menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 21 juni 2024

Zaaien in maart, opstart van de groentetuin.

Werken in de moestuin is zowel voor jong als oud een leuke en ontspannende activiteit. En laat maart nu de beste maand zijn om het nieuwe moestuinseizoen op te starten! Let wel op: het kan nog sneeuwen, pijpenstelen regenen en golfballen hagelen maar het kan ook opeens lente zijn. We kunnen in elk geval stellen dat de winterslaap stilaan voorbij is.

Terwijl de aubergines, pepers en paprika’s binnenskamers kiemen en groeien, halen we de laatste wintergroenten uit de grond en komt er nieuw leven in de eerste voorbereide zaaibedden. Let ook op het leven in en rond de moestuin, verdwaalde zaailingen van kruiden, bloemen en groenten kunnen nu overal opduiken en vormen een waardevolle collectie voor de start van het nieuwe moestuinjaar.

de moestuin in maart

Zaaien, zaaien en nog eens zaaien

Prei, zomerwortelen en radijsjes zijn reeds gezaaid en piepen voor het eerst boven de grond uit, traag maar zeker met een beetje angst voor nachtvorst. Voor wie nog niets heeft gezaaid is het uiteraard nog niet te laat. Deze maand hebben Wat kan je zaaien in maartwe extra aandacht voor de laatste grondbewerking en het zaaien en de opkweek van het plantgoed.
We kijken vooral naar het weer en het alom bekende cliché: "haast en spoed is zelden goed"! We zaaien zo dun en precies mogelijk om ons in een latere moestuinfase heel wat dun- en verspeenwerk te besparen. Beter drie maal een kleine hoeveelheid zaaien dan alles in één keer dicht op elkaar.

Doperwten en tuinbonen kunnen gezaaid worden nadat we ze een nacht hebben laten weken in een glas lauw water. Ook sla zal geen problemen ondervinden met de eventuele frisse buitentemperaturen. Net zoals rucola, een snelle kiemer die reeds in maart gezaaid kan worden. We kennen het beter als raketsla maar om het nog moeilijker te maken is het eigenlijk een soort kool. Ook andere koolsoorten kunnen begin maart worden gezaaid. Doe dit op een beschut plantbed dat voorzien is van een stevige dosis extra compost. Wanneer het zaaigoed voldoende is ontwikkeld kan je ze naar hun definitieve plaats verplanten. Bescherm jong zaaigoed met gaasdraad tegen vogels en slakken.

Snelle en langzame kiemers

Ook de langzame kiemers kunnen we best begin maart zaaien, denk maar aan uien en selderij die respectievelijk twee en drie weken nodig hebben om te kiemen. Uien en sjalotten zaaien we dus nu, maar plantgoed geeft doorgaans een beter en sneller resultaat. En heb je in het najaar nog geen look geplant dan kan je dit nog doen met plantlook. Ook peterselie doet zo’n drie tot vier weken over het kiemproces. Een koude bak kan helpen voor het zaaien van trage kiemers, de grond warmt sneller op en geeft je een kleine voorsprong. Een groeilicht doet wonderen en zorgt voor de beste groeiomstandigheden voor jouw planten.


de groentetuin in maartRapen kiemen dan weer snel en kunnen ook als voorjaarse bladgroente worden gebruikt. Een andere bladgroente, spinazie, vraagt flink wat extra voeding en zaaien we dus bij voorkeur op een plantbed doorspekt met extra compost of organische plantenvoeding. Let er wel op dat je de juiste spinazie zaait, je hebt een vroeg en sterk ras nodig voor het beste resultaat in het vroege voorjaar.

Intussen liggen de plantaardappelen in het licht op de vensterbank te wachten op de eerste kiemen. Aardappelen planten we begin april, nog even wachten dus. Maar we gaan verder met het zaaien van verschillende keukenkruiden. Eénjarigen zoals marjolein, bonenkruid en koriander zaai je het best eender waar in rijen tussen de andere groenten. Hun doordringende geur jaagt ongewenste gasten weg terwijl hun bloei bestuivers en nuttige insecten aantrekt. Naar het einde van de maand toe kunnen we starten met het dunnen van het zaaigoed dat we in het begin van de maand hebben gezaaid. Sla bijvoorbeeld kan gedund worden, de stevigste planten worden verspeend en uitgeplant op een afstand van 20 tot 30 cm.

Tijd om tomaten voor te zaaien

Half maart, tijd om tomaten voor te zaaien. Ideaal is zaaien vanaf 15 maart bij een constante temperatuur van 20°C. Een serre of kas is uiteraard de ideale zaaiomgeving. Heb je dit niet dan zoeken we de warmte op in huis om tomaten te zaaien in trays. Maak een leuke en goede keuze uit de vele verschillende variëteiten. De plantentoren Maxitom van Bio Green is een fantastisch hulpmiddel bij het kweken van tomaten.

Ook venkel zaaien we nu reeds binnen voor bij dezelfde temperatuur. De vooraf gezaaide planten, aubergines, paprika’s en pepers verdienen hun eigen plantpot met voedzame compost en worden verder verzorgd in de warmte. Voldoende licht is een must, draai de planten ook tijdig zodat ze niet schuin gaan groeien.

De jonge koolplanten kunnen intussen van het wachtbed naar hun definitieve bestemming en we kunnen op het einde van deze maand nog een tweede maal radijsjes zaaien. Zaai ook hier en daar wat tuinmelde en oogst de jonge blaadjes als voorjaarssla.

Lok nuttige insecten naar je tuin

Natuurlijk is een moestuin meer dan groenten alleen. Zaai tijdig enkele bloemen voor het aantrekken van nuttige insecten of als natuurlijke verjager van ongewenste gasten. Ook eetbare bloemen zijn een geweldige aanvulling. Verder kan je de moestuin nog voorzien van kleinfruit, nog de ganse maand maart verkrijgbaar met blote wortel!

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).