Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/top_6_herfstbloeiers_deel_1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 31 juli 2021

Top 6 herfstbloeiers, deel 1

De herfst is een schitterend seizoen waarbij de natuur een metamorfose aangaat. Bladeren krijgen warm rode tinten, bessen worden rijp en noten vallen van de bomen. Planten die hun mooiste kant hebben laten zien in de zomer, zullen nu verdrogen tot mooie silhouetten. De tuin ziet er op een paar weken tijd helemaal anders uit. 

Maar er zijn ook nog heel wat planten die nu pas in bloei komen en tussen de stilaan kaler wordende tuin, nog wat kleur en nieuw leven brengen. Het is leuk om dergelijke planten in jouw border te integreren. Met het juiste tuinontwerp en goede planten valt er in elk seizoen wat te beleven, en zo ook voor de vogels en de andere dieren in jouw omgeving. 

Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’

1. Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’: deze mooie herfstbloeier heeft zijn Nederlandse naam Monnikskap te danken aan zijn mooie bloeivorm. Het is een sterke cultivar met prachtige violetblauwe bloemen die tot eind oktober bloeien. De plant houdt van een zonnige plaats en een vochtige bodem en wordt tot 1 meter hoog in goede omstandigheden. Ook de bijen zullen je dankbaar zijn als je deze plant in jouw tuin hebt staan.

2. Anemone hybrida ‘Königin Charlotte’: Japanse anemoon, een bladverliezende plant met subtiele hoog opgaande bloemen in een zacht roze tint. Bloeit vanaf augustus tot diep in oktober. Plaats hem bij voorkeur op een plaats met lichte schaduw en een goed doorlaatbare grond. Kan tot een meter hoog worden en staat beeldig in de border in combinatie met andere vaste planten zoals Sedum en siergrassen. 

Aster dumosus ‘Herbstgruss von Bresserhof’

3. Aster dumosus ‘Herbstgruss von Bresserhof’: asters zijn sterke en makkelijke planten die tot diep in de herfst bloeien. Deze aster wordt slechts 30 à 40 cm hoog en is dus ideaal als bodembedekker of om vooraan in de border te plaatsen. De roze getinte bloemen bloeien rijkelijk en trekken ook heel wat bijen en vlinders aan. Op een zonnige standplaats en een vruchtbare grond doet de Aster het prima.

4. Camellia sasanqua ‘Cleopatra’: de meeste Camellia’s bloeien in het voorjaar maar bij deze soort verschijnen de bloemen pas in november. Hij is goed winterhard maar vraagt wel een beschutte plaats. Het is een sierlijke struik die zijn blad het hele jaar door behoudt en heeft talrijke lichtroze en geurende bloemen. Hij is bovendien traaggroeiend en dus ook geschikt voor kleinere tuinen. 

 Dahlia ‘Bishop of Llandaff’

5. Dahlia ‘Bishop of Llandaff’: dit is een heel populaire soort met een donker blad en helderrode enkele bloemen. Omwille van zijn donker blad is het een zeer waardevolle plant in de border. Je kan vele maanden van zijn pracht genieten, vanaf juli tot oktober! Een klein nadeel is dat de knollen geen vorst verdragen. Je kan ze dus best in november terug opgraven en in wat turf op een koele maar vorstvrije plek bewaren. De plant houdt van een zonnige standplaats tot lichte schaduw en wordt ongeveer 90 cm groot. 

6. Gaultheria procumbens: de Nederlandse benaming van dit leuk plantje is Bergthee. Het is een groenblijvend klein heestertje dat vooral in de herfst populair is. Het wordt ook veel gebruikt in kerststukjes omwille van zijn mooie rode besjes. Vanwege de groenblijvende bladeren en bessen is het bovendien een goede bodembedekker voor de wintertuin. Geef de Bergthee een plekje in de schaduw tot halfschaduw op een zuurminnende bodem. Bloeit van juni tot augustus met wit tot lichtroze bloemen. 

Volgende week laten we je kennis maken met nog meer prachtige herfstbloeiers!

#5443

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies