Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuintip_46

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 6 februari 2023

Tuintip - natte november

De dagen korten in en het lijkt erop dat steeds meer mensen de warme woonkamer boven de koude tuin verkiezen. Vorst vult stilaan de donkere nachten en het is nu vooral genieten van wat de tuin ons de afgelopen maanden bracht: verse groente en fruit in overvloed zorgen voor warme wintersoep, appeltaart en heerlijke confituur bij het ontbijt. Ondertussen zijn kleine zoogdieren en vogels op zoek naar het broodnodige voedsel om de komende winter te overleven.

tuinieren halverwege november 

Algemeen

 • Vorstgevoelige planten in pot moeten nu echt wel beschermd worden tegen het afkoelen van de nachten en tegen de aankomende nachtvorst.  Indien je de planten niet binnen kan zetten kan je ze altijd beschermen met een vliesdoek of plantenjas. Eventueel doe je dit in combinatie met jute of noppenfolie. Je kan ze dan gerust laten buiten staan zij het dan op een beschutte plek uit de wind.
 • Zelf al zijn potplanten winterhard. Het wortelgestel is steeds bijzonder gevoelig dus aarzel niet om potten met jute en tuintouw in te pakken.
 • Haal bladeren tijdig van het gazon, doe het bij voorkeur als het droog is! Zet ze om tot bladaarde.
 • dahliaknollenAls de dahliaknollen nog niet uit de grond zijn, doe dit dan als de stengels zwart zijn geworden door de vorst. Droog ze en bewaar ze in een kist gevuld met turfmolm. Laat de kroon onbedekt en bewaar ze op een vorstvrije plaats.
 • Siergrassen die onderdanig aan weer en wind te slordig worden kunnen nu al teruggeknipt worden. Doe dit niet te kort net voor de winter.
 • Controleer lange stengel van klimplanten en bindt ze aan waar nodig zodat ze de gure koude windvlagen overleven zonder af te scheuren.
 • Ga meteen ook de kwaliteit van de klimconstructie na en repareer ze waar nodig.
 • Bij vaste planten kan je in principe alle afgestorven onderdelen doorheen de winterperiode aan de plant laten. Sommige zorgen voor een fraai winterbeeld en anderen bieden bescherming aan de planten zelf, aan kleine zoogdieren zoals egels en aan padden. Wil je de tuin net iets properder door de winter halen dan kan je afgestorven plantendelen terugsnijden.
 • Niet alleen potplanten maar ook gevoelige planten in de volle grond moeten stilaan hun bescherming krijgen. De Gunnera bijvoorbeeld…bescherm deze plant door een gaasdraad rond te zetten die je nadien opvult met bladafval. Druk de bladeren niet aan! Om rotten te voorkomen moet het een luchtige constructie blijven .
 • In de winter moeten we vooral opletten voor drie factoren: bevriezing (vorst), uitdroging (door koude wind) en rotting (door een te hoge grondwaterstand).

Bloembollen

 • Amaryllis zetten tegen kerstControleer opgeslagen bloembollen, knollen en wortelstokken. Verwijder aangetaste bollen en knollen tijdig zodat niet alles verloren gaat!
 • Amaryllis kan je deze maand oppotten zodat je tegen de kerstperiode prachtige bloemen hebt. Zet de bol in een pot met potgrond zodat hij half bovensteekt. Druk de grond goed aan en hou de pot vochtig. Zet het geheel op een warme plaats en geef pas meer water als de eerste scheuten ontspruiten.
 • Sommige bollen zoals hyacinten en sommige narcissen kan je nu reeds voortrekken. Zet ze op een donkere koele plaats en hou de grond vochtig. Plaats ze pas in het licht als de neuzen lang genoeg zijn.
 • Bescherm vorstgevoelige bollen die in de grond blijven zitten zoals bijvoorbeeld Agapanthus. Bescherm ze met een dikke laag stro of mulch. Deze planten horen wel op een beschutte plaats in de tuin te staan.
 • Het is nog niet te laat om voorjaarsbloembollen te planten. Doe het nog deze week zodat je in het voorjaar van prachtige bloemen kan genieten. Door tulpen iets later dan ander bloembollen te planten verklein je da kans op de schimmelziekte tulpenvuur. Plant ze wel zeker voor het eind van deze maand. Ontdek nog snel ons assortiment voor het te laat is!

Groentetuin

 • ‘Is op Sint Maarten nog loof aan de bomen zo moogt ge van een strenge winter dromen.’ De groentetuin ligt er verlaten bij. Oude halfvergane groenten kunnen eventueel blijven staan en zorgen voor een fraai winterbeeld. Ze zullen ter plaatse verteren en bovendien zijn ze een voedselbron voor tal van dieren in de tuin.
 • Zet tuinslangen, gieters en sproeiers tijdig binnen in een vorstvrije ruimte, vocht en vorst kunnen heel snel voor schade zorgen.
 • Indien het nog niet gebeurd is, kan je tijd maken voor een nieuw moestuinplan. Bestel tijdig nieuwe zaden en kijk eens waar wat moet komen in het volgende voorjaar. Het is nog niet te laat om vakken af te boorden met klein- of leifruit.
 • Hou de percelen steeds net en onkruid vrij, dek ze af met bladafval of karton.
Terug naar boven icoon