Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuintip_12

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 30 mei 2023

Tuintip - Daar is de lente!

Met de aankondiging van de lente, barsten de magnoliabloemen helemaal open. Deze week krijgen we helaas nog geen zonnig lenteweer, maar de temperaturen blijven opnieuw zacht. We kunnen nu reeds van enkele prachtige voorjaarsbloeiers genieten zoals de brem, meidoorn en de eerste lentebloembollen.

magnolia in bloei

Indien je nog niet gestart bent met het bemesten, is het nu nog steeds mogelijk om alle borders van wat organische meststoffen te voorzien. Ook het gazon kan al bekalkt en bemest worden.
Het is nog niet te laat voor een grondig onderhoud van jouw tuinmachines. Het werk in de tuin verloopt immers stukken vlotter met scherpe messen, blinkende spades en geoliede snoeischaren
Tip: Wist je dat er speciale slijpsets bestaan om het tuingereedschap zoals bijlen, snoeischaren, grasmaaiermessen, spades, ... te voorzien van een scherpe snede? 

Stilaan kan je ook het dieet op de voedertafel wijzigen. Stop met te vette voeding en volledige pinda's. Schakel over op voeding met meer insecten (meelwormen, gedroogde regenwormen,…). Er zijn ook speciale voedermixen voor jonge vogels. Doe nu je huiskat een belletje om.

Let bij dit zachte weer op voor de eerste tekenen van allerlei plagen, probeer ze voor te zijn... denk hierbij vooral aan het slakkenleger dat eraan komt met het overvloedig regenweer! 

Wieden kan je uiteraard op elk vrij moment!

lavendel snoeien

Zomerbloeiers snoeien

Na de wintermaanden kan vanaf half maart een goed onderhouden lavendel (Lavandula angustifolia) een eerste maal worden gesnoeid, de voorjaarssnoei. Bij een goed verjongde struik mag je terugsnoeien tot op 15 cm, gebruik hiervoor een manuele of machinale haagschaar. Na deze snoei zal je de plant bij een zacht lenteweertje zien veranderen van grijzig naar lichtgroen. Jonge scheuten zijn nu gevormd en bij ideale omstandigheden zal de plant tijdens de zomermaanden weelderig bloeien op de takken die dit jaar worden gevormd.

De tweede helft van maart is de ideale periode om de hortensia's te snoeien. Hou altijd rekening met de weersomstandigheden. Ga bijvoorbeeld niet snoeien net voor een aangekondigde laatste winterprik. Bij jonge planten is het voldoende om enkel de uitgedroogde bloemen weg te snijden. Oudere planten kunnen radicaal worden teruggesnoeid tot op een hoogte van 5 tot 10 cm, deze snoei beperkt echter de bloei voor dit jaar. Dit geldt niet voor  Pluimhortensia's en Annabelles, deze soorten bloeien op eenjarig hout.
Eventueel kan je nu ook een tweede dosis aluin of hortensia blauwmaker toedienen om te kleuren van de bloemen vast te houden of te wijzigen. Ook  zeewierkalk kan je nu een tweede maal aan de voet van de planten strooien.

Ook vlinderstruiken en kornoelje kunnen nu worden gesnoeid. Stilaan mag je er ook aan denken om de rozen terug te zetten.  Snoei ze terug tot op een tweetal centimeter boven een naar buiten gerichte knop. Hou steeds het weerbericht in de gaten.

Scheur oude vaste planten en verwijder het afgestorven hart. Haal jonge plantjes af de rand van de pol en plant ze uit of ruil met andere tuinliefhebbers. Dit kan je om de drie jaar herhalen.


Bloembollen

dahlias stukkenDahlia's kunnen nu worden gestekt. De +/-10 cm hoge scheuten kunnen onder de eerste bladknop worden weggesneden met een scherp mes. De onderste bladeren verwijderen en de stekjes in een mini serre plaatsen bij minstens 10°C.
Bloembollen van verschillende zomerbloeiers mogen nu de grond in. Gladiolen, crocosmia en anemonen mogen nu worden geplant. Wacht best nog eventjes met vorstgevoelige soorten zoals de ananasplant en de tijgerbloem.

De siertuin

Vergeet het opkomende onkruid niet, hoe vroeger je begint te wieden, hoe beter je de controle bewaart het komende groeiseizoen.
Ook de tweede helft van maart is nog steeds ideaal voor allerlei planten en bomen te planten of te verplanten. Koop altijd mooi doorwortelde planten en vergelijk prijzen in verschillende centra.

Het gazon

Controleer de conditie van het grasveld en bekalk en bemest een eerste maal dit seizoen, hanteer de correcte dosis om verbranding te vermijden. Neem nu al de tijd om de gazonboorden een eerste keer mooi af te steken. Dit verandert het beeld van de tuin in één oogopslag. Het gras zal nu ook veel minder snel in de percelen groeien.

De groentetuin

Op dit moment waarschijnlijk nog weinig leven in de groentetuin. Bescherm gezaaide gewassen met een tunnel of vliesdoek om de grond sneller op te warmen. Je kan de zaaibedden reeds voorbereiden en onkruidvrij maken. Bescherm kiemende zaden tegen vogels. Verder kan je op mooie dagen allerlei gewassen zaaien zoals sjalotten, ajuinen, spinazie, komkommers, sla, wortels, prei…

Zaai ook volop eenjarige kruiden, zoals marjolein, bonenkruid en koriander. Zet ze niet afzonderlijk maar zaai ze tussen de gangen en rijen van andere groente. Hun sterke geur helpt bij het verdrijven van insecten en hun bloei trekt ongetwijfeld nuttige insecten aan.

Het is nu tijd om tomaten te zaaien op de vensterbank. Zaai ze een halve centimeter diep bij een temperatuur van 20°C. Dun zaaien vergt wat meer tijd maar geeft dunne en sterke zaailingen. 

Tip: noteer je oogst. Dit is heel handig want zo kan je jaar na jaar vergelijken en indien nodig je hoeveelheden aanpassen.

In het begin van de maand gezaaide sla kan nu worden uitgedund. De stevigste uitgedunde zaailingen kan je uiteraard altijd opnieuw uitplanten.

Perkgoed en kuipplanten

Er zijn verschillende eenjarige planten die vanaf half maart binnenshuis kunnen worden gezaaid. Indien ze voldoende groot zijn kunnen ze worden opgepot en vanaf half mei kunnen ze in de tuin.

De vijver

Hoog tijd om vijverpompen, filters en skimmers te reinigen. Stilaan kunnen ze het water terug van zuurstof voorzien om het vijverleven weer op gang te brengen. Geef de vissen geen eten als de temperatuur van het water onder de 10 graden is.

Terug naar boven icoon