Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/leibomen_algemeen_soorten_en_onderhoud

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 11 augustus 2022

Leibomen, een haag boven de haag!

Terwijl enkele decennia terug enkel sprake was van de 'leilinde', in vele gevallen Tilia x europaea 'Pallida', zijn er op heden toch opmerkelijk veel alternatieven voor het aanplanten van de 'haag boven de haag'. Leibomen vind je tegenwoordig in een dozijn soorten met een verschillend voorkomen. Bladverliezende soorten, half – bladhoudende soorten en zelf enkele wintergroene soorten komen in aanmerking.

Algemeen: leistructuur, aanplant en snoei

Enkele zaken hebben ze alvast allemaal gemeen. Vooraleer je ze aanplant, is het noodzakelijk om een stevige structuur te voorzien waarlangs je de hoofdtakken van de jonge bomen kan leiden. De structuur bestaat uit robuuste grenenhouten palen die voldoende diep in de grond worden verankerd. Deze palen worden op hun beurt met elkaar verbonden door draden of bamboestokken. Dit gebeurt in verschillende verdiepingen of 'étages', afhankelijk van de hoogte die je zelf wenst te bereiken. De tussenafstand tussen de palen is doorgaans 3 meter, tussen de étages hanteren we een tussenafstand van circa 30 cm. Je kan de bomen ook reeds voorgeleid aankopen, met andere woorden, met een gemonteerd bamboeframe in de boomkruin.

Leiconstructie hout

De, voor mij althans, mooiste constructie bestaat uit grenenhouten palen, Ø 12 cm x H 550 cm, waar bamboestokken (Ø 35-40 mm) als geleiders doorheen de palen worden gestoken met een tussenafstand van 30 cm. De starthoogte en het aantal étages kies je uiteraard zelf. Probeer de verhouding kruin / onderstam steeds te respecteren.
Bij deze constructie worden de leibomen aan de palen geplant. Voorzie een ruim plantgat en meng een degelijke bodemverbeteraar bij de grond aan de wortelzone.

De sleutel tot mooie leibomen is niet alleen de constructie maar ook het frequente onderhoud aan de bomen achteraf en dit vooral in de eerste groeiseizoenen na de aanplant. Het systematisch aanbinden van nieuwe twijgen en het wegsnoeien van overbodige takken is alles bepalend voor het uitzicht van jouw groenscherm. Twee maal per jaar snoeien is aangeraden, bij sommige soorten zoals haagbeuk (Carpinus betulus) en beuk (Fagus sylvatica), volstaat een scheerbeurt met de heggenschaar, ook dit doen we minstens twee maal per jaar.


Soorten in alle geuren en kleuren

De belangrijkste en meest authentieke bladverliezende soort is nog steeds de linde, hiervoor komen twee soorten in aanmerking zijnde de voorafgenoemde Tilia x europaea 'Pallida' of koningslinde en Tilia cordata 'Greenspire'. De kleinbladige 'Greenspire' of winterlinde is bijna volledig bladluisvrij. Andere bladverliezers die als leiboom gebruikt kunnen worden zijn de plataan (Platanus hispanica) en de moerbei (Morus alba 'Macrophylla'), beiden grootbladige loofboomsoorten. De spaanse aak of Acer campestre is dan weer een leuke kleinbladige soort met een gele herfstverkleuring en ook Liquidambar styraciflua of de Amberboom is als leiboom verkrijgbaar en verkleurt in het najaar in prachtige tinten rood en purper. Ook leifruit is op hoogstam verkrijgbaar waarbij Pyrus calleryana 'Chanticleer' tot de verbeelding spreekt met zijn prachtige witte bloesem in het voorjaar. Deze soort geeft echter geen vruchten.

De aankoopprijs varieert naargelang de bomen al dan niet zijn voorgeleid en is ook afhankelijk van de boomsoort , de maat en van de verkoopsvorm zijnde: met blote wortel, in pot of container of met een kluit of draadkluit.

Ook de bekende half- bladhoudende haagsoorten haagbeuk (Carpinus betulus) en beuk (Fagus sylvatica) kunnen als leiboom worden aangekocht. Deze zijn veelal iets duurder in aankoop omdat ze minder snel groeien en doorgaans al van een leiframe zijn voorzien.


Leibomen aanleggen

Zoals ik al zei, zijn er tegenwoordig ook enkele mooie wintergroene leibomen verkrijgbaar. Deze bomen behoren tot de duurste categorie en worden steeds met kluit, draadkluit of in pot aangeboden. Populaire soorten zijn de steeneik (Quercus ilex) en de glansmispel (Photinia fraseri 'Red Robin'). Toch even vermelden dat ze beiden slechts matig winterhard zijn.
Ook de Portugese laurier (Prunus lusitanica 'Angustifolia'), de beverboom (Magnolia grandiflora 'Gallisoniensis') en de laurierkers (Prunus laurocerasus 'Caucasica') komen in aanmerking als wintergroen leischerm, maar zo als ik al zei, hoe minder courant de soort...hoe duurder de prijs.

Hou bij de aankoop rekening met het eindbeeld dat je wil bekomen en tracht de juiste keuze voor jouw tuin te maken. Hou hierbij rekening met de standplaats, de bodemsoort en de ook de soortenrijkdom in jouw omgeving kan een belangrijke en bovendien doorslaggevendefactor zijn bij het maken van jouw keuze.

Terug naar boven icoon