menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Luizen op jonge appelboom

Ga naar meest recente reactie

brouwerke

Brouwerke

Vorig jaar twee laagstam appelbomen (in pot) geplant in de tuin, Jonagold en Elstar. Vóór het planten een put dubbel zo groot als de pot gemaakt en veel oude compost doorheen gemengd. Rond beide bomen een mulchlaag van 1,5m gelegd van tuinafval en groene bladeren
Er zijn dit jaar op beide bomen heel veel bloesems op gekomen.
Beide bomen zitten vol met luis aan de jonge blaadjes
Aan de Jonagold komen nu vruchtjes aan.
Aan de Elstar zijn alle bloesems verdroogd en vallen nu af.

Is er iemand die een idee heeft hoe het komt dat er zoveel luis op de bomen zit.
donderdag 9 mei 2019 - 15:17
Tuinprins

Tuinprins

Luizen op mals blad van een appelboom horen bij elkaar als ying en yang, Oliver Hardy en Stan Laurel, eb en vloed etc. Het ene jaar kun je er meer last van hebben dan in andere jaren maar een jaar zonder luizen is exceptioneel.

Gegroet, de tuinprins
vrijdag 10 mei 2019 - 05:21
brouwerke

Tekst aangepast

Brouwerke

En waarom zijn alle beginnende vruchtjes op de Elstar verdroogd en afgevallen, want op de Jonagold zitten ook veel luizen.
De vruchtjes op de Jonagold zijn ondertussen bijna 1 cm groot.
vrijdag 10 mei 2019 - 09:52
xanderbere19

Xanderbere19

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Op het verkeerde moment een nachtvorst, een paar dagen tijdens de bloei te koud voor bestuivers... Dat de Jonagold wel goed zet, zegt niets. Als deze het hoogtepunt van de bloei een paar dagen eerder of later had dan de Elstar, waren de omstandigheden voor vruchtzetting op dat moment klaarblijkelijk beter.
vrijdag 10 mei 2019 - 11:50
brouwerke

Brouwerke

Nochtans zijn beide bomen gelijktijdig begonnen met bloeien en die heeft 2 weken aangehouden. Bij 2 nachten met nachtvorst beide bomen helemaal bedekt met plastiekfolie.
dinsdag 14 mei 2019 - 08:54
xanderbere19

Xanderbere19

Wat ik maar wilde zeggen Brouwerke, het gaat waarschijnlijk om details. Bij de ene boom gaat het net wel goed en bij de andere net niet en naar welke kant de balans uitslaat kan in luttele uren zijn bepaald. Het resultaat kan een groot verschil zijn in vruchtdracht. Er zal een verschil in gevoeligheid ergens voor zijn opgetreden. Waarschijnlijke kandidaat is kou/nachtvorst. De Jonagold heeft dat beter verteerd dan de Elstar.
dinsdag 14 mei 2019 - 11:21
brouwerke

Brouwerke

Nu de lieveheersbeestjes er zijn heb ik al veel van hun larven op de blaadjes gezet maar die worden weg gejaagd of doodgebeten door de vele mieren die af en aan op de appelbomen lopen.
Kan ik die mieren met een lijmband rond de stam tegenhouden?
dinsdag 4 juni 2019 - 12:50

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon