Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_van_de_week:_krokodilletranen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 15 augustus 2022

Kamerplant van de week - Inge stelt voor: Krokodilletranen

Kamerplant KrokodilletranenKrokodillen zijn ijzersterke dieren, net zoals deze kamerplant. Vanwaar z'n Nederlandse benaming precies komt, weet ik niet, maar het is in elk geval een stevige plant met dikke, glanzende bladeren. De Peperomia obtusifolia heeft dan ook veel weg van een vetplant. 

Hij wordt niet zo groot en is dus ideaal als je niet veel ruimte hebt: op een kast, de salontafel of je home desk. Een plekje in de halfschaduw is voor de plant prima. Direct zonlicht doet zijn bladeren verkleuren en afvallen. In de subtropische wouden van Amerika vind je de plant in het wild, waar hij groeit onder warme en schaduwrijke omstandigheden als onderbegroeiing van grote bomen. In onze huiskamers gedijt hij ook goed bij een kamertemperatuur van minimum 18°C.

Deze soort heeft donkergroene bladeren maar er zijn nog heel wat ander varianten met diverse kleuren, bladvormen en tekeningen. Zo divers dat het soms totaal verschillende planten lijken. 

De makkelijkste huisgenoot

De plant wordt geleverd zonder complexe richtlijnen, hij is met weinig tevreden en stelt niet zoveel eisen aan zijn omgeving. Nu en dan een lieflijke blik en een plaats in huis waar hij kan pronken met zijn schoonheid is voldoende. Het is best wel een bijzondere kerel die, als je wat geluk hebt, bloeit met mooie bloemaren waaraan hele kleine witte bloemetjes groeien. 

Peperomia obtusifolia

Lucht zuiveren, dat doet hij als geen ander. Hij haalt met veel plezier schadelijke stoffen zoals formaldehyde uit de lucht, een gas dat vrijkomt uit spaanplaten. Een materiaal dat veel toegepast wordt in woningbouw en verwerkt wordt in meubels. Een goede keuze dus om één of meerdere Peperomia planten in huis te halen. Over de huisdieren en kinderen hoef je je geen zorgen te maken want de plant is niet giftig. 

Beknopte handleiding

  • Laagblijvende kamerplant, ideaal voor kleine ruimtesStandplaats: op een lichte plek tot halfschaduw. Geen volle zon om de bladeren mooi groen te houden. In de zomermaanden mag je de plant ook buiten zetten maar ook daar niet in de volle zon.
  • Waterbehoefte: de plant heeft de eigenschap water op te slaan in zijn bladeren. Hij heeft dus altijd een waterreserve bij zich voor als je hem even uit het oog verliest. Hij houdt het zelfs liever wat droger want te natte voeten kunnen zijn wortels doen rotten. Laat de grond goed uitdrogen tussen 2 gietbeurten in. Giet het water aan de voet van de plant en zeker niet op de bladeren. Gebruik bij voorkeur een onderschotel zodat hij het water zelf kan absorberen of dompel de plant en laat hem goed uitlekken. 
  • Voeding: in het groeiseizoen kan ook deze plant wat extra voeding gebruiken om gezond en sterk te blijven. Elke maand wat kamerplantenvoeding houdt hem fit.
  • Verpotten: de plant groeit niet zo snel. Je mag dus gerust 3 jaar wachten om de plant te verpotten in nieuwe potgrond. Dit doe je best in het voorjaar, voor de start van het groeiseizoen. 
  • Luchtvochtigheid: de plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. De plant nu en dan benevelen is niet noodzakelijk maar kan de plant wel deugd doen. Het haalt ook het stof van de bladeren. Gebruik regenwater om kalkvlekken te voorkomen.
  • Stekken: kan vrij eenvoudig door een bladstek te nemen of een stengelstek. Bij een bladstek hoef je maar 1 blad weg te nemen van de plant maar het duurt dan langer voordat je resultaat hebt. Een stengelstek gaat sneller maar dan moet je wel een groter deel van de plant nemen wat de moederplant mogelijks kan ontsieren.

Online bestellen kan

Net zoals de Krokodilletranen worden al onze kamerplanten wekelijks vers van de kweker geleverd. Ze worden verpakt met de grootste zorg en bij je thuis geleverd door een sympathieke koerier. Benieuwd naar wat we nog meer te bieden hebben? Neem dan een kijkje in onze webshop.

#5936Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon