Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinafboordingen_ecolat_ecoplanc_ecopic

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 9 december 2021

Tuinafboordingen met Ecolat, Ecoplanc & Ecopic

Ecolat®, Ecoplanc® & Ecopic®: ideaal voor tuinafboordingen

Oorspronkelijk werd de Ecolat in de handel gebracht voor het creëren van een mooi horizontale vijverrand. Ondertussen worden ze door creatieve tuinliefhebbers gebruikt voor de meest diverse tuintoepassingen.

Ecolat®, Ecoplanc® en Ecopic®: ideaal voor tuinafboordingen

De Ecolat afboording is voor 100% vervaardigd uit gerecycleerd huishoudelijk plastic afval. De latten zijn ecologisch en een beter alternatief voor bijvoorbeeld hardhouten boorden. Ecolatten zijn bestand tegen water en vocht, vragen weinig of geen onderhoud en hebben een heel lange levensduur. Ze zijn bovendien esthetisch mooi te integreren in de moderne tuin.

De grijze latten Ecolat op rol hebben een royale lengte van 25 meter. Ze laten zich veel gemakkelijker verwerken dan een houten of rubber afboording. De Ecolatten zijn buigzaam en men kan er mooi glooiende vormen mee creëren. De lengte van 25 meter betekent een aanzienlijke tijdwinst.
Deze Ecolat op rol wordt veel gebruikt voor losse vormen: vijver, bloemenborder, scheiding van materialen (bijvoorbeeld verschillende soorten kiezel), gazonrand, boomspiegel,... Ook glooiende tuinpaden kunnen er perfect mee aangelegde worden. Combinaties met boomschors, split, gravel,... Laat uw verbeelding werken!

ecoplanc

De opgerolde Ecolatten zijn verkrijgbaar in twee hoogtes: 14 cm (standaard) en 20 cm (voor professioneel gebruik maar ook voor de liefhebber die bijvoorbeeld een groter niveauverschil in de tuin wil opvangen).

De rechte latten Ecolat zijn verkrijgbaar op 2 of 3 meter lengte en worden gebruikt voor strakke vormen: rechtlijnige vijvers, strakke bloemborders, moestuinbedden, rechte tuinpaden, composthopen, plantvakken, in serres,...

Wie liever een wat bredere boord heeft kan gebruik maken van Ecoplanc planken. Deze holle profielen hebben een lengte van 1,2 meter en een hoogte van 22 cm op 4 cm dikte.
Ze zijn ideaal voor het maken van vierkante meter tuintjes, kruidentuintjes, compostbakken, plantenbakken,...

Bovendien zijn deze ook eenvoudig te plaatsen. Ecoplanc wordt in verstek gezaagd of bevestigd met Ecoplanc Connect hoekprofielen. Dit systeem is volledig moduleerbaar: lengte, breedte en hoogte zijn aanpasbaar. Het Ecoplanc Connect hoekprofiel klop je verticaal in de grond, waarna je de Ecoplanc waterpas in het hoekprofiel plaatst. Een Ecopic paaltje in het hoekprofiel kloppen kan zorgen voor extra stabiliteit.

Al deze materialen van Ecologics laten zich eenvoudig verwerken op dezelfde manier als hout: zagen, boren, schroeven,... Met uiteraard als verschil dat ze niet splinteren en dat ze niet rotten en dus ook niet moeten behandeld worden.

Voor de bevestiging in de bodem gebruikt men best Ecopic paaltjes. Die zijn ook uit gerecycleerde kunststof vervaardigd. De meest praktische zijn deze met H-profiel (licht, goedkoop en stevig).
Ze zijn voorzien van een punt en worden om de 50 cm in de grond geheid. Doordat het om plastic gaat worden de schokken van de hamer beter opgevangen dan bij hout. Het kloppen met de hamer is dan ook minder belastend. Op deze paaltjes wordt de Ecolat afboording bevestigd met vijzen uit roestvrij staal, best 2 per paaltje.

bevestiging op ecopics

Talloze tuinliefhebbers hebben deze tuinafboordingen reeds succesvol toegepast!

Benieuwd wat de producten van ECO-oh! voor u kunnen beteken, bekijk de video:

#3996