menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 24 juni 2024

Tuintip - Wachten op de zomer!

‘Scheert de zwaluw over water en wegen, dan komt of blijft er wind en regen.’ Enkele weken geleden zijn de zwaluwen naar gewoonte teruggekeerd. Ze kondigen al vanouds de regen aan door laag over de velden te scheren. Na de vele regenzones die ons land overtrokken deze maand, zien we de slakken ook weer aan een opmars beginnen. Tegelijkertijd verwelkomen we enkele nieuwe bloesems zoals de witte meidoornwolken en de prachtige rhododendrons. Zoals altijd is er dus werk aan de winkel.

rhododendron - tuinonderhoud mei

Algemeen in de tuin

 • druiven geleidenGeleid nu de snelgroeiende klimplanten zoals clematis aan, voordat ze het begeven onder weer en wind. Clematis, klimrozen en druiven hechten zichzelf niet vast en moeten daarom op gelijke afstanden worden aangebonden zodat ze op de gewenste plaats blijven zonder andere planten te verdringen.
 • Hou je van een natuurlijke haag, dan kan je nog wachten met de eerste scheerbeurt tot halverwege juni. Heb je het graag net en strak, dan mag je nu reeds een eerste maal snoeien.
 • Mei is de grasmaand! Wekelijks maaien is een must. Wissel mulchbeurten en opvangbeurten af om het afval te beperken  en vergeet de graskanten niet. Een nette graskant is altijd een streling voor het oog.
 • Blijf uitgebloeide bloemen van voorjaarsbollen verwijderen zodat ze geen onnodige energie verspillen aan het vormen van zaad. Laat het overige groen rustig afsterven.

De plantenborder

 • In principe weinig werk in een goed gevulde plantenborder. Het onkruid wordt onderdrukt door het weelderige groen van de vaste plantenpracht. Uiteraard moet hier en daar wel nog worden gewied en is het nog niet te laat om containerplanten aan te planten om eventuele gaten op te vullen. Denk eraan ze toch goed water te geven. Bij regen is er geen garantie dat het water effectief tot bij de wortels van net geplante planten komt. De plant doet deels dienst als paraplu, water geven kan dus ook noodzakelijk zijn tijdens periodes van regen.
 • Brandnetels bestrijdenBestrijdt brandnetels en zevenblad tijdig alvorens zij de overhand nemen.
 • Steun vaste planten en heesters die het nodig hebben tijdig, zeker tijdens periodes van veel regen en wind. In deze weersomstandigheden hebben zij nog sneller de neiging omver te vallen en in het slechtste geval af te breken.
 • Als je vorige week nog een bloemenmengsel hebt ingezaaid zal de regen van deze week de eerste zaden beslist doen kiemen. Let dus op wat je wiedt!
 • Verwijder indien nodig uitlopers van vaste planten die andere planten dreigen te verdringen.
 • Hou ziektes en plagen in de gaten en regenweer is slakkenweer!
 • In mei kan het toch gebeuren dat je aan de top van de lavendeltakjes hoopjes spuug ziet kleven. Dat spuug of schuimhoopje is gevormd door de schuimcicade die leeft van het plantensap uit de stengel. Het takje waarop ze zitten kan hierdoor groeistoornissen oplopen of krom groeien. Toch ondervinden de lavendelplanten eigenlijk weinig noemenswaardige schade.

De groententuin

 • Rabarber plukkenDe groententuin kreeg dit jaar al heel wat zon. Vele soorten zijn nu wel voldoende afgehard en kunnen na de ijsheiligen buiten. Ook bonen kunnen nu nog worden gezaaid. Zij ‘mogen de meimaand niet zien’, dus wat je nu zaait komt pas in juni boven de grond.
 • Meng bij courgettes, pompoenen en tomaten een flink hand compost in het plantgat. Ook paprika’s kunnen nu buiten en mag je voorzien van flink wat compost en een dosis organische plantenvoeding.
 • Het is nog iets te vroeg voor fruit maar er is nu volop rabarber als alternatief. Breek de dikste stelen onderaan de plant met een draaiende beweging af. Verwijder de bladeren en gebruik de stengels voor een eerste zoetzure zomertaart.
 • Zaai nog steeds regelmatig sla. Pluksla, kropsla, ijssla, Romeinse sla en eikenbladsla. Zorg voor kleur en afwisseling. Oogst bij voorkeur halfwassen planten, laat ze niet uitgroeien tot zware dikke kroppen.
 • Plant zonnebloemen en andere éénjarigen op kale plekken om zo meer insecten en vogels aan te trekken

De vijver

Voer de vissen zoals altijd met mate en verwijder steeds algen en los plantenmateriaal. Laat de vijver voor de rest zoveel mogelijk rusten en voeg eventueel nog wat extra waterplanten toe.
Geniet van al het leven: kikkers, padden en salamanders zijn nu volop bezig met het verzekeren van hun bestaan. Met wat geduld langsheen de waterkant kan je nu heel lang genieten.

het leven in de vijver

Hou nu vooral het wateroppervlak zo helder mogelijk. Dit is zowel belangrijk voor de opname van zuurstof en de uitwisseling van CO2. Ook lichtinval is belangrijk voor het vijverleven. Verwijder dus regelmatig vuil van het wateroppervlak en vermijdt plagen zoals eendenkroos. Een skimmer kan hierbij een goede oplossing bieden. Bij een helder oppervlak geniet je natuurlijk ook des te meer van het waterleven.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).