Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vijverkalender_de_vijver_in_maart

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 17 juni 2021

Vijverkalender: de vijver in maart

Organisch materiaal vijverKlussen in de tuin is de laatste dagen nog zo aangenaam met de zachte temperaturen die we momenteel kennen. Een vaak vergeten klusje is het onderhouden van de vijver. Organisch afval in de vijver zorgt voor een verzuurde bodem waardoor er later in het jaar een hogere algengroei ontstaat. Het verwijderen van dit bodemvuil is daarom van groot belang. Net zoals vorige maand zijn er nog een aantal aandachtpuntjes om rekening met te houden:

 • Begin de vissen pas te voeren met een vitaminerijk voer als de watertemperatuur tot een waarde rond de 10 °C is gestegen. Licht verteerbaar voedsel op basis van tarwekiemen is in deze tijd het best geschikt. Gebruik geen visvoer dat te lang heeft gelegen of waarvan de datum is vervallen.
   
 • Druk de planten, die door het hevig stormweer zijn losgekomen, weer vast.
   
 • Controleer de vissen op parasieten als ze aan de oppervlakte zwemmen.
   
 • Dode vissen kunnen nu boven drijven, neem deze weg voor dat ze naar de bodem zakken om daar te gaan verrotten.
   
 • Centraal staat nu het controleren van de waterkwaliteit. Met een eenvoudige test-set kunt u de zuurgraad (pH) en de hardheid van het water (gH) en de carbonaat hardheid (kH) meten.
   
 • Wees nog steeds alert voor reigers die het op uw kikkers, salamanders en vissen hebben gemunt. Neem zonodig maatregelen.
   
 • Als de dotterbloemen zijn uitgebloeid, snij dan niet alle zaaddoosjes af. Probeer zaad te winnen om dit later weer uit te zaaien.

Caltha (Dotterbloem)


#390

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte