Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuintip_15

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 29 juli 2021

Tuintip - Werk aan de winkel!

narcistapijtDe lente houdt het nog even koel maar in de tuin gebeurt er al heel wat. De bomen krijgen terug wat meer kleur en vogels zijn druk bezig met het maken van hun nest. Ook blijft het tuinwerk niet stil liggen en wachten we beter niet te lang om verder te doen. Bijvoederen van de tuinvogels kan nog steeds.

Algemeen

 • Het lijkt er nu op dat we alle vorstbescherming nu wel met zekerheid mogen verwijderen.  Hou toch steeds de koude nachten in de gaten.
 • Staan de serre en de moestuin op punt? Het komt er nu op aan om alles plantklaar te maken.
 • Hou verse aanplantingen vochtige tijdens een droge periode.
 • Plant nu de laatste zomerbloeiende bloembollen
 • Geniet ten volle van de bloei bij krentenboompjes, fruitbomen, magnolia’s en andere voorjaarsbloeiers, door het mooie weer kunnen we lang van de bloemen genieten.
 • Hou ten allen tijde opkomende plagen en ziektes in de gaten en let vooral op voor slakken!
 • Blijf wieden!

magnolia in bloei

De siertuin

 • Chaenomeles - Dwergkwee, KweepeerVroege bloeiers,  zoals Chaenomeles en Forsythia, die reeds zijn uitgebloeid, mag je nu al snoeien. De snoeiwijze is voor beide soorten gelijk. Wanneer de twijgen zijn uitgebloeid kan je ze terug in korten tot op twee ogen boven de basis. Bij oudere planten kan je takken met één derde terugsnoeien of bij de basis wegnemen om licht en lucht voor de plant te creëren. Dit stimuleert de aanmaak van nieuwe en jonge scheuten bij de plantbasis.
 • Geef alles in de siertuin volop water alvorens het te planten.
 • Probeer tal van plagen te voorkomen door preventief te behandelen. Behandel rozen tegen sterroetdauw door plantversterkende middelen toe te dienen. Doe dit regelmatig zodat celwanden sterker worden en schimmels minder kans krijgen. Gebruik milieuvriendelijke producten.  Zwakke planten zijn gevoeliger aan allerlei ziekten en plagen. Je kan ook altijd rozen kopen die resistent zijn tegen sterroetdauw. Controleer de rozen ook regelmatig op bladluizen. Door nu in te grijpen voorkomt u later dit jaar en ware bladluizenplaag. Gebruik een middel op basis van natuurlijke olie of van pyrethrum of wrijf of spoel het nog beperkte groepje luizen gewoon van de planten.
 • Planten die nu uitlopen kunnen eventueel worden getopt. Sedums, Gaura en andere vaste planten groeien steviger en compacter wanneer de eerst verschijnende scheuten worden afgenepen. Ook Hydrangea  arborescens ‘Annabelle’ kan je toppen zodat de stuiken compact blijven waardoor ze minder snel openvallen. Ook bloeien sommige vaste planten beter als je de scheuten uitdunt wanneer ze uitlopen. Bij phloxen en lupinen bijvoorbeeld kan je één op drie of vier scheuten wegnemen naar gelang de dichtheid van de pol om zo bloemen van topkwaliteit te verkrijgen.
 • Je kan nog steeds lavendel snoeien maar dit is echt wel de laatste kans. Doe het nog zodat je struiken niet verhouten.
  lavendel snoeien voorjaar
 • Indien je reeds uitgebloeide narcissen hebt kan je de bloemen reeds weghalen door ze achter het verdikte gedeelte af te nijpen zo gaat er geen energie van de plant verloren in de zaadvorming. Na circa zes weken nadat de bol is uitgebloeid mag te ook het loof verwijderen. Dit is echter niet nodig indien de narcissen tussen tal van vaste planten staan. Hun loof verschijnt stilaan en zal het slordige loof van de narcissen al gauw verbergen.

Gazon

tuintips april gazonApril is een mooie maand om:

Hou ook engerlingen in de gaten en bestrijdt ze tijdig.


Groententuin

Geef alles wat gezaaid en geplant is bij droog weer met regelmaat water.
Verspeen zaailingen van bijvoorbeeld tomaten die dan in juni buiten kunnen.
Dun rijen van eerder gezaaid plantgoed. Behalve bij worteltjes, bieten en rapen kunnen gedunde zaailingen opnieuw worden uitgeplant.
Scheuten van vroege aardappelen die reeds boven de grond uitsteken moeten nog worden beschermd met een vliesdoek tijdens koude nachten.

Steun vroeg gezaaide doperwten met snoeihout en klimgaas.

aardvloLet op voor aardvlooien. Zij knabbelen gaatjes in bladeren van sluitkool, rapen en radijs. Aardvlooien, ook wel vlokevers zijn kleine kevertjes die heel goed kunnen springen. Zodra ze je zien aankomen springen ze weg. Het zijn kleine kevers van amper 2 a 3 mm lang die behoren tot de bladhaantjes. Een aardvlo kan grote sprongen maken en veel soorten hebben een glanzende staalblauwe kleur of zijn zwart met gele strepen.
De aardvlo is een planteneter, die we vooral aantreffen op wortelen, prei, spinazie, courgette, suikerbieten, cichorei en witlof. Vooral de bladeren van jonge plantjes worden aangevreten en vertonen vensters en later gaatjes.

#3853

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p