Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/viburnum_witte_ronde_roze_en_platte_sneeuwballen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 26 oktober 2020

Over witte, ronde, roze en platte sneeuwballen…de Viburnum

Ze zijn met zo’n 175 waarvan er 2 van nature in ons land voorkomen. De Gelderse roos (Viburnum opulus) en de wollige sneeuwbal (Viburnum lantana) zijn twee pioniersplanten in onze streken die naast hun witte bloemschermen ook voor prachtige rode of zwarte bessen zorgen in het najaar waarmee ze vele tuinvogels verwennen. Het is niet verwonderlijk dat je deze soorten in de veldgidsen terugvindt tussen de vlier en het muskuskruid, alle drie soorten uit de Muskuskruidfamilie.

Viburnum opulus en Viburnum lantana

De Gelderse roos bloeit wit schermvormig met steriele bloemen aan de buitenzijde van het scherm. Deze lokbloemen lokken insecten naar de kern van het scherm waar de vruchtbare bloemen te vinden zijn. Siervariëteiten van deze soort hebben kogelronde bolvormige bloemschermen, sneeuwballen, vol steriele bloemen en zijn dus louter voorbestemd als sierheester zoals Viburnum opulus ‘Roseum’, deze Sneeuwbal zal door zijn steriele vorm dus geen bessen aanmaken. Het is een bladverliezende duurzame heester die uitermate geschikt is in verwilderde natuurtuinen voor het lokken van tal van tuinvogels: merels en lijsters zijn dol op de bessen en ook wintergasten zoals kwamsvogel, koperwiek en de occasionele pestvogel houden van de bessen van de Geldese roos. De bessen zorgen voor enig mooie wintertaferelen wanneer ze al hangend berijpt zijn of bedekt zijn onder een bevroren sneeuwlaag.

De wollig sneeuwbal is een iets minder bekende soort en heeft roomwitte bloemen in platte tuilen. De rode bessen verschijnen reeds in juli en rijpen zwart af. De bladeren van deze middelgrote heesters kleuren knalrood in de herfst alvorens af te vallen in de winter.

Viburnum bodnantenseIn de familie ook enkele fantastische winterbloeiers waaronder de wintersneeuwbal of Viburnum bodnantense.

Opvallend aan deze soort zijn de kleine min of meer roze sneeuwballen die in de winter op het kale hout verschijnen. De bloemen worden gevolgd door purpere bessen en voorafgegaan door een geeloranje herfstkleur.

Jammer genoeg heeft deze heester in de zomer weinig sierwaarde maar dit doet niets af aan het fraaie winterbeeld vol geurende bloemen.

Gelijkaardig in zijn soort maar in het voorjaar bloeiend is Viburnum burkwoodii een leuk altenatief.

Enig in zijn soort is de Japanse sneeuwbal of Viburnum plicatum.  De groeiwijze van deze sierstruik is opgebouwd in étages die vol staan met witte bloemschermen. Ze bestaan uit steriele grote randbloemen rondom een kern van vruchtbare kleinere bloemen. Ook deze bloemschermen worden gevolgd door rode bessen die zwart afrijpen en een prachtige roodoranje herfstkleur. Bovendien heeft deze sneeuwbal enkele prachtvariëteiten zoals Viburnum plicatum var. Tomansorum ‘Pink Beauty’.

Enkele belangrijke bladhoudende sneeuwbalsoorten in onze tuinen zijn Viburnum Tinus en Viburnum davidii.  Ook bij de wintergroene soorten hebben wij opnieuw een winterbloeier die de tuin kleurt van november tot april. Oorspronkelijk uit de mediterrane gebieden houdt deze soort van een zonnige standplaats waar de geurende bloemenweelde overdonderend zal zijn. Maar ook op een standplaats met minder zon, halfschaduw, doet deze sierheester het goed. Na de bloemen verschijnen donkere bessen.  Er zijn compacte traaggroeiende soorten beschikbaar zoals ‘Gwenllian’ en ‘Eve Price’.

Viburnum plicatum var. Tomansorum ‘Pink Beauty’ - Viburnum davidii

Een echte trage groeier en een laagblijvende wintergroene soort is de bijzondere chinese Viburnum davidii. De leerachtige ellipsvormige bladeren staan in mooi contrast met de kleine roze- witte bloemen die in tuilen samen staan. Enkel de vrouwelijke struiken krijgen staalblauwe bessen in september na de bloei. Het is een laagblijvende maar breed uitgroeiende stuik, een uitstekende bodembedekker voor de wintertuin.

Een uitgebreide familie dus met nog tal van andere soorten. Voor elk wat wils maar vooral een uitgebreide en lange bloemenpracht, een interessante herfstkleur en veelal lekkere bessen voor onze tuinvogels.

#4965

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p