Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/forsythia_snoeien

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 3 maart 2021

Forsythia of het Chinees klokje zorgt voor lentesfeer in de tuin

Forsythia: een blikvanger in de lente.

egin maart straalt de tuin al lente uit door de gele kleuren die opvallen. De Forsythia of Chinees klokje is de perfecte sierheester voor wie vroeg in het voorjaar kleuren wil. Je ziet ze bijna overal: in tuinen,parken,…
Ook zijn ze erg geliefd bij de bloemschikkers!
In een vaas staan ze ook heel mooi, dit kan je vanaf februari ‘forceren’ door de takken op kamertemperatuur te plaatsen. Na een paar dagen gaan deze open en is het één grote gele bloemenpracht.  

Snoei:

De Forsythia bloeit op meerjarig hout, dit wil zeggen dat de bloemen enkel verschijnen op de takken van de vorige jaren. Dit is van belang om te weten bij het snoeien van deze heester.  Je snoeit Forsythia altijd na de bloei, wanneer de eerste bladeren verschijnen. Normaal gesproken op het einde van april begin mei (afhankelijk van het weer).
Als je snoeit dan neem je best de oude, grote takken weg alsook de dode of door kanker aangetaste takken. Let er wel op dat je een ‘stompje’ laat staan zodat de sierheester terug kan uitlopen en een nieuwe bloei mogelijk wordt.

Stekken:

Forsythia kan gestekt worden door middel van zomerstek. Dit wil zeggen dat je stekken neemt van bebladerde scheuten-takken. Vanaf juni - juli is dit mogelijk.
Je neemt dan stekken van zo’n 10 a 15 cm lang en stopt ze in een goede grondstructuur. Na enkele weken is de stek beworteld en heb je een nieuwe plant die je verder kan opkweken tot een nieuwe struik.

Ook kan je winterstek nemen. Stekken zonder bladeren. Deze worden dan ingelegerd gedurende de winter en als het voorjaar aanbreekt, dan worden die stekken op zwarte plastiek ingestoken. Zwarte plastiek omdat er zich dan geen onkruid vormt.

Hier enkele soorten en c.v (variëteiten)

Soort / cultivar

hoogte kleur
Forsythia intermedia 2,50 meter geel
Forsythia intermedia 'Karl Sax' 2,25 meter goudgeel
Forsythia intermedia 'Spectabilis' 2,75 meter goudgeel
Forsythia intermedia 'Liliana' 2,50 meter geel
Forsythia intermedia 'Flojor' 1,75 meter geel
#551

Auteur: Angelo Dorny