menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 29 maart 2024

Aquilegia of de akelei bloeit in vele kleuren en vormen

AquilegiaDeze vaste planten zijn inheems in Europa, Azië en Noord-Amerika. Ze worden al heel lang in de siertuinen aangeplant en toch blijft deze ouderwetse plant met het fijne varenachtige blad buitengewoon succesvol. Daar waar we vroeger maar enkele kleuren en enkelvoudige bloemen kenden, heeft men tegenwoordig een heel uitgebreid assortiment aan kleuren en vormen. De klokvormige, geknikte bloemen die dubbel of enkel gevuld zijn, verschijnen vanaf het voorjaar tot aan het begin van de zomer aan de stengels die boven de bladeren uitsteken.


Het zijn vrij gemakkelijke planten die niet veel eisen stellen aan hun standplaats. Ze staan het liefst in de volle zon of in de halfschaduw en op een goed doorlatende bodem. Zware, kalkrijke gronden kunnen de levensduur van de akelei verkorten alhoewel deze planten doorgaans niet ouder dan vier jaar worden. Dit is echter geen enkel probleem als je weet dat ze zich vrij makkelijk rijkelijk kunnen uitzaaien en dat daaruit zelfs leuke nieuwe kleurencombinaties kunnen groeien.

Zaaien

Het zaaien van Aquilegia's kan in april door het zaad breedwerpig uit te strooien over een zaaiperceeltje. Strooi er een heel dun laagje grond over en druk die goed aan en giet je er nog eens zachtjes overheen. Na een drietal weken kun je de eerste kiemplantjes zien verschijnen. Als de kiemplanten een viertal bladeren hebben kun je ze uitdunnen ofwel verspenen en verplanten naar een ander schaduwrijk hoekje van het zaaibed. Doe dit bij voorkeur 's avonds in een vochtige periode. In het najaar kun je de opgekweekte planten dan uiteindelijk verplanten naar hun definitieve standplaats waar ze het volgende voorjaar mogen bloeien. Plant deze vaste planten uit in groepjes van 3, 5, 7,... en dat met een tussenafstand van 30 tot 50 cm van elkaar afhankelijk van de hoogte van de cultivar.

Na de bloei kun je best de uitgebloeide bloemstengels afsnijden zodat de planten geen energie moeten steken in de zaadvorming. Indien je alle bloemstengels laat staan heb je ook veel meer zaad en zaailingen dan je zou willen. Dus enkel de stengels met zaaddozen laten staan waarvan je later zaad wil oogsten.

De akelei is een plant die weinig problemen, ziektes en plagen kent. De parasieten die we het meest op deze plant aantreffen zijn bladluizen en mijten. Daarnaast kunnen slakken ook veel schade aanrichten aan de jonge bladeren van de plant.

Familie : Ranunculacea
Bloeikleur : allerlei kleuren en vormen
Bloeimaand : mei, juni, juli
Bladkleur : Groen
Hoogte : 20 - 100 cm
Wintergroen : Bladverliezend
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Zon, halfschaduw
Soort gewas : Vaste plant
Habitat : Droge bodem, normale bodem
Sierlijke mooie planten voor alle tuingronden, liefst niet te nat en niet te winderig plaatsen. De gelobde bladeren hebben een blauwachtig groen. Aan de top en de zijstengels staat de geknikte bloem.
#1480Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon