Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/lampenpoetsersgras_soorten_borstelveergras_

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 oktober 2021

Pennisetum of lampenpoetsersgras ook soms borstelveergras genoemd

Pennisetum

Pennisetum, in Nederland lampenpoetsersgras of borstelveergras genoemd, kenmerkt zich door de gracieus overhangende bladeren en flessenborstelachtige bloeiwijzen op hoge zich ietwat krommende stelen. Ook in de winter heeft dit gras veel sierwaarde door een prachtig silhouet. De groeiwijze is rond polvormig. De pluimen verschijnen in de nazomer en blijven tot ver in de herfst op het gras. Sommige cultivars bloeien al eerder. In een grote groep komt dit siergras het beste tot zijn recht maar voldoet ook goed als solitair. De hoogte van de cultivars varieert tussen de 40 en 100 cm, de breedte tussen 25 en 35 cm.

Het lampenpoetsersgras voelt zich prettig op een licht humeuze, goed water doorlatende en een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats.

De Pennisetum cultivars zijn een opvallende verschijning in een gemengde of vaste planten border en laten zich goed combineren met planten zoals bijvoorbeeld asters, Liriope muscari, Nepeta, pimpernel, sierdistel en andere najaarsboeiers. Goed winterhard.


Pennisetum alopecuroides ‘Hameln'

 

De belangrijkste soort van lampenpoetsersgras voor de tuin is Pennisetum alopecuroides. Het is een overblijvend gras, dat voornamelijk in delen van Australië en Azië van nature voorkomt. Pennisetum alopecuroides ‘Hameln' bloeit eerder en rijker dan de soort en is ook wat compacter. De bloeitijd is juli t/m september. ‘Hameln' toont dan roodbruine pluimen. Deze Pennisetum kan zo'n 60 cm hoog worden op een zonnige standplaats. Dit oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstige gras is een sieraad voor de tuin, zowel in groepen als solitair. Redelijk winterhard. Om een snelle hergroei te bevorderen moeten de halmen vroeg in het voorjaar worden afgeknipt. Wordt ook gebruikt in droogboeketten. Goed winterhard.

Pennisetum orientale, is fijner van blad en bloeiaar dan Pennisetum alopecuroides en heeft opvallende, vrij transparante, smalle, zachtroze bloeiaren. De hoogte bedraagt 40 - 60 cm centimeter. De bloei begint al in juni en gaat door tot ver in het najaar. P. orientale vraagt een zonnige standplaats en een goed water doorlatende bodem. Goed winterhard.


Pennisetum setaceum 'Rubrum'

Pennisetum setaceum 'Rubrum' is een niet winterhard, fraai roodbruin gras met circa 2 cm breed blad en purperen bloeiwijzen. Wordt circa 100-120 cm hoog.
De bloeitijd is van juli tot in oktober. 'Rubrum‘ komt zeer goed tot zijn recht als een accent in de border maar ook in groepen en vraagt een zonnige standplaats. Heel mooi als accent of in groepen te gebruiken. Ook schitterend in een sierpot op het terras.

Overzicht van enkele populaire lampenpoetsersgras cultivars:

  • Pennisetum alopecuroïdes 'Cassian': 60cm
  • Pennisetum alopecuroides 'Hameln': 40/70 cm
  • Pennisetum alopecuroides 'Gelbstiel': 80 cm met gele bloemstengels
  • Pennisetum alopecuroides 'Herbstzauber': 80 cm met veel aren
  • Pennisetum alopecuroides 'Japonicum': 100 cm bloeiaren met witte punt
  • Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny': 15 cm dwergvorm (kan als potplant)
  • Pennisetum alopecuroides 'National Arboretum' 60 cm met donker blad.
  • Pennisetum alopecuroides 'Weserbergland': 55 cm met roodbruine pluimen
  • Pennisetum alopecuroides 'Woodside': 60 cm met roodbruine pluimen.
  • Pennisetum alopecuroides 'Little Honey': 80 cm bontbladig met bruine pluimen.
#2693