Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/muscari_of_druifhyacint

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 23 september 2021

Muscari als vrolijke lentebode met zijn fleurige bloemen

Muscari of de druifhyacint
Familie: Liliaceae

Dit gewas, Muscari bevat ongeveer 30 soorten. Sommige van deze, zoals de M. botryoides en M. comosum, komen van oorsprong uit het Middellands zeegebied, terwijl anderen hun natuurlijke habitat hebben in Midden Azië en de Caucasus. De meeste soorten zijn extreem winterhard en groeien zo makkelijk dat ze eigenlijk in elke tuin zouden moeten staan.

Bloemkleur:

blauw, paars of wit
Bloeiperiode:
maart - mei, verschilt per soort
Hoogte:
10-25 cm
Plantdiepte:
12,5 cm
Plantafstand:
8 cm
Lichtomstandigheden:
volle zon tot halfschaduw
Toepassingen:
border en onder bomen en heesters

Muscari verwilderen makkelijk op een plaats waar in de winter geen water kan gaan staan. Eén nadeel is echter dat de bladeren vaak afsterven voor het winterseizoen. De vorstschade blijft vaak in het volgende voorjaar zichtbaar.

Meer plant tips
Blauwe druiven zijn uitstekende borderplanten en steken mooi af tegen de vaste planten die in de tuin staan. Dit geldt voor borders met verschillende kleuren maar ook voor borders op kleur.

Plant altijd veel bollen in een groep (minimaal 25) voor een mooier resultaat. Muscari’s onder heesters planten is ook heel mooi, dit omdat de blauwe druiven bloeien wanneer de tuin nog kaal is en de heesters nog geen bladeren hebben. Voor een mooi kleurig effect moeten de bollen dichtbij elkaar worden geplant. Muscari’s gecombineerd met laat bloeiende gele narcissen of rode tulpen zijn erg mooi.

Veel Muscari soorten zijn perfect voor in potten. Het soort dat hier het meest voor gebruikt wordt is de M. armeniacum.

Belangrijkste soorten:

  • Muscari armeniacum
  • Muscari botryoides 'Album'
  • Muscari comosum 'Plumosum'
  • Muscari latifolium

Muscari armeniacum - blauwe druifjes
Muscari armeniacum is het meest geteelde soort. Zijn kleine, bel-vormige en kobaltblauwe bloemen, elk met een mooie witte rand vormt een compact cluster van bloemen. De bloem blijft een lange tijd mooi. De bloem wordt vaak bezocht door bijen, wat de levensduur verkort.

Belangrijkste soorten:

  • ‘Blue Pearl’: diep blauw
  • ‘Blue Spike’: dubbele bloemen, lichter blauw
  • ‘Cantab’: een minder intens blauw
  • ‘Fantasy Creation’: dubbelbloemig, de bloem begint blauw maar wordt groen wanneer hij verwelkt.

 

Muscari botryoides 'Album'
M. armeniacum’s kleine broer wordt maar heel zelden geteeld. De witte soort (‘Album’) is de laatste jaren steeds populairder geworden. Zijn witte bloemencluster is smaller en minder compact dan die van de M. armeniacum. Plant veel bollen bij elkaar om het maximale effect te verkrijgen.

Muscari comosum 'Plumosum' of de kuifhyacint
Dit is een erg eigenaardige cultivar dat afstamt van de soorten die gevonden zijn rond het Middellands zeegebied. Wat we zien wanneer de plant ‘bloeit’ zijn niet de eigenlijke bloemen (deze ontwikkelen zich pas later, in mei tot juni), maar de paarse bloemstengel. De hoofdbloem kan makkelijk 35 cm lang worden, maar staat zelden rechtop.

 

Muscari latifolium
Dit prachtige soort wordt steeds populairder. De bloemcluster laat twee verschillende kleuren zien. Bovenaan zijn de steriele licht blauwe bloemen, onderaan de vruchtbare donker paarsblauwe bloemen. Deze bloem maakt dus zelf al een mooie kleuren combinatie. De plant groeit tot een hoogte van gemiddeld 25 cm en bloeit in april en mei. In Nederland was de plant ‘bloembol van het jaar’ in 1996.

#1419