Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tradescantia_sitara

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 4 december 2021

Tradescantia spathacea Sitara: bontbladige sterke kamerplanten

Tradescantia spathacea Sitara
Het bonte bladplantengeslacht Tradescantia is met succes uitgebreid met een nieuwe, rechtop groeiende cultivar die het wel héél bont maakt.

Het geslacht Tradescantia bestaat voornamelijk uit hangplanten, maar Tradescantia spathacea Sitara groeit juist rechtop. Maar dat is niet het enige bijzondere van deze kamerplant. De bovenzijde van het blad is namelijk chique grijsgroen en wit gestreept, terwijl de onderzijde licht- tot donkerpaars van tint is. Een spetterend contrast. Hierdoor is een opvallende presentatie in het schap gegarandeerd, ondanks het compacte formaat. Sitara maakt bovendien makkelijk nieuwe scheuten. Dit levert mooie volle planten op, waardoor het kleureffect nog eens wordt versterkt.

Tradescantia spathacea Sitara wordt circa 25 centimeter hoog. Tradescantia’s zijn sterke planten, die weinig verzorging vragen. Dat geldt ook voor Sitara. Elke temperatuur tussen 10 en 20 graden Celsius is goed. Voor behoud van de bladkleuren is een lichte plek aan te raden, maar wel uit de zon. De potkluit mag tussen de gietbeurten opdrogen. De plant is bestand tegen droge lucht.

 

Familie
Tradescantia wordt gerekend tot de familie van de Commelinaceae. Hieronder valt o.a. ook Callisia en de Siderasis.

Soorten
Tradescantia kent verschillende soorten. Als kamerplant worden de soorten fluminensis (albiflora), pallida, sillamontana, spathacea en zebrina verhandeld.

Verzorgingstips bij de consument: 

 • De plant is over het algemeen zeer makkelijk te verzorgen;
 • De planten verdragen tamelijk schaduwrijke plekken, maar dan worden ze erg spichtig. Ook voor de bladkleuren is een lichtere plek beter;
 • De minimale temperatuur is 10-13 graden Celsius. In de zomer gedijt de plant goed bij een normale kamertemperatuur of buiten;
 • Tijdens de zomerperiode de plant 2 tot 3 maal per week water geven zodat de potgrond vochtig blijft. De potgrond van de plant mag enigszins opdrogen. In de winter wat minder water geven;
 • Tijdens de groeiperiode de plant om de twee weken voeding geven;
 • De plant af en toe sproeien of de plant met een natte doek afstoffen;
 • Pas op voor tocht! Daar krijgt Tradescantia bladluis van.  

De top 10 op naam: 

 1. Tradescantia spathacea
 2. Tradescantia spathacea Sitara
 3. Tradescantia fluminensis ‘Quadricolor’
 4. Tradescantia ‘Yellow Hill’
 5. Tradescantia zebrina ‘Purpusii’
 6. Tradescantia multiflora
 7. Tradescantia ‘Green Hill’
 8. Tradescantia ‘Ivory Hill’
 9. Tradescantia pallida ‘Purple Heart’
 10. Tradescantia fluminensis ‘Pink Hill’  

Verklaring van de naam
De plant heeft zijn naam te danken aan twee Vlaamse hoveniers: John Tradescant, vader, tuinman aan het hof van de koning Karel I van Engeland, gestorven in 1637 en John Tradescant, zijn zoon, aanvankelijk tuinman, daarna botanicus en ontdekkingsreiziger, gestorven in 1662. Vanaf deze tijd is de Tradescantia in Europa bekend.
 

#716