Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/populaire_siergrassen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 17 januari 2021

Populaire siergrassen: hoe vermeerderen en planten


Siergrassen zijn het laatste decennia in populariteit gestegen. De keuze in tuincentra is enorm maar vaak worden deze siergrassen tamelijk prijzig verkocht.
Vandaar dat het interessant is om ze zelf op te kweken. Siergrassen zelf opkweken is echt niet moeilijk om zelf te doen en zeker wanneer je start vanaf het zaadje. Maar deze manier van vermeerderen vraagt nogal wat zorg.

Vandaar dat een andere manier van vermeerderen meer aangewezen is: het scheuren of delen van siergrassen.
Zoek even rond in de winkel en misschien zie je wel een grotere plant tegen een schappelijke prijs die je dan zelf kan gaan delen.
Het beste moment om siergrassen te delen is het voorjaar, daarom is het interessant om in het vroege voorjaar op zoek te gaan naar grotere planten van verschillende soorten die je dan meteen ook kunt gaan delen.
Is het al wat later op het jaar, plant dan de grote plant tijdelijk in volle grond om in het volgend voorjaar de plant opnieuw uit te graven en te gaan scheuren in meerdere kleine stukken.
Bij jonge siergrassen kan je de wortelmassa scheuren met de hand, zijn de planten al wat ouder geworden dan heb je gereedschappen nodig om dit te doen.


Waarom siergrassen zo populair zijn tegenwoordig:

  • Ze vragen weinig onderhoud
  • Siergrassen maken een mooi en rustgevend ruisend geluid in de wind
  • Ze zijn winterhard en gaan vele jaren mee
  • Siergrassen hebben maar weinig last van ziekten en plagen
  • Diverse vormen en formaten te krijgen
  • Ze kunnen gedijen in verschillende soorten van ondergronden, en bovendien revitaliseren ze de arme bodems.
  • Staan op hun mooist in de herfst, wanneer vele andere bloeiers beginnen te verwelken
  • Kunnen ook vaak gebruikt worden bij het bloemschikken
  • Sommige siergrassen produceren ook zaden, die maar al te graag opgepeuzeld worden door vele soorten tuinvogels
  • Omdat er zo’n breed gamma is aan siergrassen zijn er altijd wel goede soorten te vinden om bepaalde delen af te schermen. Zo kunnen ze gebruikt worden om delen van de tuin te scheiden of om een lelijke muur te camoufleren.

Wanneer er siergrassen worden aangeplant is het belangrijk om de plantafstand in de gaten te houden, anders kan de tuin al snel veranderen in een ware jungle. Geen hen voldoende ruimte om op te groeien, want zoals de meeste vaste planten zullen grassen maar tonen hoe groot ze worden wanneer ze 3 jaar in de grond zitten.

Gescheurde siergrassen, klaar om aan te planten
Gescheurde siergrassen, klaar om aan te planten

Siergrassen planten

Vele soorten siergrassen - en zeker deze die goed tegen de droogte kunnen -  hebben een diep wortelgestel. Met deze gedachte in het achterhoofd moet de bodem 2 maal zo diep bewerkt worden als de wortelkluit van de nieuwe aanplant. Verwerk een royale hoeveelheid compost en ander organisch materiaal in de grond.
Maak de put voor de siergrassen altijd iets dieper als ze gestaan hebben in hun pot. Haal daarna de plant voorzichtig uit hun pot en ontwar compact gegroeide wortels.
Zet de plant nu in de put en vul voldoende met water. Daarna wordt de put gedekt met aarde en geef opnieuw water.
Geef de plant wekelijks extra water gedurende het groeiseizoen
Wanneer de plant na enkele jaren enkel nog begint uit te schieten aan de zijkanten komt dit doordat de kern van de plant wat te oud en te houterig wordt. Dan is het de moment om de plant even uit te graven en te delen met behulp van een scherp mes of een spade. Plaats vervolgens de kleinere gedeelde siergrassen op dezelfde manier alsof het een plant is die uit pot komt.

#3033