Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vlechtwerk_van_wilgentenen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 24 januari 2022

Vlechtwerk van wilgentenen

Al van in de oudheid worden twijgen van wilgen (ook wel bleeslatten of wilgentenen genoemd) gevlochten om manden te maken, schuttingen op te trekken, decoratieve elementen te maken of voor andere doeleinden. De wilgentenenschuttingen zijn in vrijwel iedere doe-het-zelf-handel te koop als kant-en-klaar product, maar wanneer je wilgen staan hebt met jonge scheuten kunnen die schuttingen eenvoudig zelf gemaakt worden.
Hiervoor worden steeds verse twijgen gebruikt, deze zijn nog zacht en buigzaam zodat ze zich relatief eenvoudig laten vlechten.

Schutting uit wilgentenen maken

Om een deel van de tuin af te bakenen kan een schutting gemaakt worden van wilgentenen. Sla hiervoor eerst enkele dikke palen in de grond. Dit kunnen stevige rechte takken zijn van wilgen zelf, of andere palen. Let er wel voor op dat levende stokken van wilgen opnieuw kunnen uitlopen wanneer ze in de grond gestoken worden. Wil je dit liever niet, kies dan voor kastanjehout of voorbehandelde palen.

Deze vormen de basis van de schutting waarrond de twijgen zullen gevlochten worden. Plaats deze op ongeveer 40 tot 50cm van elkaar. Werk met twijgen of takken van 2 tot 3 jaar. Deze zijn nog flexibel genoeg, maar toch stevig om een degelijke schutting mee te maken.
De twijgen worden steeds één voor en één achter de palen gevlochten en hierbij begin je onderaan, waarbij je bij de volgende rij steeds het tegenovergestelde doet van de rij erronder.
Sla of duw regelmatig de gevlochten takken naar beneden, om een stevig en dicht net te maken. Dit kan eventueel ook met de voet naar beneden geduwd worden, ofwel met een rubberen hamer.

Aan de zijkanten kies je best voor een lange tak of twijg, zodat deze van de voorlaatste paal, rond de laatste paal kan gevlochten worden, om dan minstens opnieuw steun te krijgen tegen de voorlaatste paal, op die manier zijn de randen mooi afgewerkt en blijft het geheel stevig vastzitten.

Schutting uit dunne takken?
Verkies je liever een fijnere structuur, om rond een kruidenhoekje of compostvak te plaatsen? Dan kies je takjes van 1 jaar oud. In plaats van 1 per 1 te vlechten neem je nu bundeltjes van 5 tot 8 wilgentenen waarmee op dezelfde manier als de dikkere takken gewerkt wordt.

Ben je creatief en heb je wat fantasie, dan kunnen wilgentenen ook gebruikt worden voor allerhande leuke en creatieve elementen in de tuin:

#3944