menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 20 april 2024

DIY: herfstkrans met rozenbottels

DIY: herfstkrans met rozenbottelsBreng de herfst naar binnen met deze rozenbottelkrans in warme herfsttinten. De krans kan als tafeldecoratie worden gebruikt of een hele muur opfleuren. Een leuk knutselprojectje tijdens de herfstvakantie of om te ontspannen na een drukke werkdag. Wij geven stap voor stap uitleg om je op weg te helpen:

Benodigdheden rozenbottelkrans

  • Oasis schuimkrans: begin met het selecteren van een oasis schuimkrans van de gewenste grootte. Oasis schuim is ideaal omdat het water vasthoudt en je bloemen vers houdt.
  • Rozenbottels: rozenbottels zijn de vruchten die groeien aan voornamelijk wildgroeiende rozenplanten zoals Rosa rugosa, Rosa canina en Rosa rubiginosa. Verzamel voldoende bottels en haal er de slechte van tussen. Zorg ervoor dat je ze goed afspoelt om eventueel vuil of insecten te verwijderen.
  • Aanvullend herfstmateriaal: gedroogde bladeren (kies voor fijn materiaal zoals gipskruid of Eucalyptus bladeren), sierlijke takjes, kleine pompoenen, dennenappels of zelfs wat herfstdecoratie zoals theelichtjes.
  • Bloemistendraad
  • Snoeischaar
  • Draadtang


Zo maak je de krans

Stap 1

Week het oasis schuim in water door de schuimkrans in een bassin met water te plaatsen totdat het volledig verzadigd is. Laat vervolgens het overtollig water uitlekken. Maak ondertussen de bessen en rozenbottels schoon door vuil en bladresten te verwijderen.Benodigdheden rozenbottelkrans

Stap 2

Snijd de stelen van de rozenbottels zodat ze ongeveer 5-10 cm lang zijn. Doe dit schuin om een puntig uiteinde te maken, zodat ze makkelijker in het schuim te prikken zijn. Bind daarna de vruchten samen in kleine boeketjes met bloemendraad. Dit zorgt voor extra stevigheid bij het inprikken. Steek vervolgens de rozenbottels in het oasis schuim, beginnend aan de buitenkant en werk naar het midden toe. Zorg ervoor dat je de rozenbottels en bessen dicht tegen elkaar plaatst voor een volle uitstraling.

Tip: heb je grotere elementen voorzien zoals een dennenappel, bevestig deze dan eerst en werk er daarna rondom met de vruchten.

Het opvullen van de rozenbottelkrans

Stap 3

Vul de bessenkrans verder aan met het overige herfstmateriaal dat je voorzien hebt (in dit geval het gipskruid). Laat je creativiteit de vrije loop en zorg ervoor dat de krans er natuurlijk en vol uitziet. Stop zichtbare stukken Oasis schuim dicht en werk de krans af tot je hem mooi vindt.

DIY rozenbottelkrans

Stap 4

Is jouw krans helemaal klaar? Snijd dan de overtollige draden af en doe nog een laatste controle of het Oasis schuim volledig bedekt is. Bevestig als laatste een lint, touw of draad aan de bovenkant van de krans wanneer je hem wenst op te hangen (aan de voordeur, boven de open haard...) of plaats hem op de eettafel of kast waar je jouw gasten in een warme herfstsfeer wilt ontvangen!

Zo maak je een herfstkrans

#6065Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon