Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/plantengids/14740/photinia-x-fraseri

menu
Tuinadvies

  

Photinia x fraseri (algemeen) - Glansmispel

Latijnse naamPhotinia x fraseri
PlantennaamGlansmispel
FamilieRosaceae

Soort gewasSierheesters - Struiken
WinterhardheidGoed winterhard
HabitatNormale bodem
PH bodemKalkminnend

Info

De glansmispel is een forse struik of kleine boom. Er zijn blad houdende en bladverliezende soorten. Met zijn warmrode en zomergroene bladeren en zijn witte bloemtuilen in het voorjaar is het een decoratieve plant voor de kleine tuin.

Naamgeving
Photinia is afgeleid van het Griekse woord photeinos wat glanzend betekent.

Herkomst
De glansmispel is inheems in de Himalaya, China, Korea en Japan.

Plantkenmerken
De bossige kroonvorm is in het begin rond . Later gaan de takken meer doorhangen, zodat de kroon breder wordt. De kroonvorm is door snoeien te beïnvloeden. De wintergroene omgekeerd eironde bladeren zijn glanzend. In het voorjaar lopen zij bruinrood uit en verkleuren in de zomer naar donkergroen. De topbladeren worden in het najaar bordeauxrood. De rode kleur in het voorjaar is een natuurlijke afweer tegen de felle zon. Deze eigenschap heeft de struik in zijn thuisland ontwikkeld. De sneeuw in de bergen reflecteert het felle zonlicht en zou de bladeren verbranden.
In het voorjaar verschijnen grote witte bloemschermen die zich tot stevige rode bessen ontwikkelen en later zwart worden.
Als struik kan de glansmispel een hoogte van 2 tot 3 m en een breedte van 3 m bereiken. Maar door snoeien kun je hoogte en breedte zelf bepalen. Hij is mooi als solitaire struik of kleine boom (ook in een kuip) of als haag.

Standplaats

De glansmispel is kalkminnend en houd van goed doorlatende, humusrijke grond. Voor een gezonde groei heeft hij een beschutte plaats uit de wind nodig. Wanneer het hard vriest,

wil hij nog wel eens flink invriezen, maar meestal loopt hij in het voorjaar weer uit.

Snoeien
Als je de struik of boompje wilt snoeien, kun je dit het beste in het voorjaar doen. Om de struik te verjongen, kun je terugsnoeien tot het oude hout. Een haag kan ook in de zomer gesnoeid worden. Er zullen zich meer felrode bladeren ontwikkelen.

Soorten
Photinia x fraseri ‘Red Robin’ is een wintergroene struik met felrode bladeren in het voor en najaar.
Photinia villosa var. laevis ( 3 – 6 m hoog) heeft donkergrijze, bijna zwarte takken, witte bloemen en glanzend rode bessen. Het is een bladverliezende struik of soms meerstammige kleine boom. Het blad is in het voorjaar bronskleurig, in de zomer donkergroen en in het najaar oranjegeel tot scharlakenrood. Het blad blijft lang aan de plant hangen. De witte bloemen ontwikkelen zich tot glanzend rode bessen.
Photinia davidiana (genoemd naar de Franse plantenverzamelaar Armand David). De bladeren lopen rozerood uit in het voorjaar. De witte bloemen lijken op die van de meidoorn. De bessen zijn eerst oranje, later rood en hangen als miniatuurkersen aan de struik.

Auteur: Brigit Kahlert

Cultivars

Heeft u tips voor deze plant?

Eigenaars

1 tuinier heeft deze plant in de tuin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips


Plantverzoeken

Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.