Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_van_de_week:_asplenium_parvati

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 29 juni 2022

Kamerplant van de week - Inge stelt voor: Asplenium parvati

Varens connecteren we in veel gevallen met vochtige bosrijke gebieden maar een varen kan ook een kamerplant zijn, neem nu maar de Asplenium parvati, moedervaren of streepvaren in het Nederlands. Een wat warrige maar bijzonder mooie plant met leuke fijn ingesneden blaadjes, donkergroen en glimmend. Een soort die van nature voorkomt in delen van Azië en Australië. 

Varens behoren tot de oudste planten op onze planeet. De familie van de streepvarens is een uitgebreide groep van kleine tot zeer grote planten maar allemaal hebben ze sporenhoopjes op de onderzijde van de bladeren. Omdat varens zich voort planten door middel van sporen, maken ze geen bloemen aan. Wil je van jouw interieur een echte jungle maken, dan mogen varens zeker niet ontbreken. Ze zijn de ultieme sfeermakers in huis! Bepaalde soorten kunnen ook in de tuin worden geplant, neem nu maar Asplenium trichomanes, een vaak gebruikt rotsplantje.

Asplenium parvati kamerplant

De uitgelezen plant voor de badkamer

Door zijn afkomst gedijt Asplenium Parvati uitstekend in vochtige ruimtes, perfect dus voor de badkamer! Hij voelt zich het best wanneer de luchtvochtigheid hoog is. In de woonkamer waar de vochtigheidsgraad door de verwarming meestal een stuk lager is, kunnen de bladeren bruine randen krijgen. Regelmatig benevelen is noodzakelijk om de varen mooi en gezond te houden. De badkamer is ook vaak een plek met minder licht maar dat is voor hem geen probleem want hij houdt van een plekje in de (half)schaduw. Hij scoort bovendien hoog op het gebied van luchtzuivering.


Verzorgingstips 

  • Moedervaren - streepvarenStandplaats: bij direct zonlicht zullen de bladeren geel worden of verbranden. Zet hem op een plekje in de halfschaduw of schaduw om zijn gelobde bladeren mooi groen te houden. De plant houdt ook niet van tocht. Dit vergroot de kans op ongedierte en ziektes.
  • Waterbehoefte: net zoals de meeste varens heeft de Asplenium veel water nodig. De grond moet steeds licht vochtig blijven maar vermijd natte voeten om wortelrot te voorkomen. Controleer dus regelmatig de potgrond en begiet wanneer nodig. In het groeiseizoen hebben kamerplanten een grotere waterbehoefte dan in het najaar.
  • Luchtvochtigheid: varens komen van nature uit gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Ze kunnen dus niet tegen droge lucht. Zet de varen op een plaats waar de luchtvochtighheid constant hoog is zoals de badkamer of besproei de bladeren regelmatig met een plantenspuit
  • Voeding: varens kan je makkelijk overvoeden. Geef enkel in de lente en zomer bijkomende plantenvoeding en gebruik maar de helft van de aangewezen hoeveelheid. Teveel voeding kan schadelijk zijn. Geef in de herfst en winter geen voeding want dan is de plant in rust.
  • Snoeien: is niet nodig maar je kan lelijke en verdroogde bladeren wegknippen indien gewenst.
  • Vermeerderen: varens planten zicht voort met sporen en zijn dus moeilijk te stekken of te vermeerderen.
  • Verpotten: varens groeien als kamerplant niet zo snel. Verpotten doe je doorgaans elke 3 jaar of als de wortels uit de pot groeien en er bijna geen aarde meer in de pot zit. Doe dit steeds aan het begin van de lente gebruik makende van universele potgrond en een plantenpot met drainagegaten die zeker 20% groter is dan de vorige.
  • Giftig: de varen is giftig en kan dus best buiten bereik van kinderen en huisdieren worden gezet.

Laat een moedervaren bij je thuis leveren

Onze kamerplanten komen vers van bij de kweker en worden door onze diensten met veel zorg ingepakt en verstuurd. De Asplenium parvati maakt deel uit van ons uitgebreid assortiment aan kamerplanten. Maar in onze webshop valt nog veel meer te ontdekken voor jouw interieur, voor jouw tuin maar ook voor alle dieren!#5975Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon