede wortels meer heeft dan gaat hij kwijnen.

Gegroet, de tuinprins
vrijdag 7 mei 2021 - 20:14
Zoë88Culemborg

Zoë88Culemborg

Hartelijk bedankt voor de reactie! We zullen opletten met het bewateren en dit seizoen aankijken hoe de planten zich ontwikkelen.
zaterdag 8 mei 2021 - 12:28

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon