Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/dahlia_is_terug

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 25 januari 2022

Dahlia's zijn weer in.

De Dahlia mag weer.

 

Een paar jaar geleden stond de Dahlia te boek als een lompe ouderwetse plant. Als je een beetje verfijnde tuinier was, haalde je je neus er voor op. Gelukkig is dat niet langer het geval: de Dahlia mag weer! Daardoor komen er nieuwe soorten die nog meer benadrukken wat een waardevolle plant het is. Want niet alleen zorgen ze voor maandenlange kleurenpracht, de nieuwe soorten hebben ook aantrekkelijk blad. Dit maakt ze beter in te passen in een border of perk. Met name de enkelbloemige soorten kunnen goed gecombineerd worden met vaste planten en éénjarigen.

Eén van de eerste nieuwere Dahlia’s die aan de verbetering van het imago heeft bijgedragen, is Dahlia “Bishop of Llandaff”, een scharlakenrode bloem die halfgevuld is, waardoor de gele meeldraden goed te zien zijn. Het feller rood van de bloem steekt mooi af tegen het donkere blad. Het blad is zeer donker en diep ingesneden, varenachtig. In een border is deze Dahlia dan ook al voor de bloei van grote waarde. De Bishop wordt ongeveer 90 cm hoog. De pittige kleur vraagt wel om goed uitgekiende combinaties. Blus bijvoorbeeld het felle rood met Artemisia en laat het terugkomen in Lobelia “Queen Victoria”. Of geef de rode bloemen de rol van accent in een perk met veel groen of met grassoorten.


'Bishop of Llandaff' is een Dahlia met rode bloemen, gele meeldraden en een donker hart.

Mooie combinaties zijn te maken met de Dahlia’s uit de “Happy-single-serie”. Dit zijn allen vrolijk gekleurde dahlia’s met donker blad. De bloem is steeds enkel en heeft dikwijls in het centrum een andere kleur ring.

Heel verfijnd is Dahlia Happy Single Wink: een lila bloem met een rode ring. Heel goed te combineren met planten die ook in die kleur rood bloeien zoals Penstemon “Garnet” of Salvia microphylla of juist met donkerder lila of paars. Denk aan paarse Phloxen, aan Thalictrum (ruit) of aan Amaranthus.


Dahlia Happy Single Wink: een lila bloem met een rode ring 

Ook Dahlia Happy Single First Love heeft de rode ring, maar hier contrasteert deze met een oranje bloem. Zet deze bij een donkerbladige Canna of bij vuurpijlen en zie hoe tijdens bewolkte dagen dan toch volop de zon schijnt!

De Happy-Singles worden zo’n 60 cm. hoog, waardoor ze ook goed als kuipplant dienst kunnen doen.


Dahlia Happy Single First Love heeft eveneens de rode ring

 

Het uitknippen van de uitgebloeide bloemen stimuleert de vorming van nieuwe knoppen. Omdat de genoemde soorten niet erg groot worden en geen zware gevulde bloemen hebben, is het doorgaans niet nodig om ze te steunen. De Dahlia stelt geen hoge eisen. Ze wil graag normale, voedzame tuingrond en een plekje in de zon.

De knollen kunnen in huis of in de kas worden voorgetrokken. In dat geval zullen ze eerder bloeien, al in juni. Wanneer de knol rechtstreeks in de grond wordt geplant, zo half mei, zullen de eerste bloemen uiteraard pas later verschijnen, meestal in augustus. In beide gevallen gaat de bloei door tot de vorst invalt. Dan worden de knollen gerooid, gedroogd en opgeborgen tot het volgende voorjaar.

#1111

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl