Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vissen_voederen_met_een_voederautomaat

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 1 december 2022

Voederautomaat voor visvijvers

Afhankelijk van de temperatuur en visbezetting moet er meer of minder gevoederd worden in een vijver.
Ook de samenstelling van het voer zal naargelang de periode en temperatuur verschillen.

vijvervissen en koi voederen

Tijdens de zomer, zodra de watertemperatuur 16-18 graden is, mogen de vissen maximaal gevoederd worden. In deze periode geven we een kwalitatief zomervoer. Zomervoer is een zwaarder verteerbaar voeder, maar omdat koi koudbloedig zijn, werkt de vertering dan ook sneller. Dit zwaarder voeder geef je best niet meer, zodra de temperatuur zakt onder de 18 graden. De vissen krijgen dit niet meer goed verteerd en hebben nood aan wintervoer. Deze wintervoeders bevatten tarwekiemen die een laag eiwitgehalte hebben. Daardoor is wintervoeder gemakkelijker verteerbaar.

Karpers of koi zijn vissen die steeds honger lijken te hebben. Zodra ze kunnen zullen ze eten. Omdat karpers geen maag hebben, maar wel een maag-darmkanaal, kunnen ze nooit "volgegeten" zijn. Het enige wat gebeurt is dat het voeder er onverteerd terug uitkomt. Goed is dat niet, want koivoer kost veel geld en de onverteerde resten zullen ook de filter zwaarder belasten.
Het zelfde gewicht voederen, verspreid over een volledige dag is daarom beter. De koi zal het geleidelijk kunnen verteren, waardoor er minder afvalstoffen in het water komen met veel lagere pieken of concentraties.

Hoeveel en welk soort visvoeders?

welk soort voeder geven aan koi2% van het gewicht van alle vissen samen is een gemiddelde qua voedselhoeveelheid per dag. Stel dat je 10 kg vis hebt, dan zul je 200 gram voeder moeten geven per dag. Let wel, dit is voor warmere perioden met zomervoeder.

Heb je overwegend jongere vissen, dan geef je best iets meer, want jongere vissen eten nog veel meer. De 200 gram kan je best verdelen in een 3 tot 4 voederbeurten per dag. Wil je de vissen een extra beloning geven? Dan kan je dit ook doen in de zomer, maar overdrijf er niet mee !

Sowieso voederen we niet meer dan de vissen na een 5 tot 10 minuten op kunnen eten. Drijft er dan nog steeds voeder op het oppervlak, dan heb je te veel gevoederd.

Zakt de watertemperatuur onder de 18 graden, verlaag dan ook de hoeveelheid en het aantal voederbeurten. Voeder niet meer dan 2 keer per dag met een lichter verteerbaar voeder. Zakt de temperatuur nog verder, schakel dan over op wintervoer op basis van tarwekiemen.
Onder de 8 graden stopt het voederen helemaal.

Opgelet, want steuren eten rond die temperatuur nog steeds. Daarom is het steeds moeilijk een balans te vinden in het voedselpatroon voor vijvers met zowel koi en steur in.

Meerdere voederbeurten per dag?

Een groot deel van het jaar mogen er dus meerdere voederbeurten per dag zijn. Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om dagelijks meerdere keren te gaan voederen, daarom kan een vijvervoederautomaat een zeer goede oplossing zijn. Zowel voor dagelijks gebruik als bij de overbrugging van vakantieperiodes.

Een voederautomaat is een systeem met een voorraadbak dat meestal elektrisch wordt aangedreven en instelbaar is in aantal voederbeurten per dag en de hoeveelheid voeder per voederbeurt.

Voordelen van een voederautomaat


Voordelen van voederautomaten voor de visvijver

Het gebruik van een voederautomaat heeft enkele belangrijke voordelen:

  • Tot 50% minder verlies van voeder. Omdat het in kleine hoeveelheden wordt gegeven, eten de vissen het ook allemaal op. Dit in tegenstelling tot 1 grote voederbeurt waarbij een groot deel (niet opgegeten of onverteerd door de vis) gewoon naar de filter stroomt.
  • Bevordering van de groei. Vissen kennen een constanter voederpatroon en dit resulteert in een betere groei. Let wel: de maximale grootte van vissen is niet alleen bepaald door het aantal of soort voeder. In eerste plaats hebben alle vissen een aangeboren gen waarin vastgelegd is hoe groot de vis kan worden. Daarnaast zijn temperatuur (vooral tijdens de eerste 4 jaar), waterkwaliteit en visbezetting ook doorslaggevend voor de groei.
  • Betere waterkwaliteit van de vijver. Doordat de voederbeurten doorheen de dag worden verspreid, wordt ook de afvalproductie gespreid. De pieken van nitriet en ammoniak zullen dus ook veel lager zijn.
  • Je hoeft geen buren of vrienden lastig te vallen zodra je een periode op vakantie gaat, en je weet bovendien perfect hoeveel er wordt gevoederd.

Nadelen bij het gebruik van een voerautomaat

Het lijkt dus allemaal leuk en perfect, helaas zijn er enkele ongemakken bij het gebruik ervan:

  • Doordat er een grote voorraad in de voederautomaat zit, wordt dit aantrekkelijk voor ongedierte. Zowel knaagdieren als insecten kunnen voor problemen zorgen of zelfs de voederautomaat doen blokkeren.
  • Opgelet voor schimmelvorming. Voeder kan sneller vochtig worden in de voorraadbak door condens, luchtvochtigheid of opspattend water. Vocht bij voeder is de oorzaak van schimmelvorming.
    Beide puntjes doen besluiten dat het beter is om de voederautomaat slechts met een kleine hoeveelheid te vullen.
  • Vissen zullen schuwer worden. Vissen associëren de menselijke aanwezigheid vaak met eten. En dat is logisch want wanneer we op een traditionele manier voederen is er steeds beweging rond het water. Die beweging of menselijke aanwezigheid valt weg wanneer je voederautomaten gebruikt. Als gevolg zullen de vissen die aanwezigheid minder associëren met eten, en dus schuwer worden.
#5402Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon