menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 11 december 2023

Winterse smaakmakers uit de tuin

Nu de zomer ver achter ons ligt, stoppen heel wat planten met bloeien. In de moestuin kunnen we nog nagenieten van verse groenten die klaar zijn om te oogsten. Maar ondanks het koude gure weer, zijn er ook in de kruidentuin nog een aantal winterbloeiers te vinden. Verse kruiden tijdens de winter, het kan dus zeker! Plaats een paar potten uit de wind op je terras of balkon en geniet dit najaar van verse smaakmakers.

Salie

Salie heeft lange, spitsvormige groen tot zilvergrijze bladeren met een sterke geur en smaak. De jonge blaadjes op niet verhoute twijgen kunnen tot laat in het jaar geoogst worden. Door regelmatig de toppen te plukken, blijft de plant jong. Verwerk het kruid in vlees- of visgerechten, vers of gedroogd. Heerlijk in combinatie met rozemarijn of pompoen.

Saliethee

Marjolein

Het najaar staat in het teken van wild en daar past echte marjolein perfect bij. De smaak is zachter en zoeter dan wilde marjolein (oregano) en kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Hierdoor wordt er ook wel gezegd dat de smaak lijkt op tijm. Let erop bij het plukken dat de blaadjes frisgroen zijn en stevig aanvoelen. Past ook bij stoofpotjes of als thee. 

Verse en gedroogde marjolein

Bernagie

Tot laat in het najaar kunnen de bloemen van de bernagie geoogst worden. Door zijn sterke komkommergeur die de plant verspreidt, krijgt ze ook vaak de bijnaam als komkommerkruid. Gebruik de jonge bladeren gedroogd en de bloemen als kleurrijke afwerking in gerechten. Ook verse bladeren zijn heerlijk ter vervanging van spinazie, in soep of vleesschotels. Het kruid werkt vochtafdrijvend wanneer je 3 tot 4 tassen thee per dag drinkt.

Komkommerkruidthee


Duizendblad

Net zoals de vorige kruiden, zijn ook de bladeren van het duizendblad geschikt als thee. Gebruik hiervoor een 50 gram per liter kokend water.  Werk de thee af met munt en vlierbloesem, en drink hem bij griep of koorst. In combinatie met kamille en pepermunt, helpt de thee bij problemen van de maag. De bladeren kunnen ook als spinazie gekookt en geserveerd worden bij diverse winterse gerechten of hak de blaadjes fijn en werk af zoals peterselie.

Vers geplukt duizendblad

Pimpernel

Eentje die niet te vergeten is in de wintertuin, is deze kleine pimpernel. De blaadjes van dit vergeten kruid is het hele jaar door lekker rauw te eten bij salades, dankzij zijn zachte komkommersmaak. Maar ook in de winter is dit kruid ideaal in groentensauzen, soepen of stoofgerechten. Gebruik pimpernel in combinatie met dragon en rozemarijn of meng doorheen vers bereide mayonaise. Laat de mayonaise even koel trekken en server bij vlees-, visgerechten of salades.

Zelf gekweekte pimpernel

Veldzuring

Veldzuring is een gekend winters kruid waar je heerlijke puree of soep van kan maken. De veldzuring, beter bekend als zuring, is één van de belangrijkste ingrediënten bij paling in het groen. Het geeft het gerecht een lichtzure maar frisse smaak. Gebruik de verse frisgroene blaadjes als spinazie in stoemp of werk af in sauzen.

Verse veldzuring


#5821Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon