Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuintip_06

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 27 oktober 2021

Tuintip - Sprokkelmaand

Februari, de sprokkelmaand… al is de sprokkel nog zo fel, ze heeft vijf schone dagen wel.

De tweede volle wintermaand, één ding is zeker… ten tijde van de Romeinse god Februus stond het kwik nu al een maand of drie steevast onder nul. Deze tijden zijn intussen lang verstreken dus moeten we het stellen met een korte winterprik her en der. Het ziet er naar uit dat de deze week opnieuw met een lichte dosis vorst te maken krijgen. Nu de dagen langer worden is de verleiding er om reeds te vroeg van alles in de tuin voor te bereiden. Sommige werkzaamheden kunnen reeds worden uitgevoerd maar het is toch raadzaam om voorzichtig te werk te gaan. Nog even wachten tot koning winter definitief zijn uittrede maakt. Binnenshuis kan het zaaiseizoen echter volop worden voorbereid.

ontluikende magnolia

Algemeen
Indien de grond niet te nat is en het heeft niet gevroren kan er ook deze maand nog flink gespit worden. Je hebt nog alle tijd om een lapje grond voor te bereiden om een nieuwe border aan te planten of een stukje moestuin te creëren. Maak tijdens de te natte dagen een zaai of beplantingsplan en bekijk alle plant- en gewaseigenschappen goed zodat alles uitstekend tot zijn rechtkomt eenmaal alles is aangeplant of gezaaid.

Een nieuwe haag aanplanten kan nog steeds, denk eens na over een gemengde haag met een hoofdaandeel aan inheemse soorten. Kies voor beuk, haagbeuk, meidoorn, hulst, taxus en liguster. Dit soort haag brengt een landschappelijk karakter met zich mee en is een echte meerwaarde voor alles wat leeft in de tuin: insecten, vogels en kleine zoogdieren.

De voedertafel blijft rijkelijk gevuld zodat ook de tuinvogels met plezier en voldoende energie doorheen de winter vliegen. Aarzel niet om de vogels vertijk te blijven voederen tot het einde van deze maand. Hun natuurlijke voedselbronnen blijven schaars dus een fors mengsel van zaden, gedroogd fruit, pindanoten, meelwormen, zonnebloempitten en vetblokken is steeds meer dan welkom. Ververs het drinkwater ook met regelmaat. Zorg er wel voor dat ze niet kunnen baden tijdens vriesdagen.

Bij het aanplanten van (fruit)bomen met naakte wortel moeten we rekening houden met de manier waarop we da verse aanplant zullen steunen. Doen we dit met één boompaal dan zorgen we ervoor dat we eerst de boompaal in ons plantgat plaatsen alvorens de boom te planten. Dit is noodzakelijk om de wortels van de jonge boom niet te beschadigen. Indien we de boom steunen met een driepikkel (drie boompalen) dan kunnen we de boomsteun plaatsen nadat we de boom hebben geplant. Gebruik het juiste materiaal om de bomen vervolgens aan te binden. Gebruik  boomrubbers  of boomband, deze dienen we jaarlijks te controleren zodat ze in geen geval in de stam kunnen ingroeien.

Binnenkort is het weer zover: plaagdieren, vervelende schimmels en hardnekkige onkruiden. Dit betekent dat we al dan niet op milieuvriendelijke wijze zullen moeten gaan bestrijden. Kijk tijdig na welke producten je nog in voorraad hebt en ga na of de bestrijdingsmiddelen nog niet gedateerd zijn. Breng producten die te oud zijn en restanten vanwaar je geen bijsluiter meer vindt naar het algemeen verzamelpunt in je gemeente. Giet ze in geen geval in de gootsteen of alsnog in de tuin. Houd een voorjaarsschoonmaak in de kast en ga eens na welke nieuwe producten er op de markt zijn en hoe je het milieuvriendelijkst te werk kan gaan met het meest optimale resultaat als gevolg. Hou er rekening mee dat de wetgeving omtrent bestrijdingsmiddelen jaarlijks verstrengt en dat vele producten langzamerhand van de markt zullen verdwijnen.

Ik ga er van uit dat gereedschappen en machines nu reeds gecontroleerd, vervangen of hersteld zijn. Zo niet, dan is dit nu wel het moment van de laatste kans altvorens alles weer van vooraf aan begint!
Alle borders kunnen reeds een deel organische mest gebruiken. Voedingstoffen zullen langzaam vrijkomen en optimaal verspreid zijn als het groeiseizoen eraan komt. Kippen- en koemestkorrels, tuincompost en bloed- en beendermeel zijn hier enkele goede voorbeelden. Schoffel het onkruid weg alvorens deze laag rond de planten aan te brengen.

Zorg voor een voorraad potgrond, bloempotten, zaaitrays en bloembakken want het zaaiseizoen binnenshuis of in de serre/kas komt eraan. Bereid alles voor zodat je tegen half februari optimaal aan de start kan gaan om het seizoen een kleine stap voor te zijn. Bekijk waar kweektunnels, cloches en koude bakken een plaats kunnen krijgen in de groentetuin en koop ze tijdig aan. Uiteraard kunnen we nog steeds winterpostelein, veldsla, kervel en eventueel wat rucola en midwintersla te oogsten.

vuile doosEn dan misschien een tip uit de oude doos:

Neem nu foto’s van borders, moestuin en vijver en duidt de plaats van waar je afdrukt aan… doe dit opnieuw binnen enkele weken en houdt de plaatjes bij in je tuindagboek.

Hopla de oude doos gaat snel weer dicht alvorens te veel tips ontsnappen,
jullie hebben immers werk genoeg hé!


#4222

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p