menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 15 juli 2024

Tuinplanten die zeewind verdragen

De kust

Woon je aan de kust en wil je graag jouw tuin aanplanten dan moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Niet alle planten zijn bestand tegen de extreme omstandigheden die horen bij het wonen aan de zee. Een combinatie van harde wind, zilte lucht, felle zon en een droge grond, vragen om sterke tuinplanten die tegen een stootje kunnen. Het zout in zeewind onttrekt vocht uit planten waardoor ze sneller kunnen uitdrogen. Omdat het vaak feller waait, hebben planten bovendien een stevig wortelstelsel nodig om te kunnen overleven in de arme grond. Afhankelijk van waar je tuin ligt kan je even goed een kleibodem hebben die dan weer andere eisen stelt. Check dus best eerst jouw bodem voor je een keuze maakt. 

Planten met behaarde of leerachtige bladeren doen het doorgaans goed aan de kust. De haartjes beschermen de bladeren tegen uitdroging door wind. Ook planten met een grijs blad en vetplanten of succulenten zijn ideaal voor een schrale grond. Ze zijn gespecialiseerd in het vast houden van water waardoor ze erin slagen om een lange periode van droogte te trotseren. Het voordeel is dat het aan de kust minder hard vriest en dat je dus ook voor iets minder winterharde soorten kan kiezen. Een goede haag biedt in elke geval beschutting aan de planten maar laat je zelf ook uit de wind zitten op het terras. Een haag in olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) is een uitstekende keuze! Een meidoornhaag (Crataegus monogyna) is resistent tegen de zoute lucht en bloeit in mei en juni met prachtige witte bloemschermen die ook goed zijn voor bijen en vlinders en een schuilplaats bieden voor tal van vogels. 


Vaste planten en siergrassen voor de kuststreek

 • Achillea - Duizendblad: een geslacht van meer dan 80 soorten met platte bloemschermen in allerlei kleuren. Een plant met aromatisch geveerde bladeren die graag in de volle zon staat. Groeit in droge, arme grond en zaait zich makkelijk zelf uit. Achillea met witte bloemschermen is een inheemse plant.
 • Echinops - Kogeldistel: een echte blikvanger in de tuin met blauwe bolvormige bloemhoofden en stekelige zilverwitte bladeren. Hij staat bij voorkeur in de volle zon tot halfschaduw en doet het ook goed in arme gronden. Echinops is bestand tegen zeewind en is een goede plant om bijen en vlinders te helpen.
 • Festuca - Blauw schapegras: siergras met blauwgrijze fijne loofbladeren die het meest tot zijn recht komt in grotere groepen in een strakke tuin. Bloeit in mei en juni.
 • Limonium ‘Salt Lake’ - Lamsoor: wordt ook wel zeelavendel genoemd en is zeer geschikt als kustplant. Vormt een rozet van ovale bladeren en bloeit met violetblauwe bloempluimen met tussenin witte bloemen aan lange stengels.
 • Nepeta - Kattekruid : een makkelijke plant die in de zon bijzonder rijkelijk bloeit met violetblauwe bloemen. Het blad is blauwgroen. De aromatische bloemen lokken tal van insecten.
 • Oenothera - Teunisbloem: een prachtige plant bloeiend met gele bloemen van juni tot september. De plant staat bij voorkeur in de volle zon in een goed gedraineerde grond en is bestand tegen droge grond en zeewind.
 • Santolina - Heiligenbloem: ook wel cipressenkruid genoemd. Groeit in een bossige vorm met heel mooie grijsgroene fijne bladeren met knopvormige gele bloemen. 
 • Sedum acre - Muurpeper: een onderhoudsvrije plant die tevreden is met een droge en arme grond. Het is een kleine bodembedekker goed om vergeten hoekjes te bedekken met een tapijt van gele sterachtige bloemen.
 • Sempervivum - Huislook: vormt een bodembedekkend kussen van paarsrode bladrozetten met een grijze waas. Na de bloei sterft de moederplant af maar maakt meteen nieuwe uitlopers. Slaat vocht op in de bladeren en kan daardoor lange periodes van droogte doorstaan.
 • Thymus ‘Purple Beauty’ - Kruiptijm: een groenblijvende lage bodembedekker met aromatische bladeren en een bloemenzee van puperrode bloemetjes. Houdt van een plek in de zon op een vrij droge grond. De plant verdraagd zeewind en is goed om insecten te lokken.

Hippophae rhamnoides - Duindoorn

Heesters voor de kuststreek

 • Hippophae rhamnoides - Duindoorn: is een struik die van nature in duinen groeit. De bladeren zijn langwerpig en grijsgroen van kleur met een witachtige onderkant. De struik heeft scherpe stekels en bloeit met kleine onopvallende bloemen. Vanaf september hangen opvallende oranje bessen aan de struik die eetbaar zijn en veel vitamine C bevatten. Het is een perfecte schuilplaats voor vogels en een waardplant voor verschillende nachtvlinders waaronder de bastaardsatijnvlinder.
 • Escallonia 'Red Dream': een lage groenblijvende struik met een compacte vorm. Hij bloeit van juni tot september met geurende rozerode bloemen. Hij houdt van een beschutte standplaats aan een muur op het zuiden en van een goed doorlatende humeuze bodem. Het is een goede kustplant en lokt vlinder en bijen.
 • Philadelphus 'Snowbelle' - Boerenjasmijn: een mooie, breedgroeiende struik gevuld met grote, geurende witte bloemen. Hij is niet veeleisend wat de bodem betreft en kan zowel in de zon als in de schaduw staan. Snoeien na de bloei is noodzakelijk om de struik te verjongen.
 • Rosa rugosa - Bottelroos: een zeer stekelige dichte struik die bloeit met geurende roze bloemen waarna helderrode bottels verschijnen. Het blad is diep generfd waardoor het wel gerimpeld lijkt. Een struik die zich goed leent als vakbeplanting of als heg. De bottels zijn een voedingsbron voor vogels in de herfst en in de winter. Rosa rugosa is goed bestand tegen zeewind en wordt vaak aan de kust gebruikt.


#5850Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).