menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 8 juni 2023

Vijverkalender: de vijver in januari

In de maand januari is de vijver nog in rust en is er niet veel onderhoud nodig. Vissen houden een soort winterslaap en zijn veel minder actief bij temperaturen onder 10°C. Ze bevinden zich in diepere lagen, daar waar het water nog warmer is. Respecteer deze rust en vermijd zoveel mogelijk werken aan de vijver of in de buurt van de vijver. Dit veroorzaakt trillingen en zal de vissen verstoren. 

Wat staat er op de agenda voor het onderhoud van de vijver?

Vissen in de vijver

luchtbellen houden tijdens de winter de vijver open 

 • In periodes van strenge vorst kan je de vijver ijsvrij houden met een luchtpomp. Zo voorkom je dat het water bevriest en blijft het water zuurstofrijk voor de vissen en de planten in de vijver. Het is wel belanrgijk dat het water uit de diepere lagen niet wordt opgepompt om een totale afkoeling te voorkomen. 
 • Als alternatief kan je een vijververwarmer gebruiken. Dat zorgt ervoor dat je de filterinstallatie kan blijven gebruiken, dat je helder water en een stabiel biologisch evenwicht hebt in de winter. Tijdens een vorstperiode blijft de vijver plaatselijk ijsvrij. De vissen worden voorzien van verse zuurtstof en schadelijke stoffen kunnen uit het water ontsnappen. De ontwikkeling van micro-organismen wordt gestimuleerd. 
 • Als deze systemen hun werk goed doen dan kan je de vijver verder met rust laten.  
  Een luchtsteentje kan voor een wak zorgen in een bevroren vijver. Hang het nooit tot op de bodem, maar zo 'n 40 cm onder het oppervlak. Zelf een wak maken in de ijslaag kan gevaarlijk zijn voor de vissen. Gebruik zeker geen zout of andere chemicaliën. 
 • Als de vissen zich toch bovenin bevinden, dan is er misschien te weinig zuurtstof in het water of kunnen vissen ziek zijn door bepaalde bacteriën, virussen of parasieten. Grijp in dit geval snel in. Bij een tekort aan zuurstof kijk je best de werking van de pomp na. 
 • Verwijder sneeuw op de ijslaag zo snel mogelijk omdat dit het licht wegneemt. Licht is noodzakelijk voor de planten en de vissen. Dit kan je makkelijk doen door emmers water over het ijs uit te gieten en vervolgens de gemolten sneeuw te verwijderen met een trekker. 
 • Voorzie speciaal wintervoer voor de vissen maar met mate. Wintervoer is een zinkend voer dat wordt gebruikt bij watertemperaturen tussen 5°C en 10°C. 
 • Loop bij vriesweer niet over de PVC-folie aan de vijverrand om schade te voorkomen.
 • Kijk de afweermiddelen rond de vijver na om te voorkomen dat vissen ten prooie vallen aan reigers. Ze zijn tijdens de wintermaanden vaak in de buurt van vijvers te spotten.
 • Controleer op het einde van de maand de zuurtegraad: regenwater kan tijdens de winter het vijverwater verzuren.
 • Heb je nog geen vijver maar wil je er wel één dan is het nu tijd om plannen te maken.    

Vijver met vissen

#389Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon