menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Stamrozen en klimrozen snoeien

rozen snoeien

Snoeien van de stamroos

Stamrozen zijn rozen die op een wilde stam groeien. De stamroos is geoculeerd (schildgriffel) op ongeveer 1 meter boven de grond. De scheuten die dus zijdelings op de stam komen, of vanuit de wortel komen zijn 'wildopslag' en moeten verwijderd worden.

Op ongeveer 1 meter hoogte zitten dus drie gelukte schildgriffels. De snoei daarvan is dus dezelfde als de struikroos.

Indien het zeer hard vriest en de stamrozen niet beschut staan kan men deze in de winter wat insnoeien en bedekken met een papierzak tegen de strenge kou.
Let er op geen pastiekzak te gebruiken, dit zou het vroegtijdig uitlopen van de knoppen kunnen veroorzaken. Voorzie ook een degelijke verluchting om schimmelvorming te voorkomen.

Gesnoeide stamroos
gesnoeide stamroos

Klimroos snoeien

klimroos snoeien op 2 ogen

 

Rozen snoeien

De stamroos bestaat ook in 'treurvorm' : vb. Rosa ‘Exelsa’, eigenlijk is dit een klimroos die op een stam is geoculeerd, dit iets hoger op ongeveer 1.40m hoogte. De snoei van deze treurstamroos is dan ook gelijk aan deze van de klimrozen.

Men kan stamrozen ook bij heel strenge vorst beschermen door middel van bamboestokken en plastiek rond de stam te spannen. Dit zorgt voor een degelijke bescherming tegen de gure vorstwind. Neem tijdig de bescherming weg.

 

Snoei van de klimroos

Klimrozen zijn rozen die groeien langsheen een muur, steunstok, rozenboog, prieel of pergola. Deze rozen zijn niet zelfhechtend. Men moet ze wel wat vastbinden, liefst met groene holle plastiekdraad om ingroeien te vermijden.

Er bestaan klimrozen in veel kleuren en variëteiten. Meestal is het wel zo dat de krachtigste groeiers wat inboeten aan bloeirijkheid. Er bestaan ook herbloeiende klimrozen. Uiteraard is de tweede bloei niet zo rijk als de eerste.

Om veel bloemen te bekomen moet men eerst de gesteltakken kweken. De gesteltakken zijn de dikste steuntakken.

Bij nieuwe aanplant is het aan te raden de klimroos in te snoeien op ongeveer 40 à 50 cm hoogte: dit met de bedoeling om nieuwe scheuten vanuit de oculatie te kweken.

Pas het volgende jaar komen op de gesteltakken zijtakken die bloeien. Deze zijtakken mag men snoeien op 2 ogen.

Klimroos snoeien
klimroos - verjongtak

 


Een probleem is dat er veel klimrozen staan die onderaan kaal zijn en enkel bovenaan bloeien. Daarom kan men een oude gesteltak eens wegsnoeien of insnoeien zodat men een nieuwe jonge lange tak krijgt: dit is de verjongingssnoei.

Eigenlijk moet er een nieuwe scheut vanuit de oculatie komen, voorwaarde is echter dat de plant goed is bemest en genoeg licht heeft aan de voet. Deze nieuwe tak kan men gebruiken als nieuwe gesteltak.

Het ombuigen van gesteltakken op bijvoorbeeld een rozenboog of pergola geeft een rijkere bloei.

Rozen zijn zo prachtig en mooi, ze verwennen ons een heel lange periode met uitbundige bloei. Bovendien gaan ze, mits ze goed te verzorgen, jaren mee.

  Klimroos Golden Showers
klimroos: 'Golden Showers'

Uiteraard moet je goed nagaan welke de functie van uw aanplant is, zodat je ook de vorm, de variëteit, de geur en de kleur kunt aanpassen. Informeer je goed voor je de aankoop van rozen doet. Koop (na afspraak) bij de rozenkweker of in een tuincentrum. Er bestaan ook rozentuinen waar je op voorhand eens kan kijken naar de rozenrijkdom: een voorbeeld daarvan is het provinciaal domein 'Den Blakken' in het Oost-Vlaamse Wetteren.
De bloeirijkste periode valt begin juli.

Klimroos Alberic Barbier
klimroos: 'Alberic-Barbier'

 

Terug naar boven icoon