menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 10 december 2023

Wees slakken te snel af!

Slakken in je tuin ben je liever kwijt dan rijk. Deze weekdieren, en in het bijzonder de naaktslak, zijn namelijk dol op jong, mals groen. De lente is dus hun favoriete seizoen: dan moeten de eerste sla-, spinazie- en koolblaadjes eraan geloven, net als jonge courgettes, komkommers en pompoenen. Tot overmaat van ramp zijn het heuse veelvraten: per dag eten ze gemakkelijk tot 50% van hun eigen lichaamsgewicht op.

Wees slakken te snel af!

Gelukkig voor de tuinier hebben slakken veel natuurlijke vijanden. Zo staan ze op het menu van egels, spitsmuizen, mollen, merels, lijsters, spreeuwen, kikkers en padden. Hoe meer van die natuurlijke vijanden in je tuin te vinden zijn, hoe minder slakken. Maar soms volstaat die hulp van buitenaf niet en dringt een krachtig hulpmiddel zich op.

Aaltjes

Zo bestaan er aaltjes die kunnen helpen in je strijd tegen de slak. DCM Phasmi Guard® bevat minuscule parasiterende aaltjes die je mengt met water en uitgiet over de bodem. Vervolgens dringen ze de slak binnen en scheiden ze een bacterie af die de slak verdooft en doodt. Daarna verorberen ze de slak. Aaltjes vormen een bijzonder efficiënt en milieuvriendelijk middel tegen de vraatzuchtige naaktslakken. Bovendien zijn ze onschadelijk voor de andere dieren in je tuin.

DCM Phasmi Guard®


Slakkenwal

Er zijn ook andere opties. DCM Lima-Shield® bestaat uit hoekige lavakorrels die een onoverbrugbare hindernis vormen voor slakken. Die hebben met hun weke buik een hekel aan scherpe ondergronden. Strooi regelmatig een laagje lavakorrels rond je gevoeligste planten. Je kunt het al heel vroeg in het jaar gebruiken, namelijk in februari of maart, wanneer de allereerste slakken ontwaken.

DCM Lima-Shield®

Slakkenkorrels

DCM Bio Anti-Slak is een snelwerkend, regenbestendig en doeltreffend slakkenlokaas en is toepasbaar in de biotuin.  Bovendien ontbindt de ijzerhoudende werkzame stof van natuurlijke oorsprong zich in de bodem tot de plantennutriënten ijzer en fosfaat. Na het eten van de korrels verliezen de slakken hun eetlust, stoppen ze met vreten en trekken ze zich terug in hun schuilplaats, waar ze uiteindelijk zullen sterven. In de tuin zullen bijgevolg geen dode slakken of slijmerige slakkenresten terug te vinden zijn.

DCM Bio Anti-Slak

Tip
Kijk regelmatig onder de kruidenpotten op het terras. Dat is een geliefkoosde schuilplek voor slakken, die van nature gevoelig zijn voor licht en droogte.

Terug naar boven icoon