menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 17 juli 2024

Snijchrysanten Chrysanthemum

Chrysanthemum een langhoudbare snijbloem in de vaas

Algemeene omschrijving van de snijchrysant

De chrysant is een van de meest geproduceerde en verbruikte snijbloemen ter wereld. Door zijn vele bloemvorm- en kleurvariaties biedt de bloem oneindig veel toepassingsmogelijkheden, van klassieke tot moderne en trendy arrangementen. De bloem kan zowel als seizoensproduct als jaarrond snijbloem worden aangeboden.
Voor veel consumenten licht er direct de associatie met de herfst. Veel bloemisten gebruiken de chrysant vooral in kransen en rouwbloemstukken. Het is jaarlijks de meest verkochte bloem met Allerzielen. Juist door de consumenten te laten zien wat er nog meer mogelijk is met chrysanten in een trendy bloemwerk, biedt de chrysant volop nieuwe kansen.

Verschillende soorten snijbloemen: Chrysanthemum


Verzorging van de snijchrysant

Laat de chrysanten eerst schoon water zuigen (in de verpakking).
Verwijder het overtollige blad, zodat er geen blad in het water hangt.
Snij met een scherp mes een stukje van ongeveer 3 cm van de stengel.
Gebruik schone vazen die vooraf gereinigd zijn met bleekwater.
Zet de chrysanten bij voorkeur in schoon water. Vul regelmatig bij; chrysanten drinken veel.
Met snijbloemenvoedsel staan ze langer en gaat het water niet ruiken. De bloemen komen mooier open en staan langer. Voeg eventueel een druppel chloor toe om aanslag in de vaas en vuil water te voorkomen.
Het water eenmaal per week verversen en de bloemstelen weer iets afsnijden.
Zet de bloemen niet in de volle zon of bij een andere warmtebron.
Chrysanten blijven 7 tot 21 dagen goed (afhankelijk van land van afzet, transport- en opslagtijd, toevoegen van snijbloemenvoeding, versheid en omstandigheden bij de consument).
De bloemen zijn alleen voor decoratie en niet voor consumptie.

Snijchrysant lang houden in huis

Informatie over de snijchrysant

De herkomst van de chrysant is vrijwel onbekend. In China worden al eeuwenlang chrysanten geteeld en in Japan, het land van de rijzende zon, is de chrysant een heilige bloem die bij veel ceremonies wordt gebruikt. De bloem geldt in Japan als symbool voor een lang leven. Dus wanneer u iemand chrysanten schenkt, weet u wat u hem of haar toewenst. De chrysant is het nationale symbool van Japan. Door zeevaarders en ontdekkingsreizigers is de bloem in de 17e eeuw uit Japan meegenomen naar Europa en sindsdien een belangrijke snijbloem.
De naam van de chrysant is afkomstig uit het Grieks: ‘chrys’ (goud) en ‘anthemon’ (bloem). De oorspronkelijke kleur van de bloem was dan ook goudgeel.

Volksnaam: chrysant
Wetenschappelijke naam: Chrysanthemum
Synoniem: Dendranthema
Familie: Asteraceae

Bron: BBH

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).