menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 25 mei 2024

Vijverkalender: de vijver in juli

Vijver schaduw geven

De vijver zit in juli boordevol leven en straalt dankzij de vele bloemen en kleuren. De jonge vissen uit het voorjaar groeien snel, waterplanten laten opnieuw hun mooiste kleurenpalet zien en worden daarnaast frequent bezocht door allerlei libellen en waterjuffers. Samen in paren zoeken ze een geschikt plekje uit om hun eitjes te leggen. De eitjes worden in of rond het water gelegd zodat ze bij het uitkomen kunnen zwemmen, op zoek naar eten tussen de waterplanten en op de bodem.

Vijverklussen in juli

  • Geef de vijver voldoende schaduw wanneer hij volledig in de zon ligt. Teveel zon zorgt voor een grote algengroei die de kwaliteit van de vijver laat zakken. Creër schaduw door het plaatsen van een schaduwdoek/parasol of zorg voor voldoende drijfplanten met grote bladeren zoals een waterlelie.
  • Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en plantdelen zodat het wateroppervlak niet dicht groeit. Leg de plantenresten eerst even naast de vijver, zodat waterbeestjes die erin zitten terug kunnen naar de vijver. Doe dit ook met het overtollig draadwier.
  • Door lange droge periodes kan er tijdelijk oppervlaktevertroebeling ontstaan. Dit komt door het rondvliegend stuifmeel en stof dat op het wateroppervlak terechtkomt. Bij de eerste stevige regenbui verdwijnt dit stof terug.
  • leliekever of -haantjeEen opvallende bezoeker tijdens de zomerperiode is de leliekever of leliehaantje. Deze kever staat bekend om het belagen van de waterlelies. De larven zijn verzot op het eten van de bladeren, met als gevolg dat aangetaste bladeren verkleuren en afsterven. De enige oplossing is de aangetaste bladeren regelmatig te verwijderen, zodat de leliekever geen kans meer krijgt. 
  • Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver. Door een hogere temperatuur van het vijverwater en de toename van zuurstofplanten, kan de vijver een zuurstfotekort krijgen. Met een vijver- of luchtpomp ontstaat er beweging in het water wat zorgt voor meer zuurstof.
  • Controleer regelmatig het waterpeil van de vijver en vul indien nodig bij. Door het warme weer verdampt het water sneller dan het wordt aangevuld. Hierdoor krijgen de vissen minder leefruimte en kunnen waterplanten uitdrogen en afsterven.
  • Door de hogere temperaturen hebben de vissen meer nood aan voedsel. Voer ze rijkelijk bij met wormen of ander visvoer.
  • Verwijder agressieve uitlopers van de lisdodde (Typha) en de egelskop (Sparganium) voor ze andere planten verdringen.


#5774Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon