Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/winterse_sierbessen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 30 juli 2021

Winterse sierbessen uit eigen tuin

Mahonia winterse bloeiers
Mahonia

De tuin hoeft er in de winter niet saai en grauw bij te liggen.  Juist in dit seizoen zijn er vele struiken en bomen die decoratieve bessen dragen zoals hulst, hersthooi, een aantal sierappelbomen, Callicarpa, Penettya, …
Dit zijn allemaal mooie materialen om mee te gaan bloemschikken om typische winterse bloemstukjes te maken.

In het late najaar en in de vroege winter vindt u niet veel bloemen meer in de tuin.  De meeste bomen en struiken staan er kaal bij.  Alleen de winterjasmijn en enkele vroege Mahonia’s geven gele bloemen in deze duistere dagen.  En toch kan een goed doordachte tuin in dit seizoen nog heel wat bloemschikmateriaal leveren.  Takken met bessen zijn hiervan een voorbeeld.  Ook besdragende sierstruiken zijn er in overvloed.  Sommige zoals de vuurdoorn verliezen hun bessen snel, onder andere omdat ook de vogels er dol op zijn.  Maar andere houden hun bessen tot een heel eind in januari.

Ilex verticillata - bessen in de tuin
Ilex verticillata

De bessentakken van de statige, altijdgroene inheemse hulst zijn het meest bekend.  Van de gewone hulst, Ilex aquifolium, bestaan er talloze variëteiten: met of zonder stekels, pupergroen en gevlektbladig, opgaand en breeduitgroeiend.  Voor elk wat wils.  De cultuurvariëteit “Pyramidalis”, een traaggroeiende hulst, geschikt voor kleine tuinen, en de goede oude ‘J.C. Van Tol’ geven rode bessen in overvloed.  Althans wanneer er een mannelijke hulst in de buurt staat, want het planten van een mannelijke en een vrouwelijk exemplaar in elkaars nabijheid is een absolute voorwaarde voor bessen.  Beide cultivars verdienen ten volle de naam “behulst”.

Veel minder bekend is de bladverliezende winterhulst, de Ilex verticillata.  Het is een brede, tot drie meter hoge struik.  De grote, bijna 1 cm, dikke en knalrode bessen zitten aan lange, bladerloze twijgen.  Een tuin met een brede Ilex verticillata is een eldorado voor bloemschikkers.  Ook bij Ilex verticillata is bestuiving door een mannelijke planten nodig om aan de vrouwelijke planten bessen te laten verschijnen.

Witte en paarse bloeiers
Een andere topper is de struikende vorm van de gewone klimop, de Hedera helix “Arborescens”.  De groenzwarte bessen van deze bolronde struik en de sterke bladeren zijn onmisbaar in winterarrangementen.  Bovendien hangen ze niet hemelhoog zoals bij de gewone klimop.  U hebt dus geen ladder nodig om ze te knippen. Hedera helix “Arborescens” is een monumentale plant waarmee u tuinarchitectuur kan bedrijven.

Ilex aquifolium - sierhulst met mooie bessen
Ilex aquifolium

Sommige sierappelbomen houden hun knikkerkleine appeltjes tot laat in het winterseizoen.  Dat is onder andere het geval bij de cultivars “Golden Hornet” en “Red Sentinel”.  Deze malusvariëteiten hebben respectievelijk goudgele en donkerrode vruchtjes in overvloed.
Wie vrouwelijke en mannelijke Skimmia japonica in de tuin heeft, mag aan de struikjes trosjes dieprode bessen verwachten.  Ook dat is prima materiaal om aan de slag mee te gaan bij het bloemschikken.
Alom bekend is ook de sneeuwbes.  “White Edge” heeft grote witte bessen in eindstandige trossen.  Naast deze Symphoricarpos met witte bessen, bestaat er 1 met witte bessen die een roze blos van parelmoer hebben en 1 met de tweede “Magic Boy”.  Deze plant blijft beduidend lager dan “Mother of Pearl”, die bijna 2 meter hoog kan worden.

#3281