menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 14 juli 2024

De voordelen van planten met blote wortels

Het najaar is de tijd om een haag, fruitboomgaard of bosje aan te planten. In deze periode zijn er verschillende haagplanten, struiken en bomen beschikbaar in blote wortel. Deze planten worden rechtstreeks van het veld gerooid, wat de kweker veel werk bespaart en daardoor zijn ze een stuk goedkoper. Planten in blote wortel zijn doorgaans verkrijgbaar vanaf oktober tot maart. 

Haag planten in het najaar

Wat zijn planten met blote wortel? 

Rond eind oktober, begin november kunnen we beginnen met het aanplanten van haagplanten en struiken in blote wortel, ook wel als ‘bosgoed’. De meeste bladverliezende struiken, hagen en bomen worden aangeboden in blote wortel. Deze planten worden rechtstreeks van het veld gerooid, zonder pot of kluit, en kunnen zo direct in de grond worden geplant. Grote exemplaren en groenblijvende hagen worden meestal verkocht met kluit, omdat het van essentieel belang is dat de wortels onder geen enkele omstandigheid uitdrogen.

Wanneer aanplanten?

rozen in blote wortelHet is belangrijk om bosgoed op het juiste tijdstip aan te planten. Hier en daar zie je al planten in blote wortel te koop staan begin oktober, maar dit is nog veel te vroeg. Je mag pas beginnen met aanplanten wanneer de planten in rust zijn, dus in de herfst na het vallen van de bladeren en in het voorjaar voor het ‘knoppen’. Omdat de planten zich aanpassen aan de natuur, is het niet precies vast te leggen wanneer de plantperiode start en stopt.

Als het in oktober nog warm is, is het nog niet mogelijk om te planten. Het is raadzaam te wachten tot de temperatuur daalt en de bladval begint. Wordt er in de winter een langedurige vorstperiode voorspeld, dan is het verstandig de aanplant even uit te stellen.


Voordelen van bosgoed

Het grote voordeel van planten in blote wortel is de prijs. De planten komen rechtstreeks van het veld, nemen minder plaats in beslag en wegen een pak minder. In vergelijking met het kweken van potplanten heeft de teler hier veel minder zorg aan gehad. Hierdoor kunnen ze aan een lagere prijs worden verkocht.

Omdat de planten of bomen in volle grond zijn opgegroeid, is de wortelmassa groter en zal de plant veel sneller nieuwe wortels aanmaken. Dit resulteert in een krachtigere en vollere groei dan bij gelijkaardige planten in potten

Bovendien verloopt het planten veel vlotter en een stuk gemakkelijker vanwege het lichtere gewicht dan bij het planten van soortgelijke potplanten. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de wortels tussen het rooien en de aanplant voldoende beschermd blijven tegen uitdroging. Dit gebeurt door de wortels af te dekken of door de wortels in een zak te steken tijdens het transport.

Vervoer ze nooit met een open aanhangwagen zonder enige bescherming. De wind kan ervoor zorgen dat de wortels in enkele minuten tijd volledig uitdrogen en onherstelbaar beschadigd worden. 

Hoe te planten

Hoe bomen in blote wortel plantenZodra de planten in je bezit zijn, is het belangrijk om ze zo vlug mogelijk in de grond te zetten. Zorg er dus voor dat de grond al is voorbereid is en dat je de juiste tools bij de hand hebt. Is het niet mogelijk om de dag zelf of dezelfde week aan te planten? Geen nood, de beste oplossing is om de planten dan in te kuilen. Graaf hiervoor een kuil of sleuf waarin je de planten plaatst. De wortels worden bedekt met aarde uit de sleuf, of indien niet mogelijk, met een vochtige doek of jute zak.

Tijdens de werkzaamheden plaats je de planten best op een donkere, koele plaats, afgeschermd van wind en bescherm ook nu de wortels voldoende. Neem telkens een deeltje van de planten bij de hand en laat de overige planten beschermd liggen. 

Bosgoed heeft dus heel veel voordelen. Ben je benieuwd naar ons aanbod? Bekijk dan snel de rubriek haagplanten in onze plantenshop

#5793

Auteur: Kristof
Tuin- en Landschapsarchitect

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).