Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/plantengids/1443/abutilon-megapotamicum

menu
Tuinadvies

  

Abutilon megapotamicum - Belgische vlag, Chinese hennep

Abutilon megapotamicumFoto: Danny2
Abutilon megapotamicumFoto: LT
Latijnse naamAbutilon megapotamicum
PlantennaamBelgische vlag, Chinese hennep
FamilieKaasjeskruidfamilie (Malvaceae)

Soort gewasSierheesters - Struiken
Groeihoogte max.100 - 120 cm, 120 - 150 cm, 1,5 m - 2 m
BloeikleurMeerkleurig
BloeimaandMei, Juni, Juli, Augustus, September
BladkleurGroen
WinterhardheidNiet winterhard
StandplaatsZon, Halfschaduw
HabitatNormale bodem
PH bodemNeutraal
Speciale kenmerkenKuipplanten, Opvallende bloemen

Info

De Belgische vlag is afkomstig uit het zuiden van Brazilië. Abutilon megapotamicum wordt veel als sierplant aangeplant, ook in België en Nederland.
Door zijn rijke en langdurige bloei is Abutilon een zeer geliefde kuipplant die op vele terrassen is terug te vinden. De grote, zijdeachtige bladeren en naar beneden hangende klokvormige bloemen trekken de aandacht van elke tuinbezoeker.

Zet uw Belgische vlag op een zonnige plek, dan zullen ze veel rijker en langer doorbloeien. Indien de plant te veel schaduw krijgt zal deze minder bloeien. Plaats uw plant op een windluwe standplaats zodat de tere bladeren niet teveel lijden onder de wind. Bemest de plant wekelijks rijkelijk via het water.
Voor de eerste vorst de Abutilon megapotamicum naar binnen brengen en overwinteren bij temperaturen van 5 tot 10°C. In de overwinteringsruimte geen meststoffen toedienen en zuinig zijn met water geven. Na de ijsheiligen (15 mei) kunnen ze samen met de andere kuipplanten terug naar buiten. Bij het naar buiten brengen is het ook aangeraden ze ineens te voorzien van nieuwe potgrond zodat ze een goede seizoensstart genieten.

Deze planten zijn net als andere Abutilons gemakkelijk door stekken te vermeerderen. Je kan eenvoudig kopstekken nemen tijdens het toppen van de planten zodat ze zich mooi vertakken.
In het voorjaar wanneer de Abutilon megapotamicum nieuwe scheuten krijgt mag je de in de winter afgestorven takken weg snoeien. Is de plant te groot geworden, dan mag je ze ook drastisch insnoeien en regelmatig insnijden zodat de plant goed kan vertakken.

Cultivars

Plantencombinaties

Heeft u tips voor deze plant?

Eigenaars

44 tuiniers hebben deze plant in de tuin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips


Plantverzoeken

Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.