Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_van_de_week:_asparagus_plumosus

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 15 augustus 2022

Kamerplant van de week - Inge stelt voor: Asparagus 'Plumosus'

Uit ons nieuwe assortiment is dit één van mijn favorieten: de Asparagus setaceus 'Plumosus'. Zijn gevederde bladeren lijken licht en zacht, je kan er nauwelijks voorbij lopen zonder ze aan te raken. In de volksmond wordt de plant ook wel aspergeplant genoemd, niet omdat hij iets weg heeft van een asperge zoals wij ze kennen uit de culinaire wereld, maar omdat hij familie is van de aspergeplant. En dat is duidelijk te zien aan het bladgroen dat heel sterk op elkaar lijkt!

De plant komt van nature voor in warmere contreien zoals Zuid-Amerika, Midden-Afrika en Zuid-Oost Azië waar hij onder andere planten groeit. Er zijn heel veel verschillende soorten waarvan enkelen het ook goed doen in onze huiskamer. De Plumosus voelt zich intussen ook bij ons kiplekker. 

Aspergeplant online bestellen

Puur voor zijn charmes

De kamerplant hoef je niet in huis te nemen om de lucht te zuiveren want dat is niet zijn grootste talent. Hij is ook licht giftig en kan dus best niet geconsumeerd worden, ook niet door huisdieren. De plant koop je omwille van zijn natuurlijke charmes, zijn unieke frisgroene bladeren die je verleiden om hem te strelen. Hij verdient dus best wel een opmerkelijke plaats in het interieur maar liever niet voor een raam in de volle zon, beter een plekje in de halfschaduw met indirecte lichtinval. Een juiste standplaats is belangrijk want te veel zon kunnen de bladeren geel laten verkleuren. Na verloop van tijd kan hij wat gaan verwilderen maar door hem te snoeien kan je de Asparagus terug mooi in vorm krijgen. Snoei houdt de plant bovendien vitaal.


Verzorgingstips 

  • Asparagus setaceus 'Plumosus' kamerplantStandplaats: hij houdt niet van direct zonlicht maar heeft wel behoefte aan een aantal uren indirect licht. Het mag dus gerust een plek zijn met wat meer schaduw zolang hij niet in het donker hoeft te staan. Dan zal de plant stilaan zijn sierwaarde verliezen. In te felle zon zullen de bladeren dan weer geel of bruin verkleuren.
  • Waterbehoefte: niet teveel, niet te weinig is de regel. Houd de grond licht vochtig maar vermijd dat er een laag water in de pot of schaal blijft staan. Geef per gietbeurt ook maar een kleine hoeveelheid. In het groeiseizoen mag je eens in de 2 weken plantenvoeding aan het water toevoegen.
  • Luchtvochtigheid: de plant verlangt geen hoge luchtvochtigheid maar om de paar weken een sproeibeurt houdt de plant wel mooi groen. 
  • Snoeien: oude of lelijke bladeren mag je snoeien. Verliest de kamerplant na een tijd zijn vorm, dan mag je ook de verwilderde takken bijknippen. Dat stimuleert de groei en houdt de plant gezond.
  • Bloemen: als kamerplant bloeit hij zelden of nooit.
  • Verpotten: de plant groeit langzaam en hoeft niet vaak verpot te worden. Eens om de 2 jaar is voldoende, afhankelijk van de standplaats.
  • Plagen en ziektes: het is een sterke plant die niet snel last zal hebben van ziektes of ongedierte. Merk je toch iets op, geef hem dan tijdig de juiste behandeling.

Kamerplanten bestellen in onze webshop

Kamerplanten bestellen was nog nooit zo eenvoudig! Ben je overtuigd van deze funky kerel dan kan je hem bestellen in onze webshop, en dat vanuit jouw luie zetel! Het enige wat je nog moet doen is een leuke plek zoeken voor de Asparagus 'Plumosus' en hem warm en hartelijk in ontvangst nemen!


#5954Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon