Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinleven_in_september

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 11 augustus 2022

Tuinleven in september

Tuinvogels

Voeder de vogelsStilaan mogen de voedertafels en voedersilo's opnieuw wat rijkelijker worden gevuld. Het broedseizoen is nog niet volledig voorbij dus let op met het aanbieden van grote stukken vogelvoeder en volle pindanoten. Afgevallen bladeren kan je verzamelen in een net, insecten zullen hier verzamelen, zij vormen een goede voedingsbron voor de tuingasten in het najaar. Een verzameling bladafval vormt ook een goede schuilgelegenheid voor kleine zoogdieren, een goede voedingsbron dan weer voor eventueel aanwezige dag-en nachtroofvogels.

Hou de verrekijker in de buurt, onze wintergasten arriveren in de loop van deze maand.

Zoogdieren

Muizen

Slaapmuizen zijn zeldzaam en beschermd in onze streken. Daarom is het belangrijk, als je weet dat ze in de buurt zijn, om speciale nestkasten voor deze zoogdieren op te hangen. Zij starten hun winterslaap reeds in oktober. Reinig de kasten alvorens ze omhoog te hangen.

Voeder de egels zodat ze met een goede reserve de winter in gaan. Plaats een kwalitatief egelhuis op een beschutte plaats zodat de diertjes vooraf kunnen prospecteren. Vul het met droge bladeren of stro en plaats een voeder- en drinkschaal in de buurt. Egels gebruiken dit onderkomen als slaapplaats voor de winterslaap, als kraamkliniek en als schuilplaats.

HommelsHommels

De hommels hebben nog nood aan voedsel om de herfst door te komen, zorg dus voor genoeg herfstbloeiers zoals de Altheastruik (Hibiscus), vlinderstruik (Buddleja), hemelsleutel (Sedum), etc. ...

Zaai nu een bloemenweide in zodat je er in het voorjaar ten volle kan van genieten.Andere insecten

Maai bloemenweides tot op een hoogte van circa 7,5 cm en laat het maaiafval even liggen. Insecten hebben dan de tijd om zich naar veiligere oorden te begeven en afgerijpt zaad heeft nog tijd om te vallen. Vlinders voeden zich nu vooral op de vlinderstruik, op gevallen fruit en op speciale voederschalen.

Laat afgevallen fruit dus liggen, plaats een voederschaal en probeer de verschillende soorten te determineren op jouw vlinderstruik.

Vlinders

Amfibieën

Jonge kikkers, salamanders en padden trekken massaal onze tuinen in, ze ruilen het water voor het land. Deze jonge amfibieën zijn kwetsbaar en hebben baat bij tal van schuilplaatsen zoals stenen, dakpannen of houtstapels etc.

Ga eens op zoek op een vochtige najaarsdag en probeer de verschillende soorten te determineren.


Terug naar boven icoon