Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/het_geheim_van_gezonde_kamerplanten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 12 augustus 2022

Het geheim van gezonde kamerplanten

Gezonde planten herken je meteen: ze groeien en bloeien goed door, de bladeren glanzen en kleuren mooi groen. Het zijn gelukkige planten. Maar is de pot te klein geworden, dan kan de plant al snel eens ongelukkig worden. Door niet voldoende ruimte in de pot, valt de groei en de bloei stil. Voorkom dit probleem door de plant tijdig te verpotten naar een grotere bloempot. De zomer is hier een ideale periode voor om de potten naar buiten te halen en heerlijk in het zonnetje te verpotten. 

Wanneer verpot je

Wortels hebben ruimte nodig om te groeien. Zij staan in voor de opname van voedingsstoffen, water en lucht en houden de plant dus in leven. Worden de wortels te groot, dan verdwijnt er ruimte voor voedingsrijke potgrond met als gevolg dat de kamerplant minder goed groeit en sneller uitdroogt.

Wanneer en hoe vaak je nu verpot hangt af van de soort en de grootte. Algemeen kan een plant zeker 18 maanden in dezelfde pot blijven. Voor traag groeiende kamerplanten zoals Sanseveria kan dit zelfs langer zijn. Twee à drie jaar kan ook geen kwaad, maar wil je ze gelukkig houden dan is vroeger verpotten een must.

stap voor stap een plant verpotten

Weet je niet meer wanneer je de laatste keer hebt verplant? Let dan op de groei en bloei van de plant. Wordt de plant niet groter en blijven de bladeren klein, dan kan dit wijzen op de grond die is uitgeput. Ook wanneer de wortels zich een weg zoeken langs de drainagegaten, bovengronds komen of wanneer de plant ver omvalt van het gewicht, is de kans groot dat de pot te klein is. Bij planten in grote potten hoef je niet de volledige kluit te gaan verplanten. Het verwijderen en vervangen van de bovenste laag kan al volstaan.


Tips bij het verpotten

  • Hoe verplant ik kamerplantenKies een pot die minimaal 2 cm groter is dan de oude en onderaan voorzien is van drainagegaten.
  • Leg in de pot op de gaten een potscherf met daarop een laagje hydrokorrels. Deze korrels zijn zeer nuttig! Ze houden overtollig water vast en geven het terug af wanneer de plant het nodig heeft. 
  • Zorg dat de korrels goed vochtig zijn door ze een nachtje te laten verzadigen in water.
  • Vul daarna de pot op met potgrond tot de diepte waar de plant in de oude pot stond. Gebruik hiervoor kwalitatieve potgrond waarin alle voedingstoffen aanwezig zijn voor de plant. Voor sommige soorten bestaat er specifieke aarde (orchideeën, palmen, cactus, bonsais...)
  • Zorg bij het verplanten dat de wortels niet beschadigd raken. Zieke en beschimmelde wortels kan je ondertussen verwijderen.
  • Hou het punt waar de stengel boven de aarde komt een 2-tal cm onder de bloempotrand.
  • Vul verder op met aarde rond de wortel en druk de bovenste laag met je vingers stevig aan. Vergeet op het einde niet om voldoende water te geven.
  • De eerste 6 weken heeft de plant geen extra voeding nodig, dankzij het gebruik van de kwalitatieve potgrond. 
  • Gebruik kokosstokken om klimplanten en grote planten zoals Monstera recht te houden.
#5923Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon