Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/schanskorf

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 7 december 2021

De schanskorf, een haag van steen

Modern duurzaam stijlvol en multifunctioneel!

schanskorf

opbouw van schanskorvenEen hoogteverschil opvangen, een stijlvolle tuinbank of tafel, een afscheiding of gewoon een decoratief gegeven in de tuin, de schanskorf heeft het allemaal.  Een schanskorf bestaat uit een constructie van stevig gaasraster, rechthoekig vierkant of gewoonweg op maat, gevuld met verschillende natuurlijke steensoorten zoals kalksteen, leisteen, basalt, lavasteen of graniet. Zowel op of naast elkaar vormen ze harde lijnen in het tuinontwerp die toch een zachte, rustgevende en bovendien natuurlijke uitstraling hebben.

Deze natuurlijke ‘look’ heeft de schanskorfj te danken aan de losse opvulling van breukstenen waarvan je de kleur en grootte veelal zelf kan bepalen. De stevige stalen gaasconstructies zorgen voor strakke lijnen waardoor schanskorven de harmonieuze oplossing zijn voor wie structuur met natuur wil combineren. Of hoe een hoop stenen plots een gestructureerd decoratief element wordt. Uiterlijk kunnen ze heel wat van elkaar verschillen: stenen kunnen sterk verschillen in vorm en kleur en in de korf worden gestapeld of gestort, ook het materiaal van de gaasstructuur kan verschillen naargelang de toepassing van de korven. Korven die gebruikt worden in openbare werken bij het verstevigen van taluds, oevers of bij het bouwen van keerwanden zullen niet in aanmerking komen voor een strak tuinontwerp en omgekeerd.

schanskorfWie verschillende steenkleuren in één schanskorf combineert, gaat dan weer de kunstmatige of noem het de artistieke toer op en schept meteen een volledig andere sfeer in de tuin.  Natuurlijk stem je de opvulling van schanskorven steeds af op de omgeving: kleur van de woning, kleur van het terras, plantenkeuze en allerhande landschapselementen etc.

Schanskorven kunnen ook worden opgevuld met andere materialen zoals boomschors of kokosdoppen.
Let op dat de verhouding, maaswijdte van het gaasraster en de grootte van de opvulling, evenredig is. Korven gevuld met schors of doppen hebben een eerder slordig uitzicht en dienen regelmatig te worden bijgevuld.

schanskorf bloembakVoor korven gevuld met breuksteen heb je talloze toepassingen: tuinwanden die bovendien sterk geluidswerend zijn, modern ogende tuinbanken waarbij het bovenvlak van de schanskorf met een deksteen of met hout wordt afgewerkt, idem dito voor een strakke tuintafel.

Verder zijn er toepassingen van schanskorfbloembakken en bestaan er korven met een ingebouwde brievenbus. Een mooie toepassing is een strakke of organische lijn door de tuin die een hoogteverschil als een grote trap in het ‘landschap’ opvangt. Spelenderwijs kan je in deze lijn ook zitbanken of tuintrappen inbouwen in samenspraak met jouw tuinarchitect.

Deze haag van steen groeit op elke bodem en vraagt geen onderhoud. Bovendien is ze decoratief duurzaam en makkelijk te plaatsen.
Opgelet, aan elk strak tuinelement hangt jammer genoeg een strak prijskaartje…

Thomas Paelinck, tuin- en landschapsarchitect.

#4566

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p