menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 24 juni 2024

Tuintip - Cydonia oblonga in bloei.

Met het einde van de lente, lopen de voorbereidende werken stilaan op hun einde... Al trachtte het weer daar geregeld een stokje voor te steken. De neerslag lijkt nu een tijdje veel minder te zijn. Perfect om die laatste tuinklusjes af te werken waar je nog niet eerder aan kon komen. Denk maar aan een nieuw likje verf of vernis op je houten tuinhuis.

Inmiddels staat de tuin weelderig in bloei, vogels en insecten fladderen vrolijk rond en het onkruid groeit spontaan verder. De klusjes volgen elkaar snel op maar gelukkig is het deze maand 'Maai Mei Niet' en laten we het gras even zijn eigen ding doen. Extra tijd om even te genieten van al dat harde werk. Al zal het vochtig weer het gras sneller doen groeien en een oase aan bloemen brengen. Vele taken herhalen zich nu (bijna wekelijks): onkruid wieden, de gazonboorden proper maken en heel binnenkort, een eerste maal de hagen snoeien...

Het snoeien van hagen

  • snoeien van hagenHet snoeien van Buxus gebeurt best na de ijsheiligen om geen vorstschade te krijgen op de vers geschoren twijgen. Bij het snoeien van Buxus wacht je best tot het een bewolkte dag is. Als je een Buxushaag op een warme zonnige dag snoeit dan zal deze na enkele dagen verbrandingsverschijnselen vertonen. Buxushaagjes snoei je indien mogelijk best niet met een elektrische haagschaar. Bij het gebruik van een manuele heggenschaar spuit je de buxushaag eerst nat zodat deze nog soepeler doorheen de takjes kan glijden. Dit is beter voor uw armen en voorkomt ook weer verbranding van de gesnoeide toppen. Hou rekening met schimmelziekten en ontsmet het snoeimateriaal. Liever geen buxus meer? Dan is Japanse Hulst een gezond alternatief!
  • Ook ligusterhagen kan je best reeds voor de eerste maal snoeien. Deze hagen groeien nu zeer snel en verliezen daardoor ook vlug hun strakke haagvorm. De meeste bladdragende hagen zoals beuk, haagbeuk, lonicera, buxus, hulst, laurierkers,... kunnen in de tweede helft van mei voor de eerste maal worden gesnoeid.
  • Coniferen in haagvorm kunnen naar het eind van de maand ook hun eerste snoeibeurt krijgen. Taxus kunt u beter wat later in juni snoeien. Knip coniferen niet af tot op het kale hout want ze zullen niet meer uitlopen. Alleen bij Taxus is dat wel toegestaan.

De plantenborder

planten

Kuipplanten, perkgoed en eenjarigen

Eenjarigen en kuipplanten die niet tegen de nachtvorst kunnen, mogen na de ijsheiligen (15 mei) naar buiten: Sint Pancratius (12 mei), Sint Servatius (13 mei), Sint Bonifatius (14 mei)
Opvullen van de bloembakken:

  • Kuipplanten, perkgoed en eenjarigen plantenAls je een hangmand samenstelt, moet je met een stuk plastic of een schotel onderin zorgen dat er wat water in kan blijven staan. Dan verdroogt zo’n mand lang niet zo snel. Wens je minder vaak te moeten gieten, dan kun je de potgrond met watergelkristallen mengen. De kristallen absorberen tot 400 keren hun eigen gewicht aan water waardoor uw potgrond een veel grotere waterbuffer bezit voor uw planten. De kristallen geven het water terug af op het moment dat de planten dit nodig hebben waardoor ze tijdens warme, zonnige dagen veel langer fris blijven en minder gietbeurten nodig hebben. Ideaal voor kuipplanten, hanging baskets, potplanten,...
  • Zet de planten in een bloembak, in schalen, potten die onderaan voorzien zijn van enkele afwateringsopeningen. Zitten er onderin de bloembak geen gaten, dan boor je er best enkele. Leg een potscherf over het gat zodat de potgrond het gat niet verstropt. Tik de aangekochte plant voorzichtig uit zijn potje zodat de wortelkluit niet breekt en uit elkaar valt. Gebruik alleen goede, kiemvrije kwaliteitspotgrond. Deze werd zodanig samengesteld dat hij optimaal voldoet aan de bodemeisen van uw plant.
  • Bijmesten hoeft bij nieuwe aanplant niet te gebeuren daar er voldoende meststoffen in het potgrondmengsel verwerkt zijn. Duw de potgrond rond de wortels goed aan en geef na het inplanten rijkelijk water. Bij zonnig weer moet je van nu af aan je planten in potten en bakken iedere dag water geven. Koop ook bijhorende onderschotels voor uw potten en bloembakken. Geef water dan bij voorkeur in de onderschotels, via de openingen zullen de planten dan wel het water opzuigen dat ze nodig hebben.

De groententuin

  • Druivelaars kwekenCourgettes en pompoenen die reeds binnen zijn gezaaid kunnen nu eindelijk, na de ijsheiligen, op de gewenste plaats in de tuin worden geplant. Spit eens wat organisch materiaal door de grond want deze planten houden van heel veel vocht zijdens de groeiperiode. Zet ze 90 cm uit elkaar in alle richtingen zodat ze voldoende ruimte hebben om uit te groeien. Geef ze voldoende water tijdens de zomer en voorzie eventueel klimrekken voor kruipende en klimmende soorten om zo wat ruimte te besparen.
  • Zaai pronkbonen, sperziebonen en suikermaïs nu ter plaatse. Het vorstgevaar is nu geweken.
  • Bemest bessenstruiken en druivelaars indien je dit nog niet hebt gedaan!

De vijver

Voeder de vissen met mate en verwijder regelmatig algen en los plantenmateriaal.
De waterlelie heeft nu bijna de eerste bladeren aan het oppervlak! Het is nog niet te laat om het waterplantenassortiment aan te vullen!...

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).