Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_van_de_week_calathea_medallion

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

Kamerplant van de week: Calathea 'Medallion'

De luchtkwaliteit waarin wij leven is van groot belang op onze gezondheid en welzijn. Zonder dat we het weten, kan het een grote impact hebben op ons leven. En we hebben het hier niet alleen over de buitenlucht. Ook de lucht in onze leef- en werkomgeving speelt hierin een grote rol. Naast de uitstoot van gassen, wordt de lucht ook verontreinigd door chemische stoffen uit meubels, kleding, verf, printers,... zelfs wij als mens bederven de lucht. Maar niks waar planten niet kunnen bij helpen. Naast het opfrissen van een kamer, zijn veel planten in staat lucht te zuiveren met hun bladeren. Hoe groter het blad, hoe beter ze zuiveren. Eentje daarvan staat in de top van kamerplanten met een sterke luchtzuiverende eigenschap: de Calathea 'Medaillon', ook wel bekend als Pauwenplant door al haar prachtige kleuren.

Calathea 'Medaillon' verzorgen als kamerplant

De Medaillon is lid van de grote Calathea familie en vindt haar oorsprong in de tropische delen van Brazilië en Columbia. Het is een bijzondere plant met een diversiteit aan kleuren en vormen, die het bij ons goed doet als kamerplant. Calathea is een krak in haar vak door haar grote ronde bladeren die de lucht zuiveren als geen ander. De bladeren nemen de slechte stoffen uit de lucht, waardoor de lucht terug zuiver is. Het is een eigenschap dat toebehoort aan alle Calatheasoorten.


De schone slaapster

Wat de plant zo uniek maakt, zijn haar prachtige kleuren. De bladeren hebben een herkenbaar patroon van contrasterende groene tinten, verwerkt in een mooi patroon. De randen zijn golvend en licht glanzend waardoor het glamour gehalte nog wat extra stijgt. En alsof de plant hiermee nog niet mooi genoeg is, heeft de onderkant ook een bijzonder kleur. De gehele onderkant van het blad kleurt niet groen maar paars. Dit in combinatie met het levendige groen aan de andere kant van het blad, maakt van de plant een echt pareltje in huis.

Haar bladeren zien er niet alleen heel mooi uit, ze gaan bij het donker worden een eigen leven leiden. Bij zonsondergang sluit de Calathea haar bladeren en 's ochtends bij het opgaan van de zon gaan ze opnieuw open. Dit doet ze van oudsher om zich te beschermen voor de nacht. Als kamerplant hoeft ze dit niet meer te doen, maar dit kleine extraatje maakt haar toch tot één van onze favorieten.

Verzorgingstips:

  • Calathea 'Medaillon' of PauwenplantStandplaats: De Calathea groeit van nature in de schaduw maar houdt ook van wat zon. Een plekje waar beide mogelijk is, is de ideale standplaats voor deze Calathea. Plaats haar uit de zon aan het raam of op een iets verdere plaats ervan.
  • Waterbehoefte: Van natte voetjes houdt Calathea niet. Maar een te droge grond is ook niet goed. Houd de potgrond dus licht vochtig en zorg ervoor dat er geen water in de bloempot blijft staan. Gebeurt dit wel dan zal de plant gaan hangen en de wortels rotten. Gebruik desnoods een schaaltje waarin het overtollig water terecht kan. Ben je niet zeker of de grond vochtig genoeg is? Dan kan je met een vinger voelen aan de aarde door hem een centimeter of twee in de pot te duwen. Voelt de aarde vochtig aan, dan ben je goed bezig.
  • Luchtvochtigheid: De plant komt van nature voor in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Regelmatig een sproeibeurt houdt de plant mooi groen. Maar ook het samen plaatsen met andere planten, verhoogt de luchtvochtigheid rondom de plant.
  • Voeding:  Zoals de meeste kamerplanten, mag je de plant 1 keer om de 2 weken voorzien van voeding in de zomer. Tijdens de winterperiode is het niet meer nodig om bij te mesten. De plant is dan immers in rust.
  • Giftig: Calathea 'Medaillon' is niet giftig en kan dus eender waar in huis een plaatsje krijgen. 
#5957Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon