Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuintip_48

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 30 januari 2023

Tuintip - Hallo, laatste maand!

tuinieren in decemberHeel snel is ze daar, de laatste maand van het jaardecember.
De dagen worden nu wel heel kort en we maken ons stilaan op voor de winter.
Onze tuin is in rust maar hier en daar moeten we steeds het nodige doen om alles mooi en net te houden.

Op een mooie zonnige droge dag verkiezen we onze tuin boven de gezelligheid van binnen die ons achteraf, als de avond komt, des te meer zal overvallen bij een warme kop kruidenthee met honing terwijl het hout in de haard knettert in een ongelijke strijd met het vuur.

Algemene werkzaamheden

Snoeihout kan op allerhande manieren worden gerecycleerd in onze tuin of in huis. In huis gebruiken we het uiteraard als brandhout in de kachel, in het fornuis of in de open haard. Ook buiten kan brandhout worden gebruikt in vuurschalen, -korven of tijdens een heerlijke winterbarbecue. Dunner hout van duurzame houtsoorten zoals eik, beuk en sommige coniferen kunnen worden gebruikt als tuinpalen of als constructiehout in de moestuin. Ander hout zoals hazelaar- en wilgentakken lenen zich uitermate goed tot vlechtwerk voor het maken van tuinschermen waarmee je tuinkamers kan afscheiden of planten kan ondersteunen. Gebruik het fijnere hout als rijshout in de moestuin of in de borders. Verder kan je ook gewoon houtschermen maken tussen tuinpaaltjes om insecten en kleine zoogdieren schuilgelegenheid aan te bieden. Ook dit is een goede vorm van ecologisch denken en kan voor een aangenaam tuinbeeld zorgen. Vele bladverliezende bomen kunnen nu nog worden gesnoeid. De bomen zijn in rust en zonder bladeren zie je dikwijls beter waar en wat moet worden weggesnoeid. Let op met bomen zoals de notelaar (Juglans- soorten) en ook beuk verdraagt weinig tot geen snoei omwille van de gevoelige schors. Onthoud ook dat bepaalde criteria eigenlijk geen reden zijn tot zware snoei (te veel bladafval en schaduw zijn zaken waar je best aan denkt alvorens bomen aan te planten!).

vers drinkwater voor tuinvogels voorzienOp dagen dat het niet vriest en niet te nat is kunnen we nog steeds spitten om bepaalde delen in de tuin voor te bereiden op het komende voorjaar. Let op voor het gezelschap van het roodborstje dat nieuwsgierig komt kijken wat je allemaal uitspookt, op zoek naar insecten en wormen die worden bovengehaald. Tuinvogels kan je nu uitvoerig bijvoederen op verschillende plaatsen in de tuin zodat ieder zijn graantje mee kan pikken. Wil je meer vogels in de tuin dan kan je die aantrekken door verschillende nieuwe aanplantingen van bomen en struiken met bessen zoals lijsterbes en Gelderse roos. Geef dagelijks vers drinkwater aan de tuinvogels maar zorg ervoor dat ze in geen geval kunnen baden. Voeg ook nooit zout toe aan het drinkwater. Beperk het voederen van oude broodresten vanwege het hoge zoutgehalte. Verwijder bladafval van het gazon en gebruik het als mulch in de borders of recycleer het in de composthoop of afzonderlijk in een net voor het maken van kwalitatieve bladaarde. Verwijder ook bladeren van tuinpaden en terrassen. In combinatie met regen of ochtenddauw zorgen zij steeds voor gladde omstandigheden en bovendien laten zijn moeilijk te verwijderen vlekken achter op verharding zoals tegels en klinkers.


Indien er op sommige delen van het gazon plassen komen te staan kunnen we deze delen op een droge dag prikken met een riek of een speciaal daarvoor ontworpen prikrol. Door de gemaakte gaatjes nadien in te zanden ontstaat er een klein drainagesysteem waardoor het water beter in de bodem dringt. In het voorjaar kan je de zoden op bepaalde plaatsen weghalen en ophogen indien nodig. We doen dit uiteraard niet op een bevroren ondergrond en betreden het gazon bij vorst zo min mogelijk.

waterplassen op het gazon

Dit is nu werkelijk de laatste kans om voorjaarsbollen in de grond te steken indien dit de voorbije maand niet is gebeurd. Bollen of knollen die zijn gestockeerd voor de winter moeten regelmatig op rotting en schimmels worden gecontroleerd.

Hou terrassen, tuinpaden en opritten sneeuw en ijsvrij en denk eens aan de omgeving en gebruik scherp zand in de plaats van zout.

aardperen oogstenDe laatste maand van het jaar is het ideale moment om aardperen te planten en te oogsten! Ze zijn winterhard en ziektevrij en groeien uit tot drie meter hoge zonnebloemen. Laat de knollen in de grond tot aan het moment ven gebruik. Ze hebben een heerlijke artisjoksmaak...
Hebben jullie al eens gedacht aan kiemgroenten tijdens de kerstperiode. Kiem nu prei, koriander, tuinkers, rucola,mosterd en dille om ze met kerst te serveren.

Controleer alle wintervoorraden met regelmaat, aard aan indien nodig of dek knollen, bieten en rapen af met stro. Ook pompoenen moeten worden gecontroleerd of ze al dan niet rotten aan de onderzijde. Ook fruit voorraden moeten we blijvend controleren.

Controleer overwinterende terras en balkonplanten op ziekten en schimmels, laat de planten nooit volledig uitdrogen.

 

Geniet van de koude droge dagen in de tuin tijdens de laatste tuinklussen. Neem de nodige voorzorgen bij aangekondigd vriesweer en wees voorzichtig op de weg…of blijf gezellig binnen genietend van al wat de tuin je bracht het afgelopen jaar…
Terug naar boven icoon