Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/heermoes_en_zijn_positieve_kanten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 23 januari 2021

Heermoes en zijn positieve kanten

heermoes of Equisetum arvense

Het geslacht Equisetum telt 25 soorten over de gehele aardbol op het Australisch continent na. Nederland wint met zijn 8 verschillende soorten van België die er slechts 7 kent. Het zijn kruidachtige overblijvende planten die zowel op het land, als in ondiep water leven. Het is een wel zeer bijzondere familie die reeds 300 miljoen jaar geleden voorkwam, samen met de eerste reptielen in het Carboon. Er waren geen andere planten of bloemen en ook op de dino’s was het nog even wachten. In die tijd was er sprake van Heermoeswouden met planten in de grootte-orde van bomen. Er is nu nog één Amerikaanse variant die tot 12 meter hoog kan worden.

Equisetum arvense of akkerpaardenstaartDeze overlevers ‘pur sang’ hebben holle stengels en bladeren die weinig tot geen bladgroen bezitten. Het wortelgestel is een ondergronds vertakte structuur die  trapsgewijs per 30 cm dieper kruipt tot 6 meter diep voor de akkerpaardernstaart (Equisetum arvense).
Sommige soorten uit de familie wagen zich zelf nog dieper.

Door deze diepe zoektocht in de bodem beschikt heermoest over stoffen waar andere planten alleen maar over kunnen dromen en dus ook van schrikken zoals verschillende chemicaliën (die andere planten schaden) en een grote hoeveelheid kiezelzuur.

Kiezelzuur zorgt ervoor dat heermoes een grote tolerantie heeft voor verschillende herbiciden en onder meer zware metalen. Uit diepere grondlagen haalt deze plant tal van mineralen die op lange termijn ook voor andere planten beschikbaar worden.

De plant breidt uit via het wortelstelsel en elk stukje wortelstok kan een nieuw netwerk vormen. Ook via de verspreiding van sporen vermenigvuldigt deze holle plant zich.  
Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik ben stilaan onder de indruk van de opmerkelijke overlevingskracht van deze oerplant. Enkel een frequent maaibeheer of een overdosis kalk lijkt deze plant uit te putten.

thee van heermoesEen aftreksel (afkooksel) van heermoes kan je gebruiken als voeding (vloeibare meststof) voor andere planten en gerooide paardenstaarten zijn een absolute meerwaarde op de composthoop, zij zorgen voor een rijkere compost.

Laat 1 kg paardenstaarten weken in 10 liter water gedurende een dag of 10 in een afgesloten emmer. Giet dit daarna verdund aan als vloeibare meststof. Tot slot heeft een afkooksel van Equisetum zowel bloedstelpende als licht- urine afdrijvende eigenschappen. Verder worden paardenstaarten gebruikt voor de versterkende werking op de nagels en botten. Werkzame stoffen zijn saponinen, kalium en kiezelzuur, het laatste gedeeltelijk oplosbaar in water, gedeeltelijk onoplosbaar. Eveneens is de aanwezigheid van alkaloïden en looistoffen aangetoond.

Tegenwoordig wordt de plant meer en meer gebruikt voor het behandelen van reuma. Als thee tegen waterophopingen in het lichaam en bij gebrekkige urine-uitscheiding. Uitwendig: bij baden van moeilijk te genezen wonden. Bij rugklachten zou een bad met enkele verse planten zeer doeltreffend zijn

#4374

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p