Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_van_de_week:_sansevieria_mikado

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 27 juni 2022

Kamerplant van de week - Inge stelt voor: Sansevieria 'Mikado'

De naam 'Vrouwentong' zal je zeker wel bekend in de oren klinken. Het is de Nederlandse benaming van een ijzersterke plant die je in diverse vormen en kleurschakeringen kan vinden: de Sansevieria. De naam Vrouwentong (of Wijventong) zou verwijzen naar de stekelige punt van het blad die vergeleken wordt met de scherpe tong van een vrouw, niet letterlijk maar figuurlijk dan... Deze week stellen we je graag de Sansevieria 'Mikado' voor uit onze collectie kamerplanten. 

Tientallen jaren geleden was de Sansevieria een zeer geliefde plant. Een soort die bij velen herinneringen oproept van vensterbanken gevuld met grote Sansevieria's op school, bij oma thuis of in het dorpscafé. Maar de plant heeft een aantal jaren geleden een blitse comeback gemaakt en is nu nog steeds helemaal in! In een trendy bloempot en in combinatie met verschillende soorten lijken ze plots niet meer zo ouderwets. De Mikado springt er alvast uit met zijn funky rechtopstaande cilindrische bladeren. De buisjes zijn leerachtig donkergroen met een bleekgroen gestreept patroon. Bladeren die niet veel groter worden dan 30 à 40 cm. 

Sansevieria 'Mikado'

Een oersterke woestijnplant

De Sansevieria is afkomstig uit West-Afrika. Het is net zoals de Aloë Vera, een succulent die het water vast houdt in zijn bladeren als reserve. Daarom is het een bijzonder makkelijke plant om te houden en kan je hem eigenlijk enkel dood krijgen door hem teveel water te geven. Je moet hiervoor echt al moeite doen. Hij heeft ook zelden last van ziektes of ongedierte. Je zou het niet meteen verwachten maar binnenin werkt hij hard om giftige stofdeeltjes uit de lucht te halen en de luchtvochtigheid op peil te houden. In het zuiveren van de lucht scoort hij dan ook bijzonder goed! 

Hij stelt verder weinig eisen aan de lichtomstandigheden en kan zowat overal staan, nog een reden om de plant in huis te halen. Ideaal om een wat donkerder hoekje leven in te blazen en niet alleen in de woonkamer maar ook in de slaapkamer of om jouw thuiskantoor wat minder saai te maken. Houd de plant wel weg van kinderen of huisdieren want de Sansevieria 'Mikado' is licht giftig. Maar dat is eigenlijk zijn enigste minpuntje.


Hoe verzorg je de Sansevieria'Mikado'?

  • Sansevieria 'Mikado' - verzorgingstipsStandplaats: de plant is snel tevreden en kan zowel op een plaats met wat meer zonlicht staan als op een schaduwrijke plaats. Hij is niet kieskeurig maar heeft toch een voorkeur voor een wat lichtere standplaats. De kleur van de bladeren kan varieëren volgens de plek waar je hem neerzet. Met meer zonlicht zullen de bladeren bleker kleuren terwijl op een standplaats met meer schaduw ze donkerder zullen worden. Veel schaduw doet de plant ook iets minder snel groeien. 
  • Waterbehoefte: de plant verbruikt zeer weinig water. Geef dus beter wat minder water dan teveel. Tijdens de groeiperiode geef je pas water als de aarde volledig is opgedroogd. Eens om de 2 weken is doorgaans voldoende. In het najaar mag je zelfs 6 tot 8 weken wachten om de plant te begieten. Teveel water veroorzaakt wortelrot wat ook kan ontstaan bij een plant die in een pot zonder afwateringsopeningen staat. Zorg steeds voor een goede drainage van de grond en geef bij voorkeur water in een onderschaal. De hoeveelheid is afhankelijk van de standplaats en de grootte van de plant. Worden de bladeren bruin dan is dit doorgaans een teken van teveel water. Ook bladeren die aan de voet loskomen en rotten zijn een teken van een te vochtige bodem of een slecht drainerende grond.
  • Luchtvochtigheid: Sansevieria's kunnen goed tegen droge lucht en kunnen dus perfect gedijen in ruimtes met verwarming. Sproeien is niet noodzakelijk maar kan wel helpen om het stof van de bladeren te verwijderen. Je kan hiervoor eventueel een licht vochtige doek gebruiken. Benevel je de plant met een plantenspuit, zorg er dan voor dat de grond niet te nat wordt.
  • Voeding: de plant groeit niet snel en heeft weinig of geen behoefte aan bijkomende voeding. Wil je de plant in het groeiseizoen toch een boost geven, dan kan dit met een lage dosis vloeibare voeding voor kamerplanten. Maar cactusvoeding is beter omdat dit meer is afgestemd op de lage behoefte van de plant.
  • Snoeien: elk blad ontspruit afzonderlijk uit de grond. Oude en lelijke bladeren kan je makkelijk aan de basis wegknippen. 
  • Stekken: vermeerderen kan makkelijkst door zijscheuten te scheuren. Haal het blad met de wortels voorzichtig uit de grond en zet het op water. Als er voldoende wortels aan het nieuwe plantje zitten mag je het naar een pot verplanten.
  • Bloeien: ook als kamerplant kan de Sansevieria bloeien maar dat kost de plant best wel wat energie. Het kan daarom goed zijn om de bloemen vroegtijdig te verwijderen.
  • Verpotten: mag je doen onmiddellijk na aankoop, dan kan hij gerust 2 à 3 jaar verder. Is de plant uit zijn pot gegroeid kies dan een nieuw exemplaar dat zeker 20% groter is dan de vorige. Gebruik hiervoor universele grond of cactusgrond. Verpotten doe je best voor het groeiseizoen in maart. 

Waar kan je de Sansevieria 'Mikado' kopen?

Ben je overtuigd en wil je deze plant graag bij je thuis of wil je hem graag aan iemand schenken? Neem dan een kijkje in ons aanbod kamerplanten. Naast de Mikado vind je er nog heel wat andere groene vrienden om je te vergezellen.


#5960Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon