Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuintip_01

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 18 juni 2021

Tuintip - Gelukkig Nieuwjaar!

Aan alle lezers een fantastisch nieuw jaar gewenst met veel tuinplezier en een heleboel uitdagende en vooral nieuwe groene realisaties. Dit jaar ook vooral heel veel warmte en liefde, verdraagzaamheid, een goede gezondheid en heel wat geluk.
De eerste maand van 2021 start met temperaturenrond het vriespunt en dit bijna voor het eerst deze winter. Gelukkig kregen we al wat koudere nachten en komen de tuinvogels stilaan richting onze voedertafels. Als het weer het even toelaat kunnen we al een heleboel voorbereiden om het voorjaarswerk te verlichten.

Algemeen in de tuin

 • Bij velen gaat de kerstboom de eerste week al de deur uit, anderen geloven dat hij pas weg mag na Driekoningen op 6 januari. In ieder geval zijn er verschillende mogelijkheden. Een plastiek boom gaat uiteraard op de zolder maar heb je dit jaar dan toch  maar weer een echte boom in huis gehaald dan kan je hem nu nog in de tuin planten indien de ondergrond niet is bevroren. Heeft jouw kerstboom onvoldoende of geen wortels dan kan je deze ook gaan versnipperen om als mulchlaag te gebruiken.
 • Uiteraard voorzien we tuinvogels van een voedsel en vers drinkwater. 
 • Blijf onkruid in de gaten houden! Ook op een zachte winterdag kiemt onkruid bijzonder snel… Tijdig schoffelen bespaart je ongelooflijk veel werk tijdens de drukke tuinmaanden.
 • We blijven losse bladeren weghalen om in de composthoop te verwerken. Haal ze ook weg uit de harten van vaste planten om rotting te voorkomen.
 • Controleer, alvorens het vriest, nog alle plantenbescherming en aangebrachte muchlagen. Deze kunnen zijn weggewaaid of omgewoeld waardoor ze hun doel compleet missen.
 • Vang overal in de tuin zoveel mogelijk water op in regentonnen en emmers. Een heel eenvoudige manier van besparen…
 • Uiteraard is het nooit te laat om al het tuinmateriaal grondig te controleren.
 • Bomen en heesters die niet op de juiste plaats staan kunnen nog steeds worden verplant of nieuwe exemplaren kunnen nog steeds worden aangeplant met blote wortel. Controleer boombanden en palen regelmatig zodat pas aangeplante bomen de nodige steun krijgen. Rond nieuwe wintergroene aanplantingen voorzien je best een windscherm tijdens de gure wintermaanden.
 • Er kan nog steeds van alles worden gesnoeid, bomen kunnen een vormsnoei krijgen en ook bij onze blauwe regen kunnen alle zijscheuten worden ingekort tot op twee of drie knoppen van de hoofdtak. Ook verschillende wingerdsoorten, klimop en klimhortensia kunnen nu nog worden gesnoeid. Hou ramen en deuren vrij en hou ook uw daggoten in de gaten. Heeft u deze al eens gereinigd deze winter?
 • Controleer opgeslagen bollen en knollen op rotting. Aangetaste knollen kunnen van de planten worden verwijderd.
 • Beschadigd gras kan nog steeds worden hersteld. Repareer kuilen en bulten door de zode op te heffen en de ondergrond te egaliseren. Loop in geen geval op bevroren gras om vergeling te voorkomen. Nieuwe graszoden kunnen nog steeds worden gelegd indien de ondergrond niet is bevroren.
 • Bescherm fruitkooien en kassen tijdig tegen stormschade en zware sneeuwval.

De moestuin/groentetuin

 • Indien deze niet te nat is kan de moestuin nog steeds worden gespit.
 • Denk ook eens aan het toepassen van vruchtwisseling waardoor je plagen en ziekten kan voorkomen door groenten in verschillende groepen op te delen en jaarlijks op een ander plantbed te kweken. Let op: groenten zoals asperges, artisjokken en zeekool hebben hoer absoluut geen nood aan.
 • Sommige tuiniers kunnen nog steeds spruitjes, pastinaak en verschillende koolsoorten oogsten.
 • Anderen starten reeds met zaaien, dit kan zowel binnen zaaitrays, als buiten onder cloches op een beschutte plaats. Buiten zaaien start je echter beter in februari.
 • Denk verder al eens aan het zaaien van uien, de eerste vroege aardappeltjes en wees de seizoenen een slag voor door witloof voor te trekken.
 • Controleer opgeslagen fruit en groenten

Verder is januari de optimale maand om nieuwe tuinconstructies te maken: oppottafels, voedertafels, klimconstructies of een nieuw terras. Alles kan deze maand indien het weer ons toelaat buitenshuis te werken.
Let bij alle werkzaamheden steeds op voor tuinbewoners in winterslaap en laat ook de vijver of andere waterpartijen rusten! Hou het weerbericht in de gaten om tijdig de nodige winterbescherming te voorzien.

#4188

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p