menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 juni 2024

Warme wintergroenten

In de winter is het koud en donker en hebben we nood aan warmte en rust. We hebben meer zin in warme gerechten, aan lekkere specerijen en misschien ook wel wat meer aan echt stevig voedsel om ons voldoende energie te geven. In de winter duiken de typische seizoengroenten zoals rapen, kolen, spruiten en wortelen op die je met wat magie kan omtoveren tot iets heerlijks. Een lekkere soep, een warme ovenschotel, een goede stoemp of groetenpuree,… combinaties ten over. 

Typische wintergroenten zijn: pastinaak, pompoen, spruitjes, prei, boerenkool, bloemkool, rode biet, schorseneer, witlof, aardpeer, wortelpeterselie, savooikool….

Spruitjes

Spruitjes

Spruitjes zijn een typisch Vlaams product en werden jarenlang enkel in de omgeving van Brussel gekweekt, vandaar de naam choux de Bruxelles. In heel wat talen verwijst men nog steeds naar Brussel. Het zijn kleine kooltjes die in de okselholten van een koolplant groeien. Ze hebben een zeer uitgesproken smaak en zijn niet echt populair, niet alleen bij kinderen maar ook bij volwassenen. Bij het te lang koken komt een ietwat onfrisse zwavelgeur vrij wat ons niet onmiddellijk doet watertanden. Dit kan je voorkomen door de spruitjes te blancheren of te bakken en te combineren met sterke kruiden. En dan zijn ze gewoon heel lekker en trouwens ook heel gezond! Ze zitten boordevol vitamine K en zijn caloriearm. 

Wortelpeterselie

Wortelpeterselie

De tot 15 cm lange witte penwortel is verwant aan peterselie. De wortel lijkt op een kleine versie van pastinaak maar de smaak is kruidiger en heeft iets weg van knolselder en peterselie. De wortel kan in stampot, in puree of in romige soep worden verwerkt en het blad kan op dezelfde manier als bladpeterselie worden gebruikt. Wortelpeterselie bevat vrijwel alle mineralen en vitaminen en is daardoor heel voedzaam. Hij werkt vochtafdrijvend en zuivert het bloed maar kan ook worden ingezet bij oa menstruatiekrampen, nier- en blaasstenen, oogontsteking, oorpijn en kan gebruikt worden als afweermiddel tegen insecten. Wortelpeterselie kan zelf worden gekweekt. Zaaien kan vanaf maart tot eind juni/begin juli in een goed bemeste grond. Het kweken van wortelpeterselie kan vergeleken worden met de kweek van gewone wortelen. 

Schorseneer

Schorseneer

Een lekker ouderwetse groente die ons geschild doet denken aan asperges. De schil is echter donkerbruin tot zwart van kleur. De smaak is minder fijn als die van asperges en wat kruidiger en nootachtig. Het is een zeer winterharde groente die van november tot maart verkrijgbaar is. Schorseneren zijn door het vrijkomen van kleverig melksap tijdens het schillen, moeilijk schoon te maken. De groente kreeg dan ook de bijnaam “keukenmeidenverdriet”. Gebruik bij het schillen best handschoenen of schil in water met azijn. Schorseneren bevatten veel ijzer, vezels, vitaminen en mineralen. De inuline in de wortel werkt als prebioticum in ons lichaam en heeft een positieve invloed op de darmflora. 


Rammenas

Rammenas

Je hebt zomerrassen en winter variëteiten. De zwarte rammenas is een witte wortelknol met zwarte schil die rond of langwerpig kan zijn. Hij lijkt op de radijs maar is milder van smaak, steviger en groter. Rammenas kan je wokken in wat olie of meekoken in een stoofpotje. Net zoals alle groenten is ook deze heel gezond en bevat ze veel nutriënten die medicinaal werken. Het werkt bijvoorbeeld galdrijvend, het is goed voor de spijsvertering en heeft een ontgiftend effect op de lever. #5474Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon